marți, 3 martie 2009

MECI reduce programul elevilor de liceu

Ministerul Educaţiei reduce programul elevilor de liceu la maxim 30 de ore pe săptămână, conform noilor planuri cadru pentru anul şcolar 2009-2010, această măsură neafectând numărul posturilor din învăţământ, a anunţat, marţi, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană.

"Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a finalizat noile planuri cadru pentru 2009-2010. Am ajuns la aceste noi planuri cadru din două motive, unul pentru că Scolile de de Arte şi Meserii vor deveni de la 1 septembrie licee tehnologice, şi doi, la solicitarea nenumăraţilor elevi din liceele româneşti care au cerut ca numărul maxim de ore pe săptămână să fie maximum 30, aşa cum este la şcoala generală", a arătat Adriana Pană.

Ea a mai spus că decizia a fost luată după ce au fost consultate sindicatele şi că acestea "au îmbrăţişat acestă idee". Pană a precizat că au fost discuţii cu şcolile MApN şi MI şi că nu au fost obiecţii nici din partea conducerii acestora.

Secretarul de stat a susţinut că cele mai multe ore reduse sunt cele de sport. Astfel, de la aria curriculară de educaţie fizică şi sport, cele două ore au fost reduse la una. Compensatoriu însă, elevii pot face ore suplimentare de sport, dar în domeniile preferate cum ar fi volei, fotbal sau handbal.

De asemenea, a fost redus la jumătate numărul de ore la a doua limbă modernă, dar nu au fost afectate orele de limba română.

"Dar nu este uniformitate la toate planurile cadru, trei sau patru ore trebuia să dispară de undeva", a mai spus Pană. Ea a adăugat că sunt peste 200 de planuri cadru, dar nu poate spune exact care este numărul total de ore reduse. "Cert este că unii elevi aveau între 32, 34 şi chiar 37 de ore pe săptămână şi de anul viitor vor avea numai 30", a conchis secretarul de stat în MECI.

Sursa: www.gandul.ro

3 comentarii:

Unknown spunea...

F.Bine! era timpul sa nu fie atat de stresati si ocupati copiii! doar la noi era nebunia asta cu atatea ore zilnic plus purcoiul de teme pentru acasa! Pusa in paralel cu dezinteresul unor profesori care in loc de a preda ii obligau pe copiii sa citeasca din carte, aceasta masura ofera elevilor un balon de oxigen!

Daniel Mălăelea spunea...

Dar de ce sportuL? De ce ora de limba straina?

Daniel Mălăelea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.