sâmbătă, 31 decembrie 2011

Ce s-a întâmplat în Educaţie din decembrie 2008 încoace


    Pe blogul său, domnul Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, face o excelentă radiografie a pierderilor financiare suportate de profesori şi a modificărilor (haotice) făcute de guvernul Boc de la sfîrşitul guvernării liberale şi până în prezent. Iată ce spune domnul ministru:

- Cei  care le-au promis că de a doua zi or să le mărească salariile s-au râzgândit la  fel de brusc. Mai mult decât atât, au împroşcat cu noroi  Guvernul liberal, cel care dublase salariile  în patru ani. După ce, înainte de alegeri, ne acuzau că dăm prea puţin, acum,  când a venit rândul lor, ne acuzau că am dat prea mult.
-  Ca în  bancul cu bicicleta de la Radio Erevan, Guvernul PDL nu doar că nu a acordat  profesorilor sporul de 50%, dar, în termeni reali, le-a luat alţi 50%.
- Veniturile  salariale au scăzut, în termeni nominali, cu 25% în august 2010. Dacă adăugăm  la aceasta inflaţia, scăderea peste noapte, numai în 2010,  fost de cca 40%.
-  Profesorii  au pierdut cel de-al treisprezecelea salariu;
-  Profesorii  au pierdut prima de concediu;
-  Profesorii  au pierdut sporul de 100 de euro pentru achiziţionarea de carte şi de software;
-  Profesorii  au pierdut sporul pentru mediu rural, diurnele de deplasare se dau din ani în  paşti. Lista tuturor acestor drepturi pierdute ar putea continua.
-  Profesorii  au fost batjocoriţi în fel şi chip prin modul în care a fost organizată  activitatea didactică. Bacalaureatul anului 2011 va intra în partea cea  mai  neagră şi mai ruşinoasă a istoriei  României;
-  Profesorii  au fost insultaţi permanent de liderii politici ai PDL. Să ne amintim de  conversaţia dintre Traian Băsescu şi profesoara pe care preşedintele o trata,  de-a dreptul, ca pe o prostituată;
-  Profesorilor  nu li se oferă nici o garanţie pentru un viitor mai bun, în ce priveşte  veniturile şi condiţia lor profesională.
-  Investiţiile  în infrastructura şcolară sunt la pământ. Ca procent în PIB (cifră, cum  observaţi, secretă la nivel guvernamental) alocările pentru educaţie scad la  sub 3%.
-  Siguranţa  locului de muncă este periclitată. În ultimii trei ani, din învăţământul  preuniversitar au dispărut cca 40 000 de locuri de muncă, mai ales din rândul  categoriilor celor mai vulnerabile: suplinitori, cadre didactice din mediul  rural;
-  Autonomia  universitară este ameninţată;
-  Profesorii  sunt intimidaţi cu concedierea dacă se asociază în mişcări de protest.  Nicicând, de la comunism încoace, învăţământul românesc nu a fost mai  politizat.
-  Alocările  pentru componenta de cercetare, care erau la 0,7% din PIB  în bugetul anului 2008, scad până la sutimi  de procent.
Ce fac profesorii în această situaţie?  La nivel de societate civilă, nimic. Sindicatele profesorilor sunt  destructurate, profesorii, la nivel de categorie profesională, sunt umiliţi,  speriaţi şi resemnaţi.
Dar la nivelul conştiinţei individuale? Cum poate un profesor, după ce  citeşte tot ce scrie în pagina asta, să mai dea, prin vot, încă patru ani din  viaţa sa pentru a fi guvernat de PDL? Cât priveşte argumentul că nici cu alţii  n-o să fie mai bine, acesta este infirmat, cum se vede chiar în aceste rânduri.  Dacă le-a fost mai bine pe parcursul altor guvenări, nu văd de ce acest lucru  nu s-ar repeta, în condiţiile în care acei guvernanţi i-ar respecta cum se  cuvine. Nu toţi am minţit. Nu suntem toţi la fel.

5 comentarii:

Adrian spunea...

Excelenta aceasta radiografie care incape pe A4 cu corp de litera 14. Am spus asta pentru ca ar putea fi pusa la avizierile din scoli daca au "Coltul sindicatului"; daca nu au acest "Colt..." or sa sara in sus trepadusii pedelisti cu acuzatia ca se face politica in scoli. Oricum, d-l L.M.Pop ar trebui sa introduca pe blogul sau acest articol, avand foarte mare audienta, "de la vladica la opinca". Un singur lucru as avea de comentat/dezvoltat: destructurarea sindicatelor. Acest guvern de ticalosi a incalcat grosolan si penal principiile statului de drept prin neexecutarea sentintelor judecatoresti apoi au dat ceeace impropriu se numeste Legea dialogului social prin care au blocat practic activitatea actualelor sindicate. L-au gasit pe Petcu-oaie neagra si spun acum cu perfidie: "vedeti, sindicatele nu fac nimic pentru voi ci se ocupa numai de veniturile lor si asta pe cai ilicite". Sindicalistii, care nu stiu si nu inteleg ticalosiile din Legea dialogului social, chiar cred acuzatiile pe care ni le aduc guvernantii. Ca actuala destructurare a sindicatelor din invatamant s-a facut cu sprijinul/pe umarul puternic al fostului lider FEN, Catalin Croitoru, actual parlamentar PDL si presedinte a Comisiei De Invatamant din Camera Deputatilor, comporta o alta discutie. Ceeace ma ingrijoraza este insa ca si colegi ai domnului Vosganian sunt in plasa caracterizarii sindicatelor facuta de liderii pedelisti iar, intr-o oarecare masura, pozitia lor se justifica: o parte din personalul din invatamant, cel din FEN si "Spiru Haret", votand PDL pentru Catalin Croitoru/ministru al invatamantului, a adus la putere pedeleul dand jos PNL-ul si concubina, PSD-ul. Si asta nu se poate uita usor. Sindicatele FEN si "Spiru Haret" contempla si incearca sa supravietuiasca precum catelusii. Sindicatele FSLI nu au depus armele. Avem organizate in tara zeci de audieri publice in care se demasca prevederile dictatoriale din asa-zisa Lege a dialogului social. Pe suportul depozitiilor "martorilor" s-au intocmit proiecte de lege pentru modificarea LDS. Un astfel de proiect de lege ar trebui promovat de parlamentari, colegi ai domnului Vosganian, in dezbaterea parlamentului. Personal, am depus un astfel de proiect de lege la parlamentari PNL si PSD din Galati si Braila. (Proiectul de lege il are si d-l L.M. Pop.) Dar colegii d-lui Vosganian au alte preocupari, iluzorii, irealizabile (cum ar fi demiterea lui Basescu). Adevarata demitere a lui Basescu si a actualei puteri s-ar produce, indiferent de votul majoritar, numai in urma promovarii acestui proiect de lege in dezbaterea parlamentului: daca ar fi votat s-ar produce o fisura majora in mecanismul de vot al actualei puteri; daca nu ar fi votat, intreaga populatie salarizata (de ce nu, si pensionata, plus somerii) ar intelege ca la alegerile din acest an actualele partide de la putere nu mai merita nici un vot. O mostra de audiere publica se poate vedea si pe http://youtu.be/F_6_SleI8GU ,
http://lobbypentrudialogsocialreal.blogspot.com/ ,
http://www.ziaruldevrancea.ro/social/73200-“legea-blochează-dialogul-social-între-angajator-şi-angajat”.html

Daniel Mălăelea spunea...

ESte o idee foarte buna, Adrian. Si eu o voi pune la Avizierul sindicatului si chiar pe usa cancelariei. Ar trebui ca din cand in cand sa le reamintim profesorilor unde am fost(ce bine o duceam in 2008!)si unde am ajuns.

Adrian spunea...

Daniel, iata! Voi mai lucra pe proiectul de lege pentru modificarea Legii dialogului social folosind sugestiile din depozitiile depuse la audierile publice de la Focsani, Constanta, Cluj etc. Vor face presiuni Alina Gorghiu si Varujan Vosganian pentru promovarea acestuia in dezbaterea parlamentului? Pe mine, Victor Paul Dobre (Galati) si Ion Rotaru (Braila) m-au dezamagit. Ciprian Nica (Vrancea) a promis ca va face acest lucru dupa ce va prelua puterea (sugerand astfel sa-i votam noi mai intai pentru a prelua puterea). Ma indoiesc ca va mai face ceva "dupa" pentru ca LDS este excelenta pentru orice guvernare. Daca Alina Gorghiu si Vosganian vor face acest lucru cat mai repede, garantez ca vor avea o priza la electorat foarte puternica (pentru intregul partid).

Daniel Mălăelea spunea...

Alina se implica de fiecare data cand -i este solicitat ajutorul. Si Emi Avramescu(SINVLEX) a apelat la sprijinul ei. Eu am prieteni si in PSD si putem apela nu numai la prietenii liberali, ci si la cei din PSD.

Daniel Mălăelea spunea...

Adrian, am postat eu si pe blogul lui Liviu analiza facuta de dl Vosganian. Cred ca este momentul sa stiu si eu mai multe despre tine. Incearca sa ma faci sa te cunosc. Sunt sigur ca anul acesta vom lupta mult impreuna. Nu trebuie sa cedam, frate!