Dumnezeu sa va odihneasca, domnule profesor!
miercuri, 31 decembrie 2008
S-a stins profesorul Gheorghe Zbuchea
Dumnezeu sa va odihneasca, domnule profesor!
marți, 30 decembrie 2008
Creşterea salariilor şi a pensiilor va duce la dublarea numărului de şomeri pană in aprilie
"Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, ne-a dat asigurări că nu va accepta majorarea pensiilor şi a salariilor profesorilor, fiind conştient că nu există bani la buget pentru susţinerea acestor măsuri. Dacă aceste creşteri vor fi aprobate de actualul guvern se va da un semnal extrem de negativ in randul mediului de afaceri, iar efectul va fi reducerea investiţiilor şi disponibilizări in masă", a spus preşedintele CNIMM.
Reprezentantul oamenilor de afaceri a avertizat că majorările anunţate pentru bugetari vor duce la creşterea numărului persoanelor disponibilizate din mediul privat cu cel puţin 80.000 de persoane pe lună, in ianuarie, februarie, martie.
Sursa: www.ziua.ro
luni, 29 decembrie 2008
Anul acesta biletele la Vanghelion nu se mai vand la ghisee
Zeci de bucureşteni aşteaptă de trei zile în faţa Primăriei Sectorului 5 pentru a prinde un loc la Vanghelion, numai că în acest an, biletele nu se mai vând la ghişee. Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie a anunţat astăzi că biletele au fost deja vândute prin sindicate, primărie sau Casa de Pensii.
Oamenii s-au adunat în speranţa că vor putea cumpăra un bilet la Revelionul organizat de primarul Marian Vanghelie. Astăzi au primit însă o veste proastă.
''Anul acesta nu se mai vând bilete la ghişee. Se vând prin Casa de Pensii, sindicate, instituţii de învăţământ sau primărie. Au fost disponibile o mie de bilete pentru pensionari şi 6.200 pentru celelalte categorii. Preţurile biletelor au rămas la acelaşi nivel ca şi anul trecut'', a anunţat astăzi Marian Vanghelie.
Şi în acest an, Primăria Sectorului 5 va organiza petrecerea de Revelion la Romexpo. Anunţul a fost făcut public abia astăzi, deşi oamenii stau în frig de trei zile la uşile primăriei pentru a cumpăra bilete.
Vedeta evenimentului din acest an va fi Enrique Iglesias.Sursa: www.realitatea.ro
joi, 25 decembrie 2008
Să ne bucurăm. E Crăciunul
Acum sunt binemeritatele zile de odihnă când alături de cei dragi încerc să mă detaşez de problemele profesionale şi sindicale. După 1 ianuarie sunt convins că voi avea extrem de multe lucruri de făcut.
Le urez tuturor prietenilor mei: profesori, lideri de sindicat, elevi, foşti elevi, părinţi multă fericire, sănătate, linişte sufletească, noroc, belşug în casă şi un an nou mai bun
miercuri, 24 decembrie 2008
Directive cu mâna pe Biblie
Sursa:www.ziua.ro
luni, 22 decembrie 2008
A învins corupţia!
Sursa: www.cotidianul.ro
joi, 18 decembrie 2008
Sindicaliştii din Educaţie sunt sceptici în privinţa programului de guvernare
Sindicaliştii sunt dezamăgiţi că din programul de guvernare lipsesc rezolvările punctuale. "Programul Boc este o propagandă electorală, nu are nimic concret, doar vorbe goale. Ne aşteptam la mai mult", afirmă liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Nici reprezentanţii cadrelor didactice din învăţământul universitar nu cred că programul Boc va putea fi realizat integral până în 2012. "Programul de guvernare este o lozincă. Am fi mulţumiţi dacă s-ar duce la îndeplinire măcar 60% din el", spune preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu.
În opinia sindicaliştilor din învăţământ, prima problemă care trebuie rezolvată este punerea în aplicare a Legii 221/2008, privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. "Cele două partide venite la guvernare au susţinut legea salariilor şi ne aşteptăm să o pună în aplicare. În caz contrar, vom declanşa greva generală, aşa cum am spus înainte de alegeri", spun reprezentanţii sindicatelor.
Programul de guvernare propus pentru intervalul 2009-2012 include, la capitolul Educaţie, construirea de grădiniţe pentru toţi copiii, autonomie pentru şcoli şi licee, încurajarea repatrierii elitelor universitare româneşti, salarii "corespunzătoare" pentru cadrele didactice, în funcţie de performanţe, precum şi eliminarea abandonului şcolar şi a violenţei din şcoli.
"Această formă a programului de guvernare este una intermediară, de lucru. Forma finală, care va fi supusă aprobării parlamentului, va fi definitivată în zilele următoare", a precizat, marţi, premierul desemnat Emil Boc.
Sursa: www.realitatea.ro
marți, 16 decembrie 2008
Guvernul lui Boc promoveaza descentralizarea in invatamant
Dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii prin formare iniţială şi continuă, pentru o piaţă a muncii flexibilă şi globalizată, reprezintă obiectivele majore ale programului de guvernare.
Şcoala trebuie să construiască şi să consolideze un set de valori stabile şi coerente (profesionalism, cinste, corectitudine, dreptate socială) şi conduite favorabile unui stil de viaţă sănătos. Guvernarea va respecta Pactul Naţional Pentru Educaţie şi va aplica strategia „Educaţie şi cercetare pentru societatea cunoaşterii" elaborată în baza pactului naţional şi asumată de preşedinţia României şi sindicatele din educaţie.
Obiective de guvernare
1. Realizarea unui sistem educaţional stabil, echitabil, eficient şi relevant.
2. Asigurarea a 6% din PIB pentru educaţie.
3. Asigurarea calităţii şi stimularea excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat.
4. Educaţia permanentă în vederea obţinerii unor calificări noi, a extinderii specializării şi perfecţionării.
5. Transformarea educaţiei timpurii în bun public.
6. Descentralizarea învăţământului preuniversitar şi creşterea autonomiei şcolilor.
7. Introducerea unui curriculum şcolar bazat pe competenţe.
8. Promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanţă, concordant cu statutul cadrelor didactice în societate.
9. Realizarea unui sistem legislativ care să asigure modernizarea, stabilitatea şi predictibilitatea sistemului de învăţământ precum şi garantarea egalităţii de şanse la accesul la educaţie.Programul de guvernare- Capitolul ,,Educatie''
Programul de guvernare PDL-PSD pentru perioada 2009-2012 prevede, la capitolul "Educaţie", printre obiective, asigurarea a 6% din PIB pentru acest domeniu, promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanţă, precum şi descentralizarea învăţământului preuniversitar.
"Guvernarea va respecta Pactul Naţional pentru Educaţie şi va aplica strategia «Educaţie şi cercetare pentru societatea cunoaşterii» elaborată în baza pactului naţional şi asumată de preşedinţia României şi sindicatele din educaţie", se arată în document.
Ca obiective de guvernare sunt menţionate realizarea unui sistem educaţional "stabil, echitabil, eficient şi relevant", asigurarea a 6% din PIB pentru educaţie, asigurarea calităţii şi stimularea excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat, educaţia permanentă în vederea obţinerii unor calificări noi, a extinderii specializării şi perfecţionării, "transformarea educaţiei timpurii în bun public", descentralizarea învăţământului preuniversitar şi creşterea autonomiei şcolilor, introducerea unui curriculum şcolar bazat pe competenţe, promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanţă, concordant cu statutul cadrelor didactice în societate, realizarea unui sistem legislativ care să asigure modernizarea, stabilitatea şi predictibilitatea sistemului de învăţământ precum şi garantarea egalităţii de şanse la accesul la educaţie.
Democrat-liberalii şi social-democraţii îşi propun în acest sens, ca direcţii de acţiune, declararea, prin lege, a "educaţiei timpurii" ca "bun public" şi finanţarea de către stat a cheltuielilor cu educaţia timpurie, cuprinderea în educaţia timpurie a peste 80% dintre copiii între 3-5 ani, încurajarea şi susţinerea iniţiativelor locale şi a celor private pentru construirea de creşe, eficientizarea legii tichetelor de creşă, introducerea grupei pregătitoare în învăţământul obligatoriu.
În privinţa învăţământului preuniversitar, programul de guvernare prevede legiferarea unei noi structuri a sistemului de învăţământ, trecerea de la un curriculum axat pe acumularea de informaţii la un curriculum flexibil centrat pe formarea de competenţe relevante pentru piaţa muncii, pentru dezvoltarea capacităţii de creaţie şi inovare, precum şi a celei de adaptare la situaţii noi, accelerarea descentralizării în contextul asigurării calităţii: realizarea unei descentralizări financiare echilibrate şi descentralizarea deciziilor referitoare la resursele umane şi conducerea şcolilor, eliminarea abandonului şcolar din învăţământul obligatoriu, cel puţin 85% dintre tineri să fie absolvenţi de studii liceale, creşterea proporţiei absolvenţilor în domeniile ştiinţelor exacte şi al tehnologiei, generalizarea învăţării informatizate, cuprinderea tuturor copiilor cu nevoi speciale şi din grupuri vulnerabile în învăţământul special sau de masă, sporirea coerenţei procedurilor de evaluare şi a examenelor.
De asemenea, în domeniul învăţământului şi educaţiei pentru minorităţile naţionale se vor avea în vedere: accesul egal la educaţie în toate ciclurile de învăţământ, asigurarea cu manuale şcolare, asigurarea condiţiilor de însuşire a limbii române şi limbii materne.
Sunt vizate, totodată, susţinerea copiilor şi tinerilor capabili de performanţă, generalizarea programului "Şcoala de după şcoală", asigurarea serviciilor de consiliere şi orientare şcolară, profesională şi de asistenţă psihopedagogică, eliminarea violenţelor din şcoală şi din jurul ei, asigurarea educaţiei complementare (educaţie pentru sănătate şi alimentaţie sănătoasă, cultură, cultură civică, antreprenorială şi tehnologică, prin sport etc.).
În ceea ce priveşte învăţământul superior se prevede că acest sistem va asigura pregătirea de specialişti cu creativitate şi capacitate de inovare, producerea de cunoaştere relevantă internaţional prin cercetare ştiinţifică, formarea de specialişti în domenii relevante pentru societate, promovarea excelenţei personale şi instituţionale pe bază de criterii valorice validate internaţional, încurajarea repatrierii elitelor universitare româneşti.
Pentru atingerea acestor obiective se au în vedere: evaluarea externă a tuturor instituţiilor de învăţământ superior, publice şi private, diferenţierea prin legislaţie a universităţilor, în universităţi de educaţie, de educaţie şi cercetare şi preponderent de cercetare, întărirea autonomiei universitare în vederea creşterii calităţii învăţământului superior, modernizarea managementului şi conducerii universităţilor, funcţionarea efectivă a unui Cod deontologic la nivelul fiecărei universităţi, evaluarea, ierarhizarea şi finanţarea multianuală a programelor de studii, susţinerea învăţământului de ştiinţe exacte şi tehnic în conformitate cu directivele europene, promovarea excelenţei instituţionale prin programe de finanţare competiţională, implicarea universităţilor în educaţia permanentă pentru cuprinderea a 10% din populaţia activă, promovarea parteneriatului cu studenţii, dezvoltarea şi diversificarea programelor de burse, asigurarea mobilităţii studenţilor la nivel naţional şi internaţional, asigurarea funcţionării sistemului de credite pentru finanţarea studiilor, "internaţionalizarea" învăţământului superior din România.
PDL şi PSD îşi propun totodată modernizarea formării iniţiale, susţinerea formării continue a cadrelor didactice şi stabilirea de criterii relevante de evaluare a calităţii cadrelor didactice, repoziţionarea socială justă a cadrelor didactice prin: salarizarea corespunzătoare, susţinerea parteneriatelor şcoală – comunitate locală cu implicarea cadrelor didactice în susţinerea problemelor comunităţilor, introducerea unor trepte profesionale de excelenţă acordate pe baza performanţelor obţinute, precum şi formarea iniţială şi continuă a managerilor din sistemul de învăţământ şi profesionalizarea şi depolitizarea carierei manageriale în educaţie.
La capitolul infrastructură, programul de guvernare menţionează dezvoltarea de campusuri şcolare integrate pentru educaţia de bază, complementară şi continuă, reabilitarea şcolilor astfel încât toate unităţile de învăţământ să poată obţine autorizare sanitară până la începerea anului şcolar 2010/2011, construirea de grădiniţe noi pentru cuprinderea integrală a copiilor de 3-6 ani, construcţia de săli de sport noi, reorganizarea reţelei şcolare şi asigurarea transportului şcolar, descentralizarea administrativă coerentă prin stabilirea clară a obiectivelor, responsabilităţilor şi resurselor, construcţia de cămine noi pentru circa 10.000 de studenţi, dotarea spaţiilor şi laboratoarelor din învăţământul superior.
"Şcoala trebuie să construiască şi să consolideze un set de valori stabile şi coerente (profesionalism, cinste, corectitudine, dreptate socială) şi conduite favorabile unui stil de viaţă sănătos", se mai arată în documentul citat.
Sursa: www.mediafax.ro
Crin Antonescu despre programul de guvernare: Vedem acum "campioanele" măririlor de salarii cum i-au minţit pe profesori
Sursa: www.realitatea.net
miercuri, 10 decembrie 2008
Tăriceanu lasă profesorii fără leafă
Sursa: www.ziua.ro
miercuri, 3 decembrie 2008
În Educaţie salariile de merit se dau după bunul plac al directorilor
“Nu sunt de acord cu aceasta atitudine a cadrelor didactice. Dupa parerea mea, doar cei frustrati au putut face asemenea afirmatii. Criteriile de acordare a salariilor si a gradatiilor de merit sunt foarte clare. Fisa de evaluare se completeza la fiecare rubrica, se aduna punctele si, in functie de numarul acestora, se aproba sau nu salariul de merit. La noi in scoala, de exemplu, au fost discutii pe ideea ca la acordarea acestor premieri nu se regasesc invatatorii. Este total fals, deoarece din opt salarii de merit, cinci au revenit cadrelor didactice din invatamantul primar, in conditiile in care raportul este invers proportional, invatatorii fiind mai mai putin la numar decat profesorii de gimnaziu. In concluzie, cei care s-au incadrat in criteriile respective au obtinut salariul de merit. Mi se pare normal ca de aceste beneficii financiare sa se bucure cei care au obtinut rezultate pentru scoala - la olimpiade, la concursuri, cei care au participat la cursuri de perfectionare, de formare profesionala, simpozioane – si nu cei care vin in clase si isi sustin doar orele”, ne-a declarat Sergiu Garlesteanu, director adjunct la Scoala nr.197 din sectorul 6 al Capitalei.
La randul sau, Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER, considera ca acordarea salariilor si gradatiilor de merit depinde de corectitudinea si verticalitate consiliilor de administratie: “Componenta si corectitudinea consiliilor de administratie difera de la o scoala la alta. Fisa de evaluare este foarte clara si cred ca in unele locuri se fac magarii. Doar consiliul de administratie poate aproba sau nu cererea. Asteptam schimbari, mai ales ca trebuie sa intre in vigoare noile reglementari privind componenta unui consiliu de administratie din care va trebui sa faca parte o treime cadre didactice, o treime parinti si tot atatia reprezentanti ai consiliilor locale. Nu stiu cand se va pune in aplicare aceasta reglementare, dar sper ca lucrurile se vor limpezi”, a precizat Stefan Vlaston.
Sursa: www.gardianul.ro
Profesorii la mâna elevilor
Sindicatele acuza ca nu au fost consultate cu privire la noile reguli si anunta ca vor contesta masura. Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", argumenteaza: "Contestam aceasta hotarare pentru ca este absolut fara sens si in contradictie si cu legislatia in vigoare. De fapt, aceasta initiativa trebuia discutata cu sindicatele, insa tot ce a facut Ministerul Educatiei in ultima perioada a fost sa incalce absolut toate prevederile legale, mergand de la Constitutie, Legea invatamantului, Statutul personalului didactic, pana la Codul Muncii si legislatia privind sindicatele", a reclamat liderul FSI "Spiru Haret".
La randul sau, Federatia Educatiei Nationale critica atat aspectul "de imagine"al ministrului Anton, cat si "aberatiile"cuprinse in documentul lansat de acesta in dezbatere publica exact in perioada campaniei electorale. "Ne intrebam daca prescolarii, elevii din ciclul primar si chiar gimnazial, la varsta pe care o au, pot aprecia cu obiectivitate activitatea profesionala a cadrului didactic, sau daca nu cumva evaluarea lor va fi influentata de subiectivismul specific varstei. Printre aberatiile propuse de MECT in ceea ce priveste salarizarea diferentiata se afla si evaluarea facuta de parinti, chiar daca unii dintre ei s-au derobat de responsabilitatea educarii propriilor copii, lasand-o cu totul in grija scolii", reclama Constantin Ciosu, secretarul general al FEN.
marți, 2 decembrie 2008
Tăriceanu ar putea rata Parlamentul
Acesta a avut 10.139 de voturi, în timp ce Tăriceanu a avut 10121. Dintre cele patru mandate de deputat de Ilfov PSD, PDL şi PNL obţin câte unul, cel dea-l patrulea urmând să se distribuie la faza naţională.
Colegiul 1 a fost câştigat de Gabriel Oprea (PSD), iar colegiul 2 de Marin Mircea (PDL). Cel de-al treilea a revenit liberalilor pentru Ştefan Thuma deoarece dintre candidaţii PNL a avut cel mai bun scor. Cel de-al patrulea mandat pentru colegiul 4, unde a candidat Tăriceanu a rămas nedistribuit la faza pe judeţ.
El va fi distribuit la etapa naţională acolo unde se face compensarea cu mandate astfel încât fiecărui partid să-i revină un număr proporţional cu numărul de voturi. În acest moment nu se poate spune dacă el va reveni premierului Tăriceanu sau unuia dintre contracandidaţii săi, fie de la PDL, fie de la PSD+PC.
Sursa: www.evz.ro
GSP TV „pe minus“ la adevăr
Postul de televiziune GSP TV, cel care transmite meciurile din campionatul intern, termină turul Ligii I la fotbal „pe minus“ la audienţă, dar şi la capitolul financiar. Zvonurile care persistau de mai multă vreme pe piaţă s-au concretizat sâmbătă într-un articol apărut în ziarul „7 Plus“, care estima că GSP TV ar putea dispărea la numai patru luni de la apariţie. Motivul? Televiziunea condusă de Radu Naum este neprofitabilă, are audienţe mici şi, ca o consecinţă, nu obţine contracte de publicitate. Adevărul este undeva, la mijloc: televiziunea este, într-adevăr, nerentabilă (deocamdată), dar nu se pune problema de a fi închisă.
Radu Naum contraatacă. „Se spune că GSP TV este o televiziune neprofitabilă încă de la lansare. Dacă vine cineva cu un proiect în care pierderile sunt amortizate de la început, merită un premiu Nobel pentru economie! Nu aducem profit, dar avem nevoie de timp“, a spus Naum, directorul Departamentului Sport de la televiziunile trustului Intact. Acesta a remarcat totodată apetitul colegilor de breaslă pentru subiectul „eşecul GSP TV“. „În patru luni, de când emitem, s-a vorbit despre GSP TV, s-au lansat atâtea petarde, cât pentru patru televiziuni“, a mai comentat Naum pentru EVZ.
Liga I pentru toată lumea?
Radu Naum afirmă că scaunul său şi al celorlalţi colegi de la GSP TV nu s-ar clătina: „Lucrurile merg bine. Suntem pe primul loc la audienţe între televiziunile de sport, ceea ce este o performanţă în condiţiile în care GSP TV emite doar în reţelele de cablu RCS şi Digi TV. Negocierile cu restul operatorilor de cablu ţin de piaţă, de criză, de mai multe aspecte. Sunt nişte constrângeri financiare având în vedere că trustul Intact şi RCS&RDS au plătit această sumă astronomică pentru drepturile de televizare“.
Conform datelor furnizate de analistul media Petrişor Obae, în luna noiembrie GSP TV a avut în prime-time o medie de 78.000 de telespectatori pe minut, în timp ce rivalii de la Sport.ro au avut doar 68.000 pe minut.
Până acum, Liga I a putut fi urmărită doar de abonaţii reţelelor RCS şi Digi TV, iar UPC a anunţat recent că nu va include GSP TV în grila de programe, considerând condiţiile impuse drept inacceptabile. „În 2009, la finalul campionatului, ne-am dori ca negocierile cu majoritatea operatorilor mari de cablu să fie finalizate, astfel încât cea mai mare parte a telespectatorilor să poată vedea meciurile“, a afirmat Naum.
Spusele acestuia sunt întărite de un comunicat emis de postul „Intact“, în care Dan Matiescu, director general la Antena 1, garantează că GSP TV nu se va închide şi va fi sprijinit în continuare.
Lucrurile nu sunt însă, spun surse de pe piaţă, chiar atât de roz. O colecţie de factori (de conjunctură sau nu) au adus afacerea în impas. Acţionar majoritar la GSP TV este, în acest moment, operatorul de cablu RCS (60 la sută), în timp ce Intact e acţionar minoritar (40 la sută). RCS&RDS se confruntă cu dificultăţi de moment, deoarece se apropie scadenţa plăţii la colosalul împrumut de 500 de milioane de euro contractat la ING (cel mai mare credit al unei societăţi cu capital românesc).
Plăţile între parteneri sunt bine structurate: RCS se ocupă de achitarea ratelor către LPF (34 de milioane de euro pe an pentru transmiterea meciurilor din Liga I), iar Intact suportă celelalte cheltuieli. RCS se confruntă cu ratele uriaşului credit, dar şi alte investiţii, în timp ce „anteniştii“ nu izbutesc să obţină publicitatea mult-aşteptată. Iar anul 2009 se anunţă, din cauza crizei mondiale, unul şi mai auster.
NEGOCIERI
Opţiunile 4, 5 şi 6 - spre TVR
Surse din piaţă spun că în intersezon se aşteaptă „transferul“ a trei dintre opţiunile Ligii I către TVR. Televiziunea publică şi-a manifestat explicit interesul pentru meciurile de fotbal din campionat. Derby-urile vor continua să se difuzeze pe Antena 1, opţiunile 2 şi 3 vor fi televizate de GSP TV, iar opţiunile 4, 5 şi 6 vor lua, cel mai probabil, drumul TVR. Afacerea poate fi înlesnită şi de conexiuni „auxiliare“, cum ar fi relaţia politică între directorul TVR, PSD-istul Alexandru Sassu, şi patronul trustului Intact, conservatorul Dan Voiculescu. Trustul Intact ar reuşi astfel, în perspectiva unui an 2009 extrem de dificil, să-şi uşureze povara. Conform estimărilor, TVR ar plăti, pentru cele trei meciuri preluate pe etapă, aproximativ 1,5 milioane de euro. În acelaşi timp, s-ar reduce cheltuielile de producţie pentru partide care oricum nu pot fi de mare interes (fiind vorba de opţiunile 4, 5 şi 6). De asemenea, marea problemă a acoperirii teritoriale, nerezolvată nici în ziua de astăzi, s-ar soluţiona măcar parţial, deoarece TVR este receptată în toată România. Radu Naum a confirmat indirect posibilitatea ca GSP TV să piardă monopolul asupra Ligii I: „Ne prezentăm drept un post serios, care nu face negoţ cu meciuri de fotbal. Le-am luat să le dăm noi. A, dacă mai târziu vom primi vreo ofertă bună, atunci e de discutat!“.
Sursa: www.evz.ro
luni, 1 decembrie 2008
Război între Olteanu şi Chiliman
Sursa: www.gardianul.ro