miercuri, 14 ianuarie 2009

Bugetul pe 2009 nu include majorarea salariilor cu 50% şi a pensiilor din grupele I şi II

Majorarea salariilor cu 50% pentru unele categorii de bugetari, precum profesorii universitari, şi creşterea cu 50%, respectiv 25%, a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, nu sunt prevăzute în noul proiect de buget pe 2009, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

"Majorarea salariilor bugetarilor cu 50% nu poate fi susţinută din punct de vedere bugetar în această perioadă de criză, iar creşterea pensiilor pentru persoanele care au lucrat în condiţii grele de muncă ar putea fi susţinută începând cu 2010. Va creşte, însă, punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, urmând ca stabilirea datei de la care va intra în vigoare această măsură să fie stabilită în următoarele zile", au precizat sursele citate.

Bugetele ministerelor urmează să fie finalizate până joi, iar vineri va avea loc o primă dezbatere în şedinţă de Guvern.

Aceste majorări salariale îi vizează în principal pe pe profesorii universitari, care au ameninţat că vor bloca sesiunea de examene în cazul în care nu le vor fi acceptate revendicările salariale.

În 9 ianuarie, preşedintele federaţiei sindicale "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, declara că a primit promisiuni din partea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că salariile cadrelor didactice din învăţământul universitar vor fi majorate, până la sfârşitul anului, cu 50%.

"Ţinând cont că, anul trecut, au fost aplicate majorări de peste 15% la salariile profesorilor şi, implicit, ale universitarilor, aşteptăm să ni se acorde şi ceilalţi 50% prevăzuţi prin lege. În condiţiile în care cadrele didactice din preuniversitar vor primi mai puţin, respectiv 33%, noi suntem dispuşi să acceptăm o eşalonare a majorărilor", preciza Bobulescu.

Liderul sindical a avertizat că, dacă majorările de 50% nu vor fi incluse în buget, profesorii vor face grevă

Sursa: www.newsin.ro

Niciun comentariu: