miercuri, 21 decembrie 2011

Despre punctualitate

       Elevii de la clasa unde sunt diriginte au 18-19 ani şi în vară vor termina liceul. S-ar putea crede că toţi au nu doar cei 7 ani de acasă, ci şi o educaţie solidă, căpătată în familie, şcoală, societate. Din păcate, lucrurile nu stau deloc aşa. Eu cred că una dintre cele mai grave lacune pe care o are educaţia majorităţii elevilor este lipsa de punctualitate, care are o serie de consecinţe negative, printre acestea fiind numărul mare de absenţe nemotivate şi slaba pregătire şcolară. Mi s-a întâmplat în ultima lună să pierd foarte mult timp aşteptându-mi elevii să sosească la punctul de întâlnire pentru a intra la teatru sau la o expoziţie. Este greu de crezut faptul că din 18 elevi, pe care îi aşteptam pentru a le oferi posibilitatea să intre gratuit la teatru, nu a sosit niciunul la ora indicată. Primul a sosit cu doar 10 minute întârziere, iar 4 dintre ei au venit cu 26 de minute întârziere şi cu doar 4 minute înainte de începerea spectacolului. Ba chiar au fost şi 4 care nu au mai venit deloc, deşi confirmaseră participarea chiar în dimineaţa acelei zile.
      Astăzi ar fi trebuit să merg cu minimum 15 elevi la o expoziţie cu tema ,,Deportările în Bărăgan'' organizată la Reprezentanţa Comisiei Europene. La ora şi locul de întâlnire am găsit prezentă doar o fată, după 10 minute au mai sosit încă două, iar alte trei au sosit după 35 de minute de aşteptare în frig. Ceilalţi elevi nici măcar nu s-au deranjat să anunţe că nu vor mai veni. Cele 6 eleve au fost foarte impresionate de cele văzute şi auzite, fapt pentru care mi-au mulţumit din suflet pentru că le-am oferit ocazia să participe la expoziţie.
      Sper că voi reuşi să-i conving pe elevii mei cât de importantă este punctualitatea în viaţa unui om. Cred că vor înţelege că nimeni nu va aştepta, cu orele, sosirea lor la locul de muncă sau la un interviu de angajare. Trebuie să conştientizeze cât mai repede că timpul celorlaţi este extrem de preţios şi că prea puţini vor fi aceia care vor pierde ore din viaţa lor pentru a-i aştepta pe ei.

5 comentarii:

Nicu spunea...

Nu cred ca merita ceea ce faci.Pui suflet,rabdare si generozitate si pe ei ii doare-n cot.N-as face nici daca as fi platit "gras"

Anca Naciu spunea...

Da , din pacate este o mare problema PUNCTUALITATEA. Problema aceasta o au si multi maturi , nu doar tinerii . Pentru ei nu conteaza ca intarzie 30 minute . De obicei dau vina pe transportul in comun . Eu mereu le-am spus ca trebuie sa isi calcul;eze niste minute in plus , tocmai pentru a evita problemele din trafic.
Din experienta mea de educator am tras concluzia ca doar daca exista o pedeapsa pentru intarziere , dar o pedeapsa care sa usture , poate fi corectat acest defect.
In copilaria mea , am fost aspru pedepsita cand intarziam , iar tata imi spunea sa ma gandesc, ca atunci cand ma intalnesc cu cineva , acel cineva este Dumnezeu si el nu trebuie sa ma astepte(azi suna exagerat si ridicol pentru majoritatea oamenilor )
La nemti , daca participi la o intrunire si ea nu a inceput la cel tarziu 15 minute de la ora anuntata , oamenii parasesc sala . Ei , nemtii , nu inteleg ce inseamna sa intarzii , din educatia lor este exclus asa ceva . Alt model cultural decat noi .
Daca intarzii si lasi pe cineva sa te astepte ,este o lipsa de educatie , de respect atat fatza de tine cat si fatza de persoana cu care ai intalnire. Sper ca in timp si copiii si tinerii nostri sa se obisnuiasca cu punctualitatea si sa realizeze cat este ea de importanta.Dar ca sa ajunga aici , trebuie si putina severitate (parerea mea)Pe langa multe altele fara putina constrangere nu se realizeaza nimica in ceea ce priveste educatia.
Din pacate foarte multi educatori sunt ei insisi needucati ,unii nu stiu ca trebuie sa salute , lucru pe care il inveti din frageda pruncie alaturi de cuvantul MULTUMESC ...Si atunci,...ce pretentii sa mai avem de la cei tineri daca au ghinionul sa dea peste un asemenea educator??!!!

Daniel Mălăelea spunea...

Nicu, trebuie sa faca si astfel de lucruri cineva. La mine este o problema de vocatie, de constiinta, de implicare. Imi este draga munca de educator, dar pare ca este o munca de Sisif. Parca nimic nu mai conteaza pentru tinerii de astazi. Munca din domeniul nostru aduce tot mai multe dezamagiri si prea putine bucurii.Sa ne intrebam de ce s-a ajuns aici?

Daniel Mălăelea spunea...

Doamna Naciu, la adulti este vorba de rautate, iar la tineri de lipsa de educatie. Eu am obosit sa-i tot astept pe elevii mei la diversele activitati extrascolare organizate numai in ultimele 2 luni. Am stat in frig cate o jumatate de ora de mai multe ori ca sa-i astept pe ei. Cred ca pana la urma o sa ma satur sa-i tot astept

Daniel Mălăelea spunea...

Costinel, se intampla rareori sa refuz publicarea unui comentariu. De data aceasta, la comentariul tau, am facut-o. Daca ai opiniii diferite de ale mele sau ale doamnei Naciu, poti sa le exprimi, dar intr-un mod cuviincios. Nu as vrea ca doamna Naciu sa se supere. Eu am postat ce am considerat ca trebuie sa postez. Mi s-au intamplat prea multe astfel de lucruri ca sa mai tac. Eu am si alte lucruri de facut decat sa-mi astept elevii zeci de minute in frig sau ploaie. Pe vremea mea, elevii asteptau profesorii.