joi, 23 aprilie 2009

Guvernul a adoptat setul de principii care va sta la baza legii de salarizare a personalului din sistemul bugetar

„Vom avea o singură lege a salarizării pentru toate persoanele plătite din fonduri publice, după model european. Această lege va permite eliminarea discrepanţelor care există acum. Nu vom mai avea legi sectoriale prin intermediul cărora s-au creat sisteme privilegiate pentru diverse categorii de bugetari”, a afirmat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

Executivul a aprobat, în şedinţa de astăzi, setul de principii care va sta la baza legii de salarizare a personalului din sistemul bugetar, act normativ care va reglementa în mod unitar salarizarea tuturor categoriilor de personal plătit din fonduri publice.

Potrivit principiilor adoptate de Guvern, raportul între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim al personalului plătit din fonduri publice va fi de 1 la 15. Salariul de bază va deveni principalul element al câştigului salarial şi se va realiza prin includerea în salariul de bază a unor sporuri care au caracter general. Ponderea sporurilor în câştigul total va fi de maximum 30%.

„Prin aplicarea noului act normativ nici o persoană nu va înregistra o diminuare a salariului. Salariile mai mari din momentul de faţă vor fi îngheţate o perioadă de timp, în timp ce salariile mici vor avea creşteri accelerate. Sau, este posibil, ca pentru cei care se află în vârful piramidei, salariile să crească puţin, iar salariile mai mici să aibă o creştere mai accelerată. Toate aceste lucruri se vor realiza pe principiul că nimeni nu va pierde”, a explicat primul-ministru.

Proiectul legii salarizării unice în sistemul bugetar va fi elaborat de Guvern până la 30 iunie, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza într-un termen de trei ani. „Nu excludem posibilitatea asumării răspunderii în faţa Parlamentului pentru acest proiect de lege. Guvernul are determinarea să meargă în faţa Parlamentului să-şi asume răspunderea asupra acestui proiect atât de important pentru ceea ce înseamnă salarizarea unică în România, pentru a aduce un sentiment de dreptate, de echitate, între diversele categorii sociale şi pentru a elimina discrepanţele care au apărut în decursul timpului. Vrem să realizăm o salarizare justă a tuturor oamenilor care sunt plătiţi din bani publici în baza pregătirii profesionale, a muncii pe care o prestează şi având în vedere reglementările şi normele europene în materie”, a subliniat primul-ministru.

Premierul Emil Boc a adăugat că Ministerul Muncii a fost mandatat să discute cu partenerii sociali setul de principii care va sta la baza elaborării legii salarizării unice, dezbateri la care vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţii sistemului judiciar şi ai CSM.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Sursa: www.gov.ro

Niciun comentariu: