miercuri, 22 aprilie 2009

Se măreşte norma didactică de predare

Potrivit ordonanţei de rectificare bugetară, publicată miercuri, 15 aprilie, în Monitorul Oficial, posturile vacante din învăţământ vor fi ocupate doar în proporţie de 15%, iar aproximativ 60.000 de suplinitori vor rămâne fără locuri de muncă. Asta înseamnă că profesorii vor trebui să lucreze mai mult pe bani mai puţini, după cum spun sindicaliştii.

"Guvernul a premeditat această soluţie de rectificare bugetară, nouă ne-au spus că restructurările din sistem nu vor afecta educaţia, dar, pe ascuns, au introdus în lege o prevedere care înseamnă că aproape 60.000 de suplinitori vor fi daţi afară din învăţământ", a precizat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

PESTE 20 DE ORE PE SĂPTĂMÂNĂ
Problema este, după cum apreciază şi secretarul general al FEN, că, odată daţi afară suplinitorii, trebuie să predea cineva în locul lor. "Nu are cine să predea în locul lor, decât dacă Guvernul nu se gândeşte să extindă normele didactice şi să îi facă pe profesorii titulari să muncească mai mult pe bani mai puţini", a completat Ciosu.

La discuţia iniţială despre rectificare, Guvernul propusese să fie daţi afară 20.000 de profesori sau să se îngheţe salariile. "Se pare că până la urmă au îngheţat şi salariile şi dau şi oameni afară", a concluzionat liderul FEN.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, crede că nici prin creşterea normelor didactice la mai mult de 18-20 de ore de predare pe săptămână nu s-ar putea rezolva problema claselor care vor rămâne fără profesori. "Sunt suplinitori care au ore la două sau trei unităţi şcolare, ceea ce înseamnă că va fi foarte dificilă, dacă nu imposibilă, întocmirea unor orare care să rezolve eliminarea acestor cadre din învăţământ", spune Nistor.
Sursa: www.jurnalul.ro

Un comentariu:

Lilick Auftakt spunea...

Fraieri ar fi profesorii daca ar accepta asa ceva dupa cata bataie de joc oricum au inghitit. Sa mearga sa predea Boc.