joi, 30 aprilie 2009

Profesorii intră în grevă pe 5 mai, în prima zi a tezelor cu subiect unic

Sindicatele din educaţie au stabilit ca dascălii vor intra în grevă generală pe 5 mai. Greva este pentru tot personalul din învăţământ. Profesorii urmează să se întâlnească astăzi cu preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni, de la ora 15.00.

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au anunţat că vor organiza grevă generală în zilele în care trebuie să se desfăşoare tezele cu subiect unic, adică pe 5 şi 13 mai, şi 4 iunie.

"Am decis să luăm această măsură care înseamnă practic blocarea anului şcolar pentru că prin nesusţinerea tezelor nici nu se pot încheia mediile claselor a VII-a şi a VIII-a şi nici nu se poate organiza admiterea la liceu. Suntem mandataţi de colegii din teritoriu să organizăm această formă de protest iar vinovaţi de situaţia gravă în care ne aflăm se fac numai parlamentarii şi Guvernul Boc. Ne cerem scuze faţă de părinţi şi elevi dar responsabilitatea pentru această situaţie este de fapt a autorităţilor", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Decizia a fost luată în comun de FSLI, Federaţia Spiru Haret, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Alma Mater. Cadrele didactice din învăţământul superior reprezetate de Alma Mater vor lua parte la grevă.

Motivele pentru care sindicaliştii au decis declanşarea grevei generale sunt reducerea bugetului educaţiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii şi alţi 676 milioane lei din fondurile de investiţii, reducerea bugetului cercetării cu peste 70% faţă de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care îi defavorizează pe bugetarii din învăţământ, politizarea funcţiilor de conducere prin ordonanţa deconcentratelor şi nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice.

"Politicienii au demonstrat că nu respectă promisiunile şi este clar că vom avea proteste în toată ţara", a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.(http://www.realitatea.net/profesorii-intra-in-greva-pe-5-mai)

Am stiut ca trebuie sa avem incredere in liderii nostri. Asa nu se mai putea. A ajuns cutitul pana la os. Vrem sa ne facem meseria in conditii decente. Avem si noi copii de crescut.

5 comentarii:

Liviu spunea...

Ieri Mugur Ciuvica a lansat o idee-bomba: sa fie numita madam Udrea ministru al Invatamantului. In acest fel ar fi sigur ca bugetul ministerului nu numai ca nu va scadea, ci va creste.

Acum serios, sper sa nu va imbrobodeasca Basescu si de data asta.

KQQ spunea...

Si dacă vine Udrea, cel care va conduce, de fapt, va fi Miclea. Evident, din umbra. Asta în eventualitatea în care zboară Androneasca

Anonim spunea...

Va ganditi la copii cu greva voastra?????????????????????si va mai numiti profesori...rusine sa va fie!!!!!!!!!

Daniel Mălăelea spunea...

Rusine sa ne fie pentru faptul ca vrem sa ni se respecte drepturile, pentru ca vrem sa ne crestem copiii in conditii decente.

KQQ spunea...

Nu contest cele scrise de colegulnostru, daniel Mălăelea, dar şi MECI-ului ar trebui să-i fie ruşine. Dată fiind acutizarea conflictului, trebuia săse recurgă la următoarele:
1. Anularea tezelor unice care urmează să fie date şi, substituirea lor cu teze obişnuite
2. Admiterea să se realizeze pe baza tezelor unice susţinute până la data de 5 mai; problema se putea rezolva printr-un ordin de ministru sau, în cel mai rău caz, printr-o ordonanţă de urgenţă (că şi aşa sunt la modă OUG-urile)
Ar fi fost o dovadă că ministerul SE GÂNDEŞTE LA COPII. Aşa, elevii au ieşit cel mai rău şi, probabil, asta a fost una din cauzele pentru care sindicatele au cedat. Aşa, s-au creat:
-nervi inutili
-haos în ziua de 05.05.2009;