joi, 16 aprilie 2009

Zvonurile încep să se confirme

Sindicaliştii din educaţie au spus că prin ordonanţa de rectificare bugetară, care prevede ca posturile vacante din învăţământ să fie ocupate doar în proporţie de 15%, aproximativ 60.000 de suplinitori vor rămâne fără loc de muncă, iar profesorii vor trebui să lucreze mai mult pe bani mai puţini.
"Guvernul a premeditat această soluţie de rectificare bugetară, nouă ne-au spus că restructurările din sistem nu vor afecta educaţia, dar pe ascuns au introdus în lege o prevedere care înseamnă că aproape 60.000 de suplinitori vor fi daţi afară din învăţământ. Este adevărat că vrem să ridicăm calitatea educaţiei şi să avem numai profesori foarte buni şi cât mai puţini suplinitori, dar problema este că oricum nu are cine să predea în locul lor, decât dacă Guvernul nu se gândeşte să extindă normele didactice şi să îi facă pe profesorii titulari să muncească mai mult pe bani mai puţini. Guvernul propusese să fie daţi afară 20.000 de profesori la discuţiile despre rectificare, dar convenisem că masura nu va fi aplicată. Se pare că până la urmă au îngheţat şi salariile şi dau şi oameni afară", a explicat secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, crede că nici prin creşterea normelor didactice la mai mult de 18-20 de ore de predare pe săptămână nu s-ar putea rezolva problema claselor care vor rămâne fără profesori. "Sunt suplinitori care au ore la două sau trei unităţi şcolare, ceea ce înseamnă că va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, întocmirea unor orare care să rezolve eliminarea acestor cadre din învăţământ", spune Nistor.

Această nouă decizie a Guvernului îi nemulţumeşte şi mai mult pe sindicalişti, în condiţiile în care, prin rectificarea bugetară, Educaţia a pierdut aproape 1,5 miliarde de lei, atât din fondurile de investiţii cât şi din cele de salarii, ceea ce înseamnă că niciunul dintre cele două obiective strategice ale guvernului pentru acest domeniu nu au fost atinse, respectiv 6% din PIB pentru Educaţie şi majorarea cu încă 33% a salariilor cadrelor didactice. "Avem mai puţin de 4% din PIB, cât despre salarii, nu numai că nu mai cresc, dar chiar scad, dacă profesorii vor trebui să muncească mai mult pe aceiaşi bani", comentează reprezentantul FEN.(www.realitatea.net)

Vai de viaţa profesorului român! Cum de s-a ajuns atât de departe? Explicaţii sunt multe. Vinovaţii la fel de mulţi, dar acum important este să încercăm să împiedicăm dezastrul ce urmează să se producă. Părerea mea este că mare lucru nu vom reuşi, dar suntem datori să încercăm.

7 comentarii:

tony spunea...

Si ce-l mai criticau liderii sindicali pe Tariceanu !A avut dreptate:in 3 luni s-a ales praful !Imi pare rau de profesori,dar asa bataie de joc nu credeam ca poate exista !Si e doar inceputul....

Daniel Mălăelea spunea...

Si sfarsitul e destul de aproape. Ma refer la sfarsitul unui sistem performant de invatamant pe care insa l-au terminat reformele mereu incepute si niciodata incheiate.

Daniel Mălăelea spunea...

Guvernantii actualii m-au obligat sa-i apreciez pe liberali. I-am urat, dar de fapt au fost corecti cu noi.

tony spunea...

Domnule profesor,ma asteptam sa vad pe net discutii,pareri,initiative, etc. intre colegii d-voastra.Ce se intampla? De ce accepta sa fie batjocoriti?

Daniel Mălăelea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
KQQ spunea...

1. Androneasca minte in fata. Niciun alt ministru al invatamantului nu a avut un asemenea tupeu.
2. Tensiunile aparute intre minister si sindicate puteau fi diminuate daca:
a. planurile-cadru ar fi fost modificate din februarie
b. s-ar fi spus cinstit ca motivatia diminuarii numarului de ore o constituie lipsa fondurilor, nu grija pentru elevi de a le reduce numarul de ore de la 33-37 la 29-31

Liviu spunea...

Bun, am inteles - de la guvern se asteapta numai rele.

Si dvs., profesorii, sau sindicatele dvs., faceti ceva? Sau va multumiti, ca de obicei, sa aprobati?

Ehe, sa fi fost acum la putere 'sinistrul' Tariceanu, ce mai greve, ce mai proteste ar fi fost :)

Nu stiu ce va pun Boc si Basescu in ciorba de sunteti asa de tranchilizati.