vineri, 30 septembrie 2011

La 40 de ani, din nou, pe băncile facultăţii



      După 2 facultăţi de stat absolvite cu diplomă de licenţă, după obţinerea tuturor gradelor didactice şi după parcurgerea a zeci de cursuri şi programe de formare continuă şi perfecţionare, nu credeam că voi mai merge din nou la facultate. Şi totuşi, de mâine, sunt din nou coleg cu Ionel Puşcaş la UTCB, unde am fost admişi la Studii Universitare de  Masterat în Managementul Educaţional.
    În mod normal, mâine ar trebui să stau acasă şi să petrec, dar în prima parte a zilei voi fi în Bd. Lacul Tei, unde voi merge pentru a participa la deschiderea anului universitar. 
  

miercuri, 28 septembrie 2011

Liderii de sindicat ar trebui să fie primii care să dorească sfârşitul actualei guvernări

       Conform DEX, sindicatul este o organizaţie profesională de masă al cărei scop este apărarea intereselor profesionale, economice etc. ale membrilor ei. În consecinţă, liderii de sindicat luptă pentru condiţii mai bune de muncă şi de viaţă pentru aceia pe care îi reprezintă. Se presupune că liderii de sindicat chiar îşi fac datoria şi că membrii sindicatelor sunt mulţumiţi, pentru că altfel nu i-ar mai plăti şi s-ar retrage din sindicat. Un lider de sindicat este apreciat şi considerat bun dacă reuşeşte să obţină salarii mai mari şi alte drepturi care să contribuie la creşterea nivelului de trai pentru membrii săi de sindicat.
      În ultimii ani, cred că rolul sindicatelor nu mai este acelaşi, iar liderii de sindicat şi-au cam pierdut obiectul muncii. Liderii de sindicat ar trebui să fie primii care să-şi dorească revenirea la o guvernare social-democrată sau liberală. În timpul acelor guvernări, cu sau fără meritul liderilor de sindicat, membrii de sindicat au dus-o incomparabil mai bine decât astăzi. Contractele colective de muncă prevedeau numeroase drepturi pentru salariaţi, salariile erau indexate de 2-3 ori pe an, erau acordate numeroase stimulente financiare şi materiale. Părerea mea este că salariaţii din învăţământ au dus-o cel mai bine în timpul guvernării Tăriceanu. Nu ştiu să fi fost mari tulburări sociale care să-l determine pe prim-ministru să acorde acele numeroase drepturi şi stimulente financiare. De fapt, Tăriceanu şi cei din preajma lui au înţeles necesitatea acordării salariilor şi  stimulentelor financiare pe măsura importanţei sociale a muncii prestate de dascăli. Că mulţi dintre noi nu am fost mulţumiţi atunci şi suntem mulţumiţi astăzi, este o problemă care nu poate fi explicată decât prin prisma influenţelor politicii şi a crizei morale pe care o traversează societatea românească.
 

marți, 27 septembrie 2011

Articolul 96 din proiectul R.O.F.U.I.P. aflat (încă) în dezbatere publică

        Art. 96 –  (1) Antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat, particular sau alternativ se bucură de toate drepturile constituţionale, precum şi de egalitate în toate drepturile conferite de calitatea de beneficiar primar al educaţiei.
(2)               Nicio activitate organizată în unitatea de învăţământ preuniversitar nu poate leza demnitatea sau personalitatea antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor.
(3)               Elevul sau, după caz, părintele/tutorele său legal, are dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării. Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia, în prezența elevului, a părintelui și a directorului.
(4)               Fac excepție de la alin. (3) probele orale şi probele practice care nu se contestă.
(5)               În situaţia în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/părintele/reprezentantul său legal se poate adresa directorului unităţii de învățământ preuniversitar, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna doi profesori de specialitate, din unitatea de învățământ preuniversitar care nu predau la clasa respectivă. Nota acordată în urma contestației rămâne definitivă.
(6)                Directorul anulează nota obținută în urma primei evaluări, trece nota acordată în urma contestației, autentifică schimbarea prin semnătură și pune ștampila unității de învățământ preuniversitar.
(7)               În situația în care în unitatea de învățământ preuniversitar nu există alți profesori de specialitate care să nu predea la clasa respectivă, pot fi desemnați doi profesori de specialitate, de către inspectoratul școlar județean/al municipiului București, din alte unități de învățământ preuniversitar.
        O astfel de reglementare exista şi în vechiul R.O.F.U.I.P., cel aprobat prin Ordinul M.E.C. 4925/8.09.2005, dar mi se pare importantă precizarea că probele orale nu pot fi contestate. Aceasta înseamnă că o medie încheiată de un profesor, în cazul în care nota obţinută la testul scris este cea corectă, rămâne neschimbată. Şi atunci, directorul care îşi permite să modifice cu de la sine putere media încheiată de un profesor, la o anumită disciplină, comite abuz în serviciu şi intră în sfera penalului. Tocmai citeam zilele trecute pe forumul edu.ro despre un astfel de caz. Eu sunt sigur că se întâmplă multe astfel de cazuri în şcolile din România.

miercuri, 21 septembrie 2011

La mulţi ani, Crin Antonescu!

     La mulţi ani, Crin Antonescu! Sper să fii, în curând, PREŞEDINTELE de care românii au nevoie. Pentru mine, Crin Antonescu este unul dintre cei 2 oameni politici care m-au determinat să (re)intru în PNL. Am decis să mă alătur şi eu acestui partid istoric, într-un moment greu al existenţei sale, tocmai pentru că m-a cucerit OMUL CRIN ANTONESCU!

marți, 20 septembrie 2011

Dragi elevi, mergeţi la Târgul ,,GAUDEAMUS”-Carte Şcolară!

       În perioada 15-25 septembrie 2011 are loc a IX-a editie a Târgului “GAUDEAMUS”-Carte Şcolară. Manifestarea face parte din Programul “LECTURA” si isi propune sa reuneasca intreaga oferta nationala de manuale si auxiliare scolare pentru invatamantul preuniversitar. Târgul “Gaudeamus”-Carte Şcolară 2011 are loc in Parcul Tineretului, intrarea dinspre Colegiul National “Gheorghe Şincai” (intersectia strazilor B-dul Tineretului, Calea Serban Voda si B-dul Dimitrie Cantemir).         
      Intrarea publicului este libera. Mijloace de transport in comun: metrou (statia Tineretului), autobuz (116, 312, 313, 323 si 381).
      Program de vizitare:
  luni – sambata: 11.00 – 19.00
 duminica: 11.00 – 16.00
      Sper ca şi cartea mea să se vândă cât mai bine şi să primesc cât mai repede banii din partea editurii. 


 

Vom scăpa de infractorii care acţionează în mijloacele de transport ale RATB?

     „Ca urmare a înfiinţării Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2011, RATB a iniţiat demersurile pentru crearea Poliţiei Transportului Public în Capitală”, se arată într-un comunicat al RATB. Aceasta ar urma să acţioneze pentru diminuarea fenomenelor antisociale din transportul public de suprafaţă şi din metrou. Mai exact, această propunere a conducerii RATB au luat amploare actele cu caracter antisocial, comerţul ambulant şi frauda înregistrate în mijloacele de transport în comun.
        “Colaborarea RATB cu Direcţia de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a dus la diminuarea fenomenelor antisociale, însă consider că înfiinţarea unei autorităţi unitare, specializată în domeniul transportului public, va crea un climat de ordine şi siguranţă publică în mijloacele de transport în comun”, declară Adrian Criţ, directorul general RATB.
      De multe ori am scris pe blogul meu şi pe blogul domnului primar Andrei Chiliman despre hoţii şi drogaţii care circulă pe mijloacele de transport 97, 331 şi 112 din zona Bucureştii Noi. Până acum nimic nu s-a schimbat, oricât se laudă domnul Crit. Poate că de acum încolo copiii noştri vor fi în siguranţă pe aceste mijloace de transport ale RATB. La anul, fetiţa mea pleacă la şcoală şi, deşi nu am bani, mă gândesc foarte serios să achiziţionez un autoturism, prin credit auto sau leasing, pentru a-mi duce fetiţa la şcoală. Alternativa ar fi aceea de a-mi achiziţiona un pistol. Oare să fie nevoie şi în aceste timpuri, în aceste locuri de un ,,justiţiar'' precum Wyatt Earp? Măcar dacă am mai avea un alt Alimănescu.

Sinvlex are dreptate! Prin funcţionarea camerelor video în sălile de clasă, în timpul anului şcolar, se încalcă dreptul la securitate al personalului didactic!

      Am avut intenţia să ridic această problemă, dar am ezitat şi mi-a luat-o înainte prietenul sinvlex. Cred că nu este în regulă înregistrarea activităţii la clasă, în timpul anului şcolar, deşi în unele situaţii, în unele unităţi şcolare ea s-ar impune.  
Art. 272 - Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale

(1)Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), nu se consideră perturbare a cadrelor didactice în timpul desfăşurării activităţii didactice intervenţia autorităţilor şcolare şi/sau publice în situaţiile în care sănătatea fizică sau psihică a elevilor ori a personalului este pusă în pericol în orice mod, conform constatării personalului de conducere, respectiv în timpul exerciţiilor de alarmare pentru situaţii de urgenţă.
(3)Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.
(4)Multiplicarea, sub orice formă, a înregistrărilor activităţii didactice de către elevi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv.
(5)Înregistrarea prin orice procedee a activităţilor desfăşurate în spaţiile şcolare este permisă numai cu acordul personalului de conducere, cu excepţia celor de la alin. (3).

duminică, 18 septembrie 2011

Poate cineva să-l ajute pe domnul Iuliu Gergely?

       În urmă cu 3 ani, am postat pe blogul meu un articol preluat de pe gsp.ro despre Iuliu Gergely. M-a impresionat povestea sa de viaţă şi am vrut să o cunoască şi alţii. De atunci am primit în mai multe rânduri, prin e-mail, gândurile domnului Iuliu Gergely. Într-un e-mail primit recent, domnul Iuliu Gergely mă roagă să îl ajut, fie şi prin publicarea strigătului său de ajutor. Financiar nu am cum să îl ajut, dar pot să postez rugămintea sa.
       ,,Domnule profesor, ma adresez la dumnevoastra cu toate rusinea  dar dumneavoastra sunteti ultima mea sansa sa fiu ajutat intr-un fel. Dupa cum stiti am fost un fotbalist talentat, dar soarta si politica a intervenit  si a intrerupt cariera mea de fotbalist la numai de 18 de ani. De acolo am avut numai suferinta si regrete. Am fost uitat de toate lumea  si nici ajutor din partea nimanui. Ce am realizat pina acum a fost din ambitia mea. Dupa ce ca am piciorul amputat acum am suferit o semiparalizie pe piciorul sanatos si drept urmare acum nu pot sa merg mai mult 50 de metri  cu carja . Acuma revin la rugamintea mea . Am o masina de 25 de ani cu cutie automata si s-au stricat si motorul si cutia  si a trebuit sa o abandonez  si fara masina sunt un om pierdut . Va rog din suflet daca ma puteti  ajuta prin intermediul ziarului sau prin cunostintele dv sa fiu ajutat cu o  suma de 5000 de euro pentru a achizitiona o masina second-hand  cu cutie automata . Va rog din suflet sa ma scuzati ca v-am deranjat cu problemele mele dar n-am alta cale decat sa ma adresez la dv.stiind ca ce faceti          faceti cu capul sus si demnitate. La federatia de fotbal n-am avut curajul sa ma adresez  pentru ca am mai fost refuzat. Inca o data va rog din suflet sa ma scuzati daca v-am deranjat dar n-am avut alta cale. Din pensia mea de 1000 de lei nu-mi pot permite sa cumpar aceasta masina, Inca o data va rog sa ma iertati ca v-am deranjat dar v-a deranjat un om  DISPERAT. VA  MULTUMESC CA M-ATI ASCULTAT !''

vineri, 16 septembrie 2011

Voi ştiţi care este idealul educaţional în România?

       Nici eu nu-l ştiu, dar ştiu unde îl găsesc precizat. Art. 2, alin. 3 din Legea Educaţiei Naţionale prevede că:
     ,,Idealul educaţional al şcolii româneşti constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetăţenească activă în societate, pentru incluziune socială şi pentru angajare pe piaţa muncii.''
       Nu vi se pare că este prea complicată formularea? Nu ar trebui să fie mai clar, mai succint exprimat şi mai uşor de reţinut? Oare domnul Funeriu sau doamna Oana Badea ştiu să-l spună din memorie? Punem pariu că nu?

marți, 13 septembrie 2011

Trist...

        Am început acest an şcolar mai trist decât de obicei. M-am bucurat pentru că mi-am revăzut elevii şi o parte a colegilor. Dar sunt trist pentru că simt că nici în acest an şcolar nu se va întâmpla nimic bun pentru dascăli. Vom fi la fel de săraci, la fel de singuri, la fel de umiliţi de către autorităţile statului şi de către mass-media. Am ajuns să fim vânaţi de către toată lumea. Rareori cineva este de partea noastră în mod dezinteresat. Dascălului român îi râmâne speranţa. Îi râmân şi visele. Pe acestea nimeni nu i le poate lua. Din păcate, visele sunt efemere şi realitatea este din ce în ce mai dură. Cei care ar trebui să lupte pentru interesele noastre au abandonat de mult lupta. Nici nu ştiu dacă, în aceste împrejurări, cineva ar putea să facă mai mult. Sper că după alegerile de anul viitor, situaţia în ţară şi în sistemul de învăţământ se va schimba. Şi poate că atunci, pentru mulţi dintre noi, nu va fi prea târziu.

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Meciul de fotbal dintre actualii şi foştii elevi ai Colegiului Tehnic Media va avea loc luni, ora 13,00

        Dragi prieteni, vă aşteptăm luni, 12 septembrie, ora 9,00, la deschiderea anului şcolar, iar apoi, începând cu ora 13,00, vă aşteptăm pe terenul de fotbal pentru un meci amical cu actuala echipă a liceului. Au confirmat participarea Boancă, Panait, Duţă, Cazac, Lucas. Vă aşteptăm să veniţi în număr cât mai mare!

Ce răspuns pot eu să-i dau acestei eleve?

       ,,Domn' profesor, am si eu o mare nelamurire si sunteti cam singura persoana pe care o pot intreba si o pot ruga sa ma ajute sa inteleg ce se intampla. Ma uit acum la rezultatele de la bac din Media si sunt uimita cum este posibil ca la unii elevi sa fie diferenta intre nota initiala si cea de dupa contestatii de 1 pct, 1pct si ceva, acestea bineinteles fiind in minus. Cum este posibil asa ceva? Sa spunem ca la romana este interpretabil, cu toate ca nu este normal, dar la matematica mi se pare o aberatie, deoarece 1,5 pct inseamna 3 ex. dintr-un foc. Aceste cazuri de ce nu se discuta? De ce nimeni nu scoate niciun sunet despre acest lucru? Deoarece sunt ocupati cu discutii despre "generatia fara viitor", "generatia de ratati si de incompetenti"? Nu mi se pare normal ca pe noi nu ne intreaba nimeni nimic si doar pt. faptul ca suntem copii isi permit toti sa ne calce in picioare. Dar profesorii care au facut aceste greseli la corectat, de ce nu sunt trasi la raspundere de nimeni? Suntem criticati doar noi copiii, doar noi gresim, dar ceilalti ce fac? Unde vor sa ajunga? Sa ne aduca in stare sa ne omoram cu totii? Pana la urma asta o sa facem, suntem la capatul puterilor, suntem debusolati, suntem disperati, nimeni nu ne asculta, toti ne critica...M-am saturat! De ce nimeni nu intelege ca nu suntem toti prosti?!  Nu stiu daca voi reusi sa trec si peste asta...nu mai pot!:(''

miercuri, 7 septembrie 2011

La mulţi ani, fetiţa mea!

        Astăzi, în casa noastră este mare sărbătoare. Alina-Maria, copilul nostru minunat împlineşte 6 ani. Ce repede au mai trecut anii. Parcă ieri împlinea primul anişor! Zilele, lunile, anii au trecut în zbor şi acum fetiţa noastră este o mică domnişoară. De 6 ani sunt cel mai fericit tătic din lume, pentru că minunea mea este frumoasă, cuminte, deşteaptă. Viaţa mea este un vis frumos şi mă rog ca Dumnezeu să nu mă trezească din acest vis. Niciodată nu am crezut că un copil poate să aducă atâta fericire, atâta împlinire într-o familie. La noi, Alina înseamnă totul. Ea este sufletul nostru, ea este însăşi viaţa noastră. 
     La mulţi ani, fata mea! Să creşti mare şi să ajungi doctoriţă, aşa cum, de când erai mititică, părintele Gherontie Puiu îţi spune mereu. Să fii sănătoasă, să ai noroc şi să păstrezi întotdeauna acceaşi imensă bunătate în suflet. Noi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, vom fi aproape de tine întotdeauna. 
      Vreau să ştie toată lumea, prieteni şi neprieteni, că fetiţa mea, Alina-Maria, împlineşte 6 ani şi că eu sunt un om fericit pentru că am un copil atât de minunat.

marți, 6 septembrie 2011

Vă invităm la MARŞUL BICICLIŞTILOR!

        Dragi prieteni mari şi mici, vă aşteptăm să veniţi sâmbătă, 24 septembrie,  în Parcul Izvor, începând cu ora 8,30 pentru a participa la Marşul bicicliştilor. Startul va fi dat după ce toate formalităţile legate de înscrierea participanţilor vor fi îndeplinite. Participanţii vor porni pe traseul Parcul Izvor-Calea Plevnei-Gara de Nord-Calea Griviţei-Bd. Bucureştii Noi-Şoseaua Bucureşti -Târgovişte-Mogoşoaia şi retur. Cei care nu vor avea bicicletă vor putea să închirieze de la punctul de plecare din Parcul Izvor. Elevii din sectorul 5, înscrişi în tabele de către profesorii din OCD-PNL sector 5 vor închiria bicicletele gratuit. Participanţii vor primi frumoase şi numeroase premii.  La Mogoşoaia, în curtea Palatului Brâncovenesc, la jumătatea cursei, vă voi aştepta eu şi câţiva dintre colegiii mei din OCD-PNL sector 5. Printre participanţi se va afla şi organizatoarea celor 4 ediţii ale  Marşului bicicliştilor, doamna deputat Alina Gorghiu.


duminică, 4 septembrie 2011

Promovare sub 20% la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat

         Spuneam într-o postare recentă că promovarea la această sesiune va fi între 20-25%, deşi, în realitate, ea nu ar avea cum să fie mai mare de 10%. Pe ici, pe colo, unii dintre colegii de breaslă, mai curajoşi din fire,  nu s-au speriat de măsurile dure luate de MECTS şi au continuat vechile practici. Aşa că elevii au mai copiat, au mai plătit supraveghetorii ca să închidă un ochi sau chiar pe amândoi şi astfel, în Bucureşti, au reuşit să promoveze 18% dintre elevii înscrişi.
          Din tot sufletul, ţin să-i felicit pe absolvenţii care au reuşit să promoveze acest examen, chiar şi din a doua încercare şi, totodată,  le atrag atenţia, cu prietenie, elevilor care la anul vor susţine examenul de bacalaureat  că trebuie să înveţe. Sunt sigur că procentul de promovare va fi la anul, în prima sesiune, sub 25%, iar în toamnă va fi în jur de 10%. De ce sunt atât de sigur de aceste procente? Pentru că de 15 ani sunt la catedră şi ştiu exact cum stau lucrurile. Noi, profesorii, putem să facem multe lucruri, dar nu putem să învăţăm în locul elevilor noştri. Cei mai mulţi dintre ei sunt nepăsători, iar unii nici nu vor să fie ajutaţi.

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Cum să fie termen de recomandare, neică Ioane?!

       "Modificările au fost depuse cu întârziere. Termenul de 30 de zile este de recomandare, instanţa va aprecia şi va da o soluţie, pe care noi o vom respecta", declară Ioan Oltean. De fapt, uitucul secretar general al PDL ,,recomandă'' judecătorilor de la TMB cum ar trebui să judece această speţă. 
         În realitate, termenul de 30 de zile este un termen imperativ de decădere şi depăşirea lui are ca efect declararea ca ilegale a documentelor adoptate la Convenţia Naţională şi, în final, duce la radierea PDL din Registrul partidelor politice. 
         Vom trăi să vedem aşa ceva în România portocalie?
 Să vedem ce prevede Legea partidelor politice:
Art. 25
(1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc in conditiile prevazute de statut.
(2) Orice modificare se comunica Tribunalului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data adoptarii, cu indeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) si (3). Tribunalul Bucuresti o examineaza potrivit procedurii prevazute la art. 20 si 21.
Art. 26.
(1) In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice.
(2) In termen de 15 zile de la inregistrarea cererii Ministerului Public, Tribunalul Bucuresti se va pronunta asupra acesteia. (3) Impotriva hotararii Tribunalului Bucuresti partea interesata poate face contestatie la Curtea de Apel Bucuresti in termen de 5 zile de la data comunicarii hotararii.
(4) Curtea de Apel Bucuresti se pronunta in termen de 15 zile de la inregistrarea contestatiei, iar hotararea sa este definitiva si irevocabila.
(5) Hotararea definitiva si irevocabila de admitere a modificarii statutului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

vineri, 2 septembrie 2011

Ştie cineva dacă doamna Oana Badea a revenit din vacanţă?


        Noul an şcolar a început, dar proiectele de acte normative subsecvente LEN  (metodologii, regulamente,  hotărâri etc.), nu au fost publicate în Monitorul Oficial, ceea ce face ca activitatea în unităţile şcolare să fie blocată. Au apărut multe probleme acum, la început de an şcolar, dintre care semnalez, pentru început, doar două: ilegalitatea numirii directorilor cu delegaţie şi constituirea consiliilor de administraţie. 
        În acest moment, directorii nu ştiu cum să constituie noile consilii de administraţie. Ar fi normal ca acestea să fie constituite potrivit prevederilor LEN, care este în vigoare, dar metodologia de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar a rămas doar la stadiul de proiect. Iată câteva dintre prevederile cuprinse în proiectul acestei metodologii:
Art.8. - Consiliul de administraţie al unităţii de învăţămât preuniversitar se înfiinţează, se constituie şi funcţionează, după cum urmează:
(1) Consiliile de adminstraţie existente la data intrării în vigoare a prezentei metodologii derulează procedurile de constituire a noului consiliu de administraţie, în baza prevederilor Legii Educaţiei Naţionale şi ale prezentei metodologii, conform ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului;
(2) Directorul în funcţie, emite decizia de numire a membrilor noului consiliu de administraţie, în baza hotărârii emise de consiliul de administraţie existent la data intrării în vigoare a prezentei metodologii.
(3) La data constituirii noului consiliu de administraţie conform prevederilor prezentei metodologii, vechiul consiliu se dizolvă de drept.
Art.9. -  Numărul membrilor consiliului de administraţie din fiecare unitate de învăţământ se stabileşte conform prevederilor Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în funcţie de mărimea şcolii, gradul de complexitate al activităţii acesteia şi condiţiile specifice în mediul rural/urban, dispersia locaţiilor în care se desfăşoară procesul de învăţământ, etc.
Art. 10. -(1) Membrii consiliului de administraţie sunt aleși/ desemnați, pentru o perioadă de 1an, după cum urmează:
a)      reprezentanţii cadrelor didactice sunt aleşi, prin vot secret, de consiliul profesoral, cu majoritate simplă din voturile exprimate, din rândul cadrelor didactice angajate în unitatea de învăţământ cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Acolo unde nu există cadre didactice angajate în unitatea de învăţământ cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, pot fi aleşi şi din rândul cadrelor didactice angajate cu contract pe perioadă determinată;
b)     reprezentantul/reprezentanţii consiliului local este desemnat/sunt desemnaţi de consiliul local;
c)      reprezentantul primarului este desemnat de primar/primarul de sector;
d)     reprezentanţii părinţilor sunt desemnaţi de către Consiliul reprezentativ al părinţilor, dintre părinţii elevilor şcolarizaţi în unitatea de învăţământ;
e)      reprezentantul/reprezentanţii desemnaţi, în unităţile de învăţământ cu secţii de predare într-o limbă maternă, proporţional cu numărul de clase ale secţiei/secţiilor respective;
f)       reprezentantul elevilor este ales de către consiliul elevilor.
 (2) Pentru a fi ales în consiliul de administraţie, personalul didactic trebuie să aibă calităţi manageriale, morale şi performanţe didactice deosebite.
(4) Pentru a fi desemnaţi în consiliul de administraţie, reprezentanţii primarului, consiliului local/judeţean şi reprezentantul părinţilor trebuie să facă dovada studiilor absolvite, cel puţin nivel liceal, cu diplomă de bacalaureat.
(5) Toţi membrii consiliului de administraţie, indiferent pe cine reprezintă, au aceleaşi drepturi şi obligaţii prevăzute de legislaţia în vigoare, privind exercitarea mandatului pentru care au fost aleşi/desemnaţi.
(6) Incompatibilităţi privind membrii consiliului de administraţie:
a) nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional;
b) nu pot avea calitatea de membri în acelaşi consiliu de administraţie soţul, soţia, fiul, fiica, rudele până la gradul al IV-lea şi afinii;
c) nu trebuie să fi primit o sancţiune în ultimii 3 ani;
d) nu trebuie să se afle în litigii directe cu şcoala, conflicte de interese, alte situaţii specificate de legislaţia în vigoare şi, în acest caz, preşedintele de şedinţă are obligaţia de a suspenda calitatea de membru în consiliul de administraţie a persoanei respective;
e) daca are cazier judiciar

f) nu poate avea calitatea de membru al consiliului de administraţie primarul aflat în  perioada exercitării mandatului la momentul constituirii consiliului de administraţie; 
Art.11. - (1) Membrii consiliului de administraţie au obligaţia de a face dovada participării în ultimii 5 ani la programe/cursuri de formare specifice managementului unităţilor de învăţământ şi managementului calităţii în educaţie. 
(2) Membrii consiliului de administraţie care nu îndeplinesc condiția de la alin (1) au obligaţia ca, în primul an de mandat, să participe la programe de formare specifice managementului unităţilor de învăţământ şi managementului calităţii în educaţie.
(3) Conducerea unităţii de învăţământ va asigura fondurile necesare pentru participarea la  cursurile de pregătire organizate în cel mult 6 luni de la constituirea consiliului de administraţie. 
Art.12. - (1) În prima şedinţă statutară, membrii consiliului de administraţie aleg un preşedinte de şedinţă din rândul cadrelor didactice, din unitatea de învăţământ, membre ale consiliului de administraţie, prin hotărâre adoptată cu votul secret al majorităţii.
Art.13.(1) Consiliul de administraţie se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la solicitarea directorului sau a două treimi dintre membri.
(2) Prezenţa membrilor la şedinţele consiliului de administraţie este obligatorie. Şedinţele sunt statutare dacă sunt prezenţi cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor consiliului de administraţie, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.
(3) După prima şedinţă statutară, consiliul de administraţie se consideră constituit.
(4) Dacă, după 3 convocări, în decursul intervalului de o lună de la emiterea deciziei de numire a membrilor noului CA de către directorul unităţii de învăţămât, consiliul de administraţie nu se întruneşte în şedinţă statutară, se reconfirmă fiecare membru, după caz. Acolo unde este cazul, vor fi reluate demersurile pentru reconstituirea componenţei consiliului de administraţie.
(5) Directorul unităţii de învăţământ  solicită în scris consiliului local, primarului, consiliului reprezentativ al părinţilor şi consiliului reprezentativ al elevilor, după caz, înlocuirea persoanelor care şi-au pierdut calitatea de membru al consiliului de administraţie.
(6) Directorul unităţii de învăţământ actualizează decizia privind numirea membrilor, după caz, pe baza comunicării preşedintelui de şedinţă.

Art.14. - (1) Revocarea membrilor consiliului de administraţie se  face cu votul a 2/3 din membrii consiliului de administraţie.
(1)  Revocarea membrilor  consiliului de administraţie  este de drept în următoarele situații:
a)      înregistrarea a 3 absenţe consecutive/5 absenţe în decursul unui an școlar la ședințele ordinare ale consiliului de administraţie;
b)     retragerea, înlocuirea, în scris,  de către autoritatea care a desemnat membrul respectiv;
în cazul în care se află într-o situaţie conflictuală, de natură juridică, cu unitatea de învăţământ;
c) Membrii consiliului de administraţie care nu îndeplinesc condițiile menționate la alin. (1) şi (2) ale art. 11 din prezenta metodologie, la sfârşitul primului an de mandat.
d) prin demisie;
e) a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni sau a fost lipsită de dreptul de a  ocupa un post didactic prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;
(2) Revocarea membrilor  consiliului de administraţie   se face prin votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi, în următoarele situaţii:
a) săvârşirea de  abateri care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului unităţii de învăţământ;
b) neîndeplinirea din culpă a atribuţiilor delegate  în cadrul consiliului de administraţie;
Art.15. - La şedinţele consiliului de administraţie pot participa, ca invitaţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai altor parteneri educaţionali interesaţi, în funcţie de problematica din ordinea de zi.
Art.16- În prima şedinţă statutară, consiliul de administraţie aprobă proiecţia  anuală a tematicii şedinţelor lunare şi stabileşte responsabilităţile membrilor consiliului de administraţie.
Art.18. - Metodologia de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie se aprobă prin Ordin al Ministrului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului şi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art.19. - Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar se înfiinţează şi se constituie în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale, după cum urmează:
(1) Directorul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică declanşează procedura de constituire a consiliului de administraţie, în baza prevederilor Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi ale prezentei metodologii.
(2) Directorul unităţii de învăţământ aflat în funcţie la momentul aprobării OMECTS privind Organizarea şi funcţionarea consiliului de administraţie în unităţile de învăţământ preuniversitar, solicită în scris consiliului local, primarului, consiliului reprezentativ al părinţilor şi consiliului reprezentativ al elevilor desemnarea reprezentanţilor în vederea constituirii consiliului de  administraţie, conform legii şi emite decizia de numire a membrilor consiliului de administraţie, aleşi sau desemnaţi, conform prezentei metodologii.
Art.20. - La data intrării în vigoare a ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului pentru aprobarea prezentei metodologii, se abrogă prevederile Secţiunii 4 din Regulamentul de   organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat prin O.M.E.CT. nr 4925/2005.