miercuri, 25 martie 2009

Invatamantul, la mana Guvernului

Potrivit unui proiect de descentralizare ce are ca termen de predare 18 aprilie, directorii scolilor din invatamantul preuniversitar nu vor mai fi stabiliti prin concurs ci vor fi alesi pentru aceste functii de conducere de catre administratia locala a fiecarui oras.
Potrivit acestui proiect de Ordonanta, care face parte din procesul de descentralizare a invatamantului, directorii de scoli vor fi alesi de catre reprezentantii administratie locale. In plus, fiecare scoala va avea din anul scolar 2009-2010 cate doi directori, unul pe probleme legate de invatamant si altul pe probleme administrative.

Potrivit unor surse din Ministrul Educatiei si Cercetarii, directorul pe probleme legate de invatamant isi va ocupa postul tot prin concurs, ca si pana acum, iar directorul administrativ va fi desemnat de catre administratia locala (primarie - n.red.).

Ce rol are descentralizarea in educatie?

Descentralizarea in educatie presupune redistribuirea responsabilitatilor, a autoritatii decizionale si a raspunderii publice pentru functii educationale specifice, de la nivel central catre nivelul local.

Descentralizarea reprezinta procesul de transfer al competentelor decizionale de la nivelurile centrale catre cele locale si organizationale, pentru a apropia decizia de beneficiarii serviciului public de educatie. Descentralizarea presupune si participarea factorilor non-administrativi in procesul de luare a deciziilor (parinti, societate civila, mediul de afaceri, asociatii profesionale etc.)

Descentralizarea invatamantului preuniversitar reprezinta transferul de autoritate, responsabilitate si resurse in privinta luarii deciziilor si a managementului general si financiar catre unitatile de invatamant si comunitatea locala.

Modelul de descentralizare propus de Executiv confera scolii rolul de principal factor de decizie, asigurand participarea si consultarea tuturor actorilor sociali interesati.

Ce se va intampla din anul scolar 2009 - 2010?


Pana in momentul de fata, pentru a ocupa postul de director al unei scoli din invatamantul preuniversitar, fiecare profesor aspirant la aceasta functie trebuia sa indeplineasca niste criterii foarte stricte.

Pentru a putea participa la concursul de director profesorul trebui sa aiba studii superioare de scurta durata cu diploma de licenta, sa fie titular in invatamantul preuniversitar, sa aiba cel putin gradul didactic II si o vechime de catedra de minimum 5 ani. Acesta mai trebuia sa aiba calificativul "Foarte Bine" in ultimii trei ani, sa dovedeasca calitati profesionale si manageriale, sa aiba perfectionari periodice necesare dezvoltarii competentei (studii post-universitatre) si sa cunoasca cel putin o limba de circulatie internationala.

Dupa faza de inscriere, aspirantul la postul de director in invatamantul preuniversitar trebuia sa sustina cateva probe de examinare si anume: Cunostinte de legislatie scolara si managementul educational, competente de comunicare in limba straina aleasa, prezentarea unui proiect de dezvoltare institutionala al unitatii de invatamant pentru care candideaza si un interviu in fata unei comisii.

Concursurile pentru posturile de directori de scoala sunt niste provocari mari pentru profesori si putini indraznesc sa se avante in aceste competitii, insa de acum s-ar putea ca acest “stres” sa dispara din institutiile de invatamant din tara. Asta deoarece Guvernul a venit cu solutia “optima” pentru descentralizare - nimirea directorilor se va face de catre administratiile locale.

Deocamdata aceasta "solutie" este in stadiul de proiect, iar surse din Minister au declarat ca termenul de predare al proiectului de descentralizare este pe 18 aprilie. Dupa predarea acestuia, proiectul va lua drumul Guvernului pentru a fi aprobat si, dupa spusele ministerului, va fi pus in practica in anul scolar 2009 - 2010.

Potrivit aceleiasi surse, directorul de invatamant va ocupa acest post tot prin concurs ca si pana acum, iar acesta ce va ocupa de problemele curriculului si ale invatamantului in general, iar directorul administrativ, ales de administratia locala, se va ocupa de problemele financiare si logistice ale scolii.

Astfel, prin numirea unui director administrativ, Ministerul Educatiei doreste implicarea directa a consiliului de administratie in scoala (parinti, consilieri locali, etc.)

Ce consecinte ar putea avea descentralizarea in educatie?

Prin numirea directorilor de catre administratia locala exista riscul politizarii acestor institutii.

Europarlamentarul liberal Ramona Manescu critica aceasta decizie si considera ca modificarea legii, in sensul numirii directorilor acestor institutii prin act administrativ, pe o durata de maxim patru ani, nu are drept argument decat incercarea coalitiei guvernamentale de a-si impune oamenii in posturi cheie.

Mentionam ca numirea directorilor de catre administratia locala nu se va aplica doar in invatamant ci si in celelalte institutii ale statului, cum ar fi, de exempu, spitalele.

Potrivit Ministerului Sanatatii, descentralizarea sistemului sanitar nu vizeaza deocamdata spitalele judetene, ci numai pe cele mici, cu profil clinic sau ambulatoriu. Trecerea spitalelor mari in subordinea admistratiei locale se va face numai dupa evaluare proiectului pilot care va fi pus in aplicare, in acest an, in Capitala.

"Din pacate, o astfel de decizie inseamna ca sefii institutiilor deconcentrate nu vor mai sluji interesele cetatenilor ci doar pe cele ale PSD sau PDL, dupa caz", considera europarlamentarul Ramona Manescu.

Europarlamentarul liberal crede ca un astfel de demers nu va trece neobservat in forurile europene, intrucat el contravine recomandarilor UE de neimplicare a functionarilor publici in actul politic. De altfel, Ramona Manescu sustine demersul PNL de a sesiza Comisia Europeana si Parlamentul European in acest caz.

"Politizarea acestor institutii elimina criteriile de competenta in alegerea sefilor serviciilor deconcentrate, lucru pe care il consider inacceptabil. In acest context, demersul PNL este binevenit si sper ca va avea drept rezultat trezirea actualei coalitii la realitate", a incheiat europarlamentarul PNL.
Sursa: www.9am.ro

Niciun comentariu: