sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Bacalaureatul va fi redus la trei probe de anul viitor

Pe modelul predecesorilor sai, ministrul Ecaterina Andronescu a anuntat ce modificari va face anul viitor in sistemul de examene, desi ar fi putut sa le aplice inca de pe acum, atat timp cat suntem abia in prima luna a acestui an.
Concret, ministrul Educatiei promite ca Bacalaureatul va fi redus de la sapte la trei probe, dar amana pana la anul aceasta masura, din motive evident politice si economice. Politice - pentru a avea ce fagadui electoratului PSD in campania electorala pentru europarlamentarele si prezidentialele din acest an. Economice - pentru a putea sa-i plateasca pe cei 1.200 de "experti" din minister, care lucreaza la 300 de variante de subiecte pentru fiecare disciplina de examen. In total, aproape 3.000 de variante de subiecte - cu probele orale cu tot -, a caror plata se cifreaza la 400.000 de lei (patru miliarde de lei vechi). In fiecare an, "specialistii" concep alte variante de subiecte, cand ar putea foarte bine sa le utilizeze pe cele deja postate pe site-ul Ministerului Educatiei. O simpla amestecare a subpunctelor ar duce la crearea altor variante de subiecte. Solutia o da chiar un profesor de matematica, Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei Edu Cer. "Sa dai bani aiurea pentru niste subiecte care deja exista mi se pare un lux pentru minister, mai ales in conditiile crizei economice de acum. S-ar putea utiliza foarte simplu variantele de subiecte de anul trecut, amestecate in asa fel incat punctele I, II si III sa apara diferit de cele vechi. Astfel, candidatii nici n-ar mai putea copia. Pai editurile abia asteapta sa scoata pe piata culegerile cu rezolvari, din care elevul doar rupe foaia si copiaza tot. Daca subpunctele de anul trecut ar fi amestecate, toata aceasta manevra ar pica", ne-a declarat profesorul Vlaston.
In plus, Ministerul Educatiei publica pe internet variantele de subiecte abia in martie-aprilie, iar elevii au la dispozitie doar doua luni sa le rezolve. Din acest motiv, fraudarea examenului a devenit o practica frecventa pentru absolventii de liceu si o afacere profitabila pentru edituri, dar si pentru profesorii supraveghetori. "Bunavointa" cadrelor didactice care suspravegheaza examenul este cumparata cu bani grei, pentru acest lucru fiind pretinse elevilor sume intre unu si trei milioane de lei vechi, ce sunt "colectate", de regula, de seful clasei, ca "fond de protocol". Sumele ajung la cateva sute de miliarde de lei vechi, daca acesti bani se colecteaza doar de la jumatate din cei 200.000 de elevi ce sustin Bacalaureatul in fiecare an.
Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru Educatie, sustine modificarea examenului de Bacalaureat propusa de ministrul Ecaterina Andronescu, dar atrage atentia ca ar trebui facuta doar in cadrul unui plan pe termen lung. Totodata, examenul ar trebui diferentiat in functie de profil, astfel incat absolventii de liceu sa sustina probe pentru care s-au pregatit constant in cei patru ani. Spre exemplu, proba de limba si literatura romana este, in prezent, aceeasi pentru toti candidatii, indiferent daca au urmat cursurile unui liceu de informatica sau clase cu profil de biologie ori de filologie.
Sursa: www.ziua.ro

Niciun comentariu: