luni, 27 aprilie 2009

Ce se va întâmpla cu directorii noştri?

Cu doar doua luni inainte de examenele nationale, juma­tate din cei 14.000 de direc­tori din invatamantul preuni­versitar care au sustinut examen pe post si au inche­iat contract de management sunt bulversati de "ordo­nan­ta deconcen­ta­telor"adopta­ta de Guvern. Pe de alta parte, reprezen­tantii Agen­tiei Nationale a Functiona­rilor Publici sunt multumiti ca doar 2000 de functii sunt afectate de noua legislatie. Cel mai cinstit dintre toti este Theodor Stolojan, care recunoaste ca Ordonanta a aparut pentru ca liderii Coalitiei PSD-PDL nu au fost in stare sa stinga conflictele din teritoriu pe impartirea "ciolanului" functiilor.
OUG 37/2009 prevede ca isi vor inceta efectele toate contractele de management, circa 7.000 de directori ai scolilor si gradinitelor desfasurandu-si activitatea pe baza unor astfel de documente. "Ordonanta de urgenta nu ii cuprinde pe directori, ea se refera numai la inspectori, carora eu le cer performanta", a spus Ecaterina Andronescu, la intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute cu membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
"In opinia mea, ordonanta consacra buliba­seala ce se intampla din 4 in 4 ani. E o nebunie. Ei isi fac iluzia ca, daca schimba directorii, lucrurile se vor schimba, dar nu fac decat sa rezolve clientela politica - lipitorii de afise din campania electorala. Doamna ministru a spus, la Consiliul National al FSLI, ca directorii de scoli nu vor fi schimbati, dar eu ma indoiesc de acest lucru. Ar trebui sa se precizeze foarte clar, in ordonanta, pana unde se va merge cu descen­tralizarea acestui sistem", ne-a declarat Aurel Cornea, liderul FSLI. "In acest act normativ poate fi interpretat foarte usor modul in care directorii de scoli vor fi inlocuiti. In functie de interesele politice, chiar daca nu vor fi schimbati in prima faza, vor fi in esalonul doi", ne-a precizat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret". (www.ziua.ro)

De ce doamna Andronescu nu recunoaşte ceva ce este atât de evident? Dacă nu se pricepe, de ce nu întreabă un jurist înainte de a da declaraţii? Cum pot să se compromită într-atât miniştrii noştri? În mod normal doamna Andronescu ar trebui să-şi asume deciziile Cabinetului Boc pentru că face parte din el.

Niciun comentariu: