vineri, 24 aprilie 2009

Câţi profesori vor fi disponibilizaţi?

Ministrul Educaţiei a confirmat joi că lucrează la o mărire de salariu de 5% a angajaţilor din sistem prin tăierea a circa 20.000 de necalificaţi, pensionari şi suplinitori. După alte surse, cifra celor daţi afară ar fi de 40.000.
O nouă cifră este vehiculată în ceea ce priveşte disponibilizările profesorilor, mai mare faţă de cea de 20.000, apărută la rectificarea bugetară. Surse din Ministerul Educaţiei au declarat pentru Cotidianul că după şedinţa de guvern de miercuri, în urma discuţiilor cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, s-a ajuns la concluzia că 40.000 de cadre didactice ar trebui să plece din învăţământ. Joi, conducerea ministerului a fost prinsă în discuţii pe marginea găsirii unei soluţii prin care să fie păstraţi în sistem cât mai mulţi dintre cei 40.000.
Ecaterina Andronescu nu a confirmat cifra de 40.000, însă pentru prima oară a recunoscut că din învăţământ vor fi daţi afară oameni, în timp ce celor rămaşi li se vor mări salariile.
Sunt 6.700 de pensionari, plus 12.000 de necalificaţi. Vorbim de maximum 20.000 de persoane. Iar prin ultima hotărâre de guvern se va reduce şi din numărul de posturi de suplinitori. În prezent sunt 68.000 de suplinitori, dar unii profesori, în timp ce sunt titulari la o şcoală, pleacă să predea ca suplinitori la o altă şcoală mai aproape de casă. Şi aşa apar două posturi de suplinitori. Am vrut să mărim salariile cu cel puţin 5% şi aceasta a fost soluţia”, explică ministrul Educaţiei. Ecaterina Andronescu susţine că vor fi tăiate şi alte costuri, inclusiv din cele cu naveta profesorilor, şi speră să acceseze şi alte fonduri pentru fiecare judeţ, cum ar fi finanţările europene pentru formare profesională.
Cert este că, pe lângă anularea majorării de 5% promise de la începutul anului pentru toţi bugetarii, alte 3 procente trebuie tăiate prin reducerea bugetului cu 811 milioane de lei. „De undeva va trebui să tăiem, dar nu ştim, de exemplu, dacă vor fi 5.000 de pensionari sau 2.000 de suplinitori. Aşteptăm de la Ministerul Finanţelor să ne trimită execuţia bugetară pe anul trecut ca să ştim de unde să tăiem. Sunt judeţe în care Consiliile Locale au dat profesorilor bonuri sau prime de vacanţă. Acolo, pe acestea le vom tăia. Sau nu putem să tăiem la fel din toate judeţele. Să zicem că şi Argeşul, şi Prahova au 20.000 de profesori. Dar sunt cel puţin două diferenţe: într-un judeţ sunt mai mulţi profesori cu gradul I, deci e vorba de mai mulţi bani. Iar a doua problemă este că, în Piteşti, să zicem, sunt sentinţe judecătoreşti care le acordă profesorilor mai multe drepturi salariale decât celor din Prahova. Şi de aici diferenţele. Ce pot să spun este că vom reorganiza personalul”, a declarat pentru Cotidianul unul dintre responsabilii financiari ai ministrului Educaţiei.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale „Spiru Haret”, susţine că „vor fi mai mulţi daţi afară, poate chiar 60.000, dacă vorbim şi de cele 15% din posturile vacante care nu vor mai fi ocupate”.
Sursa: www.cotidianul.ro

2 comentarii:

Lilick spunea...

Pana la urma probabil ca nu se vor disponibiliza, sau cel putin asa vreau sa cred. Dar o astfel de frica trebuie bagata in profesori, ca sa stie data viitoare cu cine sa voteze, si sa nu se mai lase pacaliti de toti populistii. Madama asta Andronescu e de groaza: intr-o zi zice ceva, a doua zi ceva total opus. Aud ca plange des la minister. Functia asta e peste puterile ei. Acum ar trebui la minister un profesor ferm, dintr-o bucata, foarte fidel profesiei si breslei sale.

Daniel Mălăelea spunea...

Vor fi disponibilizari in invatamant. Acum recunosc acest lucru si cei din MECI. Problema este doar cati vor ramane fara paine. Pentru ei e totuna daca vor fi 20000, 40000 sau 60000.