marți, 24 martie 2009

Dirigintii claselor a XII-a au inceput strangerea banilor de protocol

Pe forumul Ministerului Educatiei, elevii de a XII-a au inceput sa informeze institutia ca dirigintii au inceput sa le solicite bani pentru protocolul de Bacalaureat. Mesajele sunt postate de aproape trei saptamani si nu a fost nici o reactie oficiala. Cele mai multe provin de la liceele din Constanta. Se permite accesul unui parinte la examenul de Bac ca observator.

Au mai ramas aproape trei luni pana la inceperea sesiunii de Bacalureat si de mai bine de o luna elevii se plang pe forumul Ministerului Educatiei ca, in liceele in care invata, dirigintii au inceput sa le ceara bani pentru protocol. “La mine la liceu s-a hotarat sa dam acum 5 milioane de lei vechi pentru banchet si protocol, trebuie sa ii dam zilele astea. Ni s-a zis ca asta este pentru protocol, pentru seful de comisie care vine, pentru profesorii de la oral”, scrie in disperare de cauza un elev de la un liceu din Constanta. Mesajul transmis de viitorul candidat detaliaza faptul ca dirigintele i-a prevenit in clasa sa aiba la ei, in fiecare zi de examen, cel putin 50 de lei in buzunar, ca sa aiba de unde sa stranga si sa se dea la supraveghetori. Mai mult, li s-a mai transmis elevilor sa nu aiba cu ei culegeri cu probleme rezolvate, deoarece fituicile pot fi procurate de la niste “centre specializate din oras“. “A fost sedinta de instruire zilele astea, cu parintii care se ocupa de Bac anul acesta, a fost si doamna care s-a ocupat anul trecut de tot si a fost superbine, s-a copiat pe rupte, au fost niste note extrem de mari, cea mai mica medie din liceu la Bac fiind 8,76 (au fost 8 medii sub 9, din 230 de elevi ai liceului)”, explica acelasi elev. “Sunt 20 de licee in municipiul Constanta si nu am cunostinta de asa ceva. Chiar azi am avut sedinta in inspectorat, am discutat despre acest aspect si vom transmite pe forumul nostru interzicerea totala a acestor practici la nivelul tuturor scolilor din Constanta”, ne-a declarat Marian Sarbu, inspectorul scolar general pe judetul Constanta.

Anul trecut, nici o medie mai mica de 8,70
“Sincer sa fiu, nu stiu ce este in alte orase, nu cunosc situatia, dar presupun ca este la fel, in Constanta este coruptie foarte mare. De curiozitate, intrati pe site-ul de Bac http://bacalaureat.edu.ro/2008/rapoarte/ si puteti vedea acolo in ultimii ani, la mediile de bac, cåte note extrem de mari sunt, peste 9,70, chiar peste 9,90. Sunt licee, printre care si liceul la care sunt eu, la care nu s-au luat medii mai mici de 8,70 in ultimii ani. Cum explicati asa ceva, asta inseamna ca toti suntem genii. Este un mare semn de intrebare, deoarece este imposibil ca din 230 de elevi ai liceului, la bacalaureat, vreo 220 sa ia medii peste 9,00”, a mai precizat viitorul candidat din Constanta. Desi aceste mesaje au fost postate de mai bine de trei saptamani, Ministerul Educatiei nu a avut nici o reactie. “Metodologia de organizare si de desfasurare a examenului de Bacalaureat este foarte clara in aceasta privinta. Cei care se prevaleaza la asemenea fapte intra sub incidenta penalului. De altfel, toti membrii viitoarelor comisii vor semna pe propria raspundere ca au luat cunostinta de prevederile regulamentului de desfasurare si organizare a examenului final. In rest, organele abilitate trebuie sa-si faca datoria, atunci cand se identifica tentative de coruptie si de fraudare. Ca o noutate, va pot spune ca Ministerul Educatiei a semnat un protocol cu asociatiile de parinti potrivit caruia s-a hotarat ca, pe intreaga durata a examenului de Bacalaureat, un parinte desemnat va avea acces in cladire ca observator. Evident nu vor intra in salile de clasa unde se sustine examenul scris sau la comisiile de corectura, in schimb vor avea acces in timpul probelor orale si in licee. Speram sa fie o solutie buna”, ne-a declarat Adriana Pana, secretar de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Sursa: www.gardianul.ro

Niciun comentariu: