marți, 3 martie 2009

Liceele tehnologice iau locul scolilor de arte si meserii

Durata studiilor va fi de patru ani, şi nu de cinci ani, cum era până acum. Din anul şcolar 2009-2010, locul şcolilor de arte şi meserii va fi luat de liceele tehnologice. Măsura iniţiată de Ministerul Educaţiei a fost promovată printr-o hotărâre de guvern.
Adriana Pană, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, explică ce implicaţii are această schimbare.

Adevărul: Cum v-aţi hotărât să transformaţi şcolile de arte şi meserii în licee tehnologice?

Adriana Pană: Au fost două motive pentru care am hotărât să transformăm şcolile de arte şi meserii în licee tehnologice. În primul rând, elevii de la aceste şcoli nu vor mai face cinci ani ca până acum, ci patru. În al doilea rând, s-a inoculat în mintea părinţilor că elevii de la şcolile de arte şi meserii ar fi priviţi cu alţi ochi de către ceilalţi.

Am observat că părinţii voiau neapărat să-i transfere la liceu pe elevii care terminau o şcoală de arte şi meserii. Oricât le explicam că de fapt tot liceu termină, dar în cinci ani în loc de patru, ei tot voiau să-i transfere.

Diplomele elevilor sunt recunoscute în UE?

Păi ăsta e un alt motiv pentru transformarea şcolilor de meserii în licee: diplomele să fie recunoscute în Europa. Dar pentru asta elevii trebuie să facă suficiente ore de practică, la fel ca în Europa, precum şi suficiente ore de cultură generală, astfel încât să-şi poată da bacalau­reatul.

Care este sistemul acum?Acum există şcoală de arte şi meserii de doi ani, care coincide şi cu ciclul obligatoriu de 10 clase. La final se dă un examen şi elevii obţin un certificat de calificare de nivel l. El nu înseamnă mai nimic. Agenţii economici nu agreează astfel de absolvenţi.

Vreţi să spuneţi că agenţii economici se fereau să angajeze absolvenţi cu acest tip de certificat?

Vă spun cinstit că au fost încercări de angajare şi nu s-a reuşit, aşa că elevii continuau cu anul de completare a studiilor. Iar după obţinerea certificatului de nivel 2, elevii nu mai ieşeau lucrători mecanici în motoare, ci direct mecanici auto. În acest fel, au şanse mai mari la angajare.

Statistic vorbind, în jur de 50% din elevi făceau numai 10 clase şi anul de completare, iar restul continuau încă doi ani de studii şi terminau cu bacalaureatul. După bacalaureat, cine dorea mai susţinea un examen pentru obţinerea unui certificat profesional de nivel trei.

Cum va arăta sistemul din toamnă?

Elevii de la liceele tehnologice vor învăţa 30 de ore pe săptămână, şi nu 33 ca până acum. Vom umbla şi la programe, şi la conţinuturi. Structura anului şcolar se va schimba, în sensul că elevii vor face o perioadă de practică cuprinsă între 6 săptămâni şi 6 luni.

Elevii care termină clasa a X-a şi nu susţin imediat examenul pentru certificatul de competenţă profesională, cum se întâmplă acum, vor mai face o perioadă de practică cuprinsă între 6 săptămâni şi 6 luni, depinde de calificarea lui şi depinde de ce îi cere agentul economic.

Ce se întâmplă cu elevii care sunt acum în clasa a IX-a şi a X-a?

Ei vor merge pe vechea structură şi vor termina şcoala în cinci ani dacă vor vrea să termine şi bacalaureatul şi să obţină şi cele trei certificate.
Sursa: www.adevarul.ro

Niciun comentariu: