Nici eu nu-l ştiu, dar ştiu unde îl găsesc precizat. Art. 2, alin. 3 din Legea Educaţiei Naţionale prevede că:
,,Idealul educaţional al şcolii româneşti constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetăţenească activă în societate, pentru incluziune socială şi pentru angajare pe piaţa muncii.''
Nu vi se pare că este prea complicată formularea? Nu ar trebui să fie mai clar, mai succint exprimat şi mai uşor de reţinut? Oare domnul Funeriu sau doamna Oana Badea ştiu să-l spună din memorie? Punem pariu că nu?
6 comentarii:
informatiile postate de dumneavoastra , privind evaluarile initiale , mi-au fost utile .
din nefericire , la scoala unde am copilul , nimeni nu pare interesat de subiect .
tinand cont de modificarile fundamentale ( multe proaste si unele chiar aiuritoare ) , ma vad nevoit sa invat eu legea , ca parinte . fac mentiunea ca am copilul in clasa a V-a (prima generatie cu 5 ani de
gimnaziu ) .
cosmin
Idealul educational ?
SPAGA la ISJ Neamt !
Neamtul este, cred, singurul judet din tara care a incadrat profesorii suplinitori cu note sub 5 (cinci) si fara concurs de mai bine de 3 ani !!!! pdl-ista luminita varlan a primit, cica, dispensa de la funerica pentru a incadra suplinitorii fara concurs, pe baza gradelor didactice pe care le au !!!
Cosmin, in cateva zile o sa fac o analiza a legii educatiei nationale si o sa arat ca, la nivel teoretic cel putin, pune in centru elevul, asa cum este, de fapt, firesc.
Lenuta, mi-ar placea sa postez pe blogul meu cateva fapte de vitejie ale doamnei Luminita Varlan. Ma ajuti? Recunosc faptul ca-i iubesc la nebunie pe pedelisti si vreau sa arat tuturor cat de minunati sunt.
Suplinitorii calificati fara examen si-au pastrat locurile de munca - titlul din ziarul online Realitatea media Neamt, din 16 sept 2011 (dar a fost si o emisiune la unul din posturile de televiziune locale din P. Neamt, in care a vorbit "stimabila" pdl-ista):
* Inspectoratul Şcolar a obţinut o dispensă din partea Ministerului Educaţiei
Cu numai o saptămână înainte de începerea noului an şcolar, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ au aflat că zeci de cadre didactice care au predat până în luna iunie a acestui an în şcolile din judeţ având statut de suplinitori calificaţi se aflau în situaţia de a-şi pierde locurile de muncă. Şi asta din cauză că în ultimii trei ani (inclusiv 2011) nu au mai participat la examenele pentru ocuparea posturilor/catedrelor libere sau rezervate (netitularizabile) organizate de Inspectoratul Şcolar, iar metodologia de mişcare a personalului didactic prevede că suplinitorii calificaţi pot obţine / se pot menţine pe posturi numai dacă au obţinut minimum nota 5,00 la concursurile organizate în anii 2009, 2010 sau 2011. Drept pentru care inspectorul şcolar general Luminiţa Vîrlan, confruntată cu o lipsă acută de personal calificat din pricina rezultatelor fosrte slabe obţinute la examenele de titularizare şi de suplinire din această vară, a mers la Bucureşti în încercarea de a găsi o rezolvare pentru colegii în cauză. Din fericire, acest demers a fost încununat de succes, astfel încât profesorii suplinitori au putu rămâne la catedră. "Am conştientizat faptul că sunt colegi cu grad didactic I şi cu ani de zile la catedră care nu ar fi putut rămâne în sistem din cauză că nu au participat la una din ultimele trei sesiuni ale examenului pentru suplinitori calificaţi. Am mers la minister pentru a încerca să găsim de comun acord o rezolvare acestei probleme şi am obţinut, cu sprijinul şi altor colegi inspectori generali din ţară - confruntaţi cu exact aceeaşi problemă - să obţinem o derogare referitoare la obligativitatea susţinerii examenului în ultimii trei ani. A fost emisă o notă ministerială în acest sens, astfel încât am putut să-i păstrăm în sistem pe aceşti oameni cu studii în specialitatea disciplinelor pe care le predau", a declarat Luminiţa Vîrlan.
Şefa Inspectoratului Şcolar a mai spus că în judeţ nu sunt probleme cu asigurarea de cadre didactice pentru toate şcolile şi disciplinele, dar că ici-colo au mai apărut fricţiuni între colegi din cauza repartizării unor ore. "Acolo nu putem interveni, chiar dacă ni se cere ajutorul în timpul audienţelor pe care le organizăm. Este treaba directorilor să împartă normele în şcoli astfel încât nici cadrele didactice şi nici elevii să nu aibă de suferit", a mai spus Luminiţa Vîrlan.
Intrebari:
-Care este baza legala in care s-a dat aceasta dispensa (nota ministeriala)? Ea s-a dat numai in judetul Neamt ?
-De ce acele cadre didactice, daca au o asa de buna pregatire si grade didactice, nu au fost capabile sa se prezinte la niciunul dintre concursurile din ultimii 3 ani ?
-Este sau nu este DISCRIMINARE intre cadrele didactice, unele au participat la concurs si au luat nota mica, sub 5 (poate ca au fost si subiectele foarte grele, dar cel putin au incercat), iar altele au obtinut un post didactic fara niciun fel de efort de mai bine de 3 ani ?
-Spune doamna inspectoare ca au mai aparut frictiuni pe ici pe colo si sa le rezolve directorul. In scoala mea sunt astfel de cadre didactice, fara concurs, angajate (cu neamuri pe la primaria pdl-ista). Un alt exemplu: s-au impartit, initial, orele de muzica catorva titulari (nu avea cine sa le predea), apoi au fost luate acestora pentru un cadru didactic care, a spus directorul scolii, a fost trimis de inspectorat, cadru didactic ce a obtinut la concursul de suplinire nota 3 (trei).
Nu mai inteleg nimic !
In urma discutiilor pe care le-am avut cu cativa colegi, in Neamt, situatia se prezinta asa: orele, catedrele neocupate, dupa ce au fost impartite titularilor scolii, acum isj - ul trimite alte cadre didactice pe acele ore, cadre didactice care au luat note sub 5 (cinci), titularii nemaiavand orele in plus la plata cu ora. Situatia este generalizata la intreg judetul, directorii se trezesc cu cadre didactice trimise obligatoriu de inspectorii pe specialitati (ed. muzicala, ed. fizica, desen, matematica, fizica etc.). Totul este neoficial ! Oficial, la consfatuiri, s-a spus raspicat: nu se incadreaza cei cu note sub 5(cinci). Este o batalie surda si atroce intre cadrele didactice care au primit note sub 5 pentru a prinde cateva ore la o scoala.
Aceasta este reforma lui funeriu ! (cu "f" mic).
Sincer,si-a dorit vreodata actualul guvern ca individul sa-si creeze propriul sistem de valori,sa se dezvolte liber,integral si armonios?Daca ar face asta,sigur anul viitor nu ar mai castiga alegerile.....
Trimiteți un comentariu