miercuri, 17 martie 2010

Ministrul educaţiei sfidează Legea privind transparenţa decizională

COMUNICAT DE PRESĂ
Bucureşti, 17.03.2010

Ministrul Daniel Funeriu continuă seria de abuzuri declanşate la scurt timp de la preluarea mandatului său la conducerea Ministerului Educaţiei, încălcând de această dată, cu bună ştiinţă, Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică (Lg nr 52/2003).
Îi reamintesc ministrului Daniel Funeriu că, potrivit actului normativ invocat mai sus, înainte ca noua lege a educaţiei să fie discutată în Guvern, avea obligaţia de a o supune dezbaterii publice.
Prevederile Legii privind transparenţa decizională sunt clare: “în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la aceasta acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. (....) (2) Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului, în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesaţi pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ”.
Despre conţinutul noii legi a educaţiei am aflat însă, până acum, doar „pe surse” şi, în mod cert, ne-am îngrozit: şcoală de patru ore pe zi, liceu de trei clase şi o nouă variantă de bacalaureat, la doar două materii.
Am înţeles că ministrul Funeriu vreo o lege a educaţiei care să îi poarte numele, dar un proiect viabil, necesar reformării învăţământului românesc greu încercat în ultima vreme, ar fi obligat la o serie de consultări cu toţi factorii implicaţi: sindicate, ONG-uri, comisii parlamentare de resort, directori de şcoli, reprezentanţi ai părinţilor şi, nu în ultimul rând, cu Opoziţia.
De aproximativ un an, pachetul legislativ al PNL privind educaţia a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi trenează uitat prin sertare, fără a fi pus pe ordinea de zi din raţiuni strict politicianiste.

Vreau să îi amintesc primului-ministru Emil Boc şi colegului său de partid, Daniel Funeriu, că trăim într-un stat de drept, în care trebuie respectate toate legile, nu doar cele care ne convin.
În consecinţă, cer ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, depunerea mandatului, pentru a lăsa loc unui profesionist care să respecte legea şi care să aibă o viziune pe termen lung a reformei sistemului educaţional.

Alina Gorghiu, deputat PNL

5 comentarii:

Anonim spunea...

si cand stam sa ne gandim ca va placea de domnul funeriu si ati fi vrut chiar sa vina in PNL.

Daniel Mălăelea spunea...

Nu mi-a placut niciodata Funeriu. Doar l-am apreciat ca om de stiinta. Nu am vrut sa vina in PNL, ci doar m-am intrebat ce cauta in PDL.

KQQ spunea...

Eu mi-am pus sperante in acest om. Cand am aflat ca ministrul invatamantului nu va fi Croitoru, ci Funeriu, chiar m-am bucurat. Degeaba. Este un om care nu comunica de nicio culoare, interfata fiind realizata de MMV

Anonim spunea...

acest articol e luat de pe blogul dumneavoastra
"Îl apreciez mult pe Daniel Funeriu, dar nu pot să înţeleg de ce a ales PDL. Este o floare rară printre politicienii români. Este unul dintre cei care ar merita să ocupe portofoliul Educaţiei. Sunt convins că ar avea multe de făcut, multe de arătat. Dar cred că a ales un partid care nu poate să-l pună în valoare, care nu ştie să îl aprecieze, care nu îl merită."
ar trebuii sa recunoasteti ca ati cam gresit atunci.

Anonim spunea...

Domnule Funeriu nu stiu cine va pus in functia pe care o detineti in prezent dar a fost mai idiot de cit dumneata .Ar fi fost mai bine sa fi ramas in China. Ati darimat tot sistemul educational si incercati voi cei ce sinteti in francmasonerie sa stricati tot ce a fost bun in tara asta numita ROMANIA.De cind a fost omorit Ceausescu toti ati facut invatamintul praf , bulversind elevii , profesorii si parintii .Toti ati venit cu capete luminate ,dar ati uitat ca de fapt toata invatatura ati dobindit-o din vechiul regim care a adus ROMANIEI titluri , medali si renume invatamintului romanesc.In fiecare an cind apare ca o naluca alt ministru vrea sa isi lege de git un proiect de lege.Parerea mea ca si intelectual, profesor si nu in ultimul parinte este ca cei care sint in fruntea tari sint niste nuliutati, impertineti,excroci si mafioti. De 20 de ani de zile au distrus generatii de elevi care au ajuns cutivatori de capsuni in Spania , traficanti de droguri si masini in Europa ,intretinatori de batrini in Italia , cu aceste rezultate ne mindrim noi acum.Ne uitam cu dragoste si respect la fostii profesori care au produs valori ale scoli romanesti cu care ne-am mindrit in strainatate.Lucrul acesta ar trebui sa il faca si acest ministru si sa aplice din nou acel SISTEM EDUCATIONAL DIN ANII 1965-1989.RESPECT PROFESIONALISMUL FACUT PENTRU ELEVI SI NU O ETICHETA SPINZURATA LA GITUL UNUI MINISTRU .Ar trebui cu totii profesori , elevi dar si parinti sa luam atitudine impotriva unor astfel de elemente care aduc neorinduiala in sistemul educational .