marți, 3 ianuarie 2012

Jurământ uitat

      În primele zile ale anului 1990 apărea, într-unul din ziarele centrale, următoarea poezie scrisă de M. Ciocan.
             Jurământ
Ne este scumpă jertfa ta
Şi niciodată noi nu vom uita
C-atunci când nu ai mai răbdat
O lecţie de vitejie tu ne-ai dat.
Cu pieptul gol, neînarmat,
Vrem libertate, ai strigat!
Şi chiar de trageţi, vom cădea,
Dar noi de aici nu vom pleca.
Ne este scumpă jertfa ta, Copile,
Chiar dacă am avea atâtea zile
Câte în veacuri se pot număra,
Tot n-ar ajunge pentru a uda
Cu lacrimi sfântul tău mormânt.
De-aceea facem azi un jurământ:
Jurăm aici, la cripta ta
Că niciodată nu te vom uita.
Şi dacă unii-RĂI-vor încerca
Să calce în picioare vrerea ta,
Şi să ne nimicească iar cum vor
Aceste odioase coade de topor,
Să ştie azi, că pentru jertfa ta,
Hristoşi să fie, tot nu vor scăpa.

      Au trecut 22 de ani. Acest jurământ a fost uitat de mulţi dintre noi. Cred că aceste versuri simple, dar cutremurătoare ar trebui să retrezească adormitele noastre conştiinţe. Jertfa copiilor din 1989 nu trebuie să fie zadarnică.
        Maestrul Tudor Gheorghe lansează un ţipăt al disperării în spectacolul ,,Degeaba''. Măcar el ar trebui să ne facă să ne fie ruşine şi să încercăm să reparăm ceea ce am stricat.

4 comentarii:

Mirea spunea...

Reparaţia corectă vine iniţial prin judecarea şi condamnarea personajelor din Decembrie 1989 care se agitau disperaţi spre democraţie, însă nu a existat încă o poziţie oficială în privinţa asta...câţiva foşti tovarăşi şi-au primit deja osânda, pedepsiţi de Dumnezeu! Nea Tudor chiar îi pomeneşte pe unii în acest spectacol absolut necesar pentru tineret. Ar putea fi introduse în programa şcolară ore de "românism" pe versurile lui Tudor Gheorghe şi pe opiniile exprimate la Sala Palatului!..."Mie-mi vine să intru în birourile lor de astăzi somptuoase şi măreţe, să-i trag de guşuliţele care le-au apărut şi să-i întreb: Mă unde v-aţi lăsat voi puloverele alea, de ne-aţi luat nouă ochii-n '89?!...".

Adrian spunea...

Sfanta naivitate a tinerilor! Fara experienta, fara termeni de comparatie, fara prejudecati, fara capacitatea de "a mirosi" capcanele si pericolele. Au fost chemati prin televiziune si radio sa fie impuscati/sacrificati pentru a se constitui acuzatia de genocid asupra lui Ceausescu. Noroc ca numaratoarea a fost facuta de cineva care a numarat ca Roberta Alma Anastase si au fost jertfiti numai vreo 1100 in loc de vreo 16.000. Ca atunci cei care au regizat "evenimentele" nu au vrut binele romanilor se vede acum cand economia, agricultura, transportul feroviar etc. sunt o ruina. Vedem din interiorul invatamantului ca se lucreaza intens si la ruinarea acestui "sector". Ce-ar mai fi de spus.....? Spune si @Mirea ceva.... si are dreptate.
Spectacolul lui Tudor Gheorghe?! Foarte profund! Deosebit de profund. Aproape imposibil de inteles din una, doua, trei vizionari.

Mirea spunea...

Apropo de naivitate...Ţuţea îi numea pe tinerii din stradă în acel Decembrie "nişte tâmpiţi activi"..cumplită afirmaţie! Oricum, el care ştia foarte bine ce înseamnă suferinţa, a simţit jertfa sinceră! Mesajul lui Tudor Gheorghe loveşte drept la ţintă din prima vizionare, indiferent de vârstă, suficient cât să schimbe ideea despre România.

Adrian spunea...

"Istoria actuala a Romaniei a fost confiscata" spuneti intr-un material postat mai sus. Referitor la aceasta apreciere corelata cu acest material am urmatoarea remarca: In decembrie '89, tinerii au fost scosi in strada si ucisi/masacrati cu sange rece de catre agenti straini pentru ca razboiul secret impotriva Romaniei si a romanilor sa para a fi o revolutie. Sunt bine venite lectiile de istorie organizate cu Alina Gorghiu dar se mai poate face ceva acum? Ar fi speranta ca tarile vestice puternice si-au dat seama de demersurile celor care vor sa calce in picioare tari, popoare, natiuni pentru a se instaura un guverm mondial care sa conduca si sa dicteze cu puterea banului.