marți, 24 martie 2009

Dezbaterea moţiunii "Educaţia sub cenzură" a fost amânată pentru 10 zile, după ce PSD şi PD-L au acuzat nereguli

Moţiunea simplă a PNL privind educaţia a fost amânată pentru 10 zile, după ce PSD şi PD-L au acuzat liberalii de nereguli. Ei reclamă faptul că textul moţiunii diferă de cel prezentat în dezbatere. Documentul iniţiat de liberali se intitulează "Educaţia sub cenzura Ecaterinei Andronescu. Istoria se repetă".
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că suspendă dezbaterea moţiunii PNL pe Educaţie până când va veni un punct de vedere al Comisiei de regulament referitor la situaţia creată prin diferenţele dintre textul moţiunii depus la preşedintele Camerei şi cel lecturat în plen.grupurilor din Camera Deputaţilor au hotărât să trimită stenograma şedinţei la Comisia de Regulament pentru ca aceasta să emită un punct de vedere asupra situaţiei create la dezbaterea moţiunii PNL pe educaţie, începută luni seara.

"În urma consultărilor dintre liderii de grup, cu toţii am constatat o diferenţă semnificativă între textul prezentat în plen şi textul propus spre dezbatere preşedintelui Camerei Deputaţilor, conform procedurilor parlamentare. Luând în considerare părerile liderilor de grup, voi trimite stenograma şedinţei Comisiei de regulament pentru un punct de vedere în această chestiune", a spus Roberta Anastase, după sfârşitul pauzei de consultări.

Alina Gorghiu a fost iniţial avertizată de preşedintele Camerei, Roberta Anastase, să citească întocmai textul care a fost semnat de iniţiatorii moţiunii.

Gorghiu a continuat să lectureze textul pe care îl avea în faţă, fapt pentru care pesedistul Valeriu Zgonea s-a îndreptat spre prezidiu şi a cerut cuvântul pe chestiuni de procedură.

"Prezentarea moţiunii simple se face în concordanţă cu textul pus la dispoziţia parlamentarilor. Declaraţiile politice se fac marţi, de la ora 8. Aşa a fost de când s-a făcut Parlamentul în România", a spus Zgonea afirmând că, în practica parlamentară, s-a aprobat doar citirea unor variante abreviate, nu extinse.

Zgonea a fost contrazis de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu (PNL), care a acuzat partidele de guvernământ că încearcă să blocheze o dezbatere pe fond pe un motiv de procedură.

"Ne este frică de fondul moţiunii, de ideile moţiunii, ne este frică de opoziţie? Pentru prima oară în 18 ani, opoziţiei nu i se permite să vorbească", a susţinut Olteanu.

Un alt liberal, Mihai Voicu, a susţinut că prevederile Regulamentului nu obligă la citirea textuală a moţiunii. "Dacă în articolele 158-164, referitoare la moţiunile simple, veţi găsi cuvântul a citi, aveţi dreptate. Dar este vorba de prezentarea moţiunii. Dacă un critic literar vă prezintă "Crimă şi pedeapsă", nu înseamnă că o citeşte. Doar la moţiunea nu fi modificată nici o literă", a argumentat Voicu.

Un alt liberal, Mihăiţă Calimente, a ţinut să afirme că este pentru prima dată când este întreruptă prezentarea unei moţiuni. A luat cuvântul şi fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu.

"Să judecăm dacă noi trebuie să dovedim bine citirea sau dacă vrem să dăm dovadă de interes faţă de o temă de dezbatere. Nu ăsta e scopul pentru care am fost trimişi în Parlament-să dovedim bine citirea", a spus Tăriceanu.

Cristian Dumitrescu (PSD) s-a pronunţat pentru o lectură exactă a moţiunii PNL afirmând că eventualele adăugiri pot să nu întrunească acordul unei părţi a semnatarilor moţiunii iniţiale. Apoi Roberta Anastase a dat din nou cuvântul Alinei Gorghiu, care a terminat de citit moţiunea fără alte intervenţii.

Liberalii doresc organizarea unei dezbateri publice pentru a identifica soluţia potrivită pentru păstrarea disciplinelor şi speră ca demersul lor să fie susţinut şi de reprezentanţii altor partide. Ministrul Andronescu a apreciat că moţiunea simplă este fără obiect, în condiţiile în care diminuarea orelor s-a făcut de comun acord cu sindicatele. Pentru a fi adoptată, moţiunea are nevoie de votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Sursa: www.realitatea.ro

Niciun comentariu: