duminică, 8 martie 2009

Istoria nu poate fi disciplina sacrificată


Putini stiu faptul ca potrivit noilor planuri cadru istoria nu se mai studiaza la clasele a 12-a si a 13-a la filiera tehnologica. Pana acum, la liceele tehnologice istoria se studia intr-o singura ora la clasele 9-12 liceu si la clasele X-XIII la SAM. De cativa ani nu mai exista disciplina Istoria românilor. Se studiaza asa-numita Istorie integrata la clasele a 9-a si a 10-a, in care lectiile de istoria românilor alterneaza cu acelea de istorie universala. La clasa a 11-a se studiaza Istoria Europei in secolul al XX-lea, care este de fapt un amalgam de istorie, cultura civica, politologie, sociologie. Doar la clasa a 12-a se studiaza istoria romanilor in proportie de 90%.
Acum s-a scos ora de istorie de la clasa a 12-a. Singura explicatie ar fi faptul ca elevii studiaza prea multe discipline, au un program prea incarcat si trebuiau scoase cateva ore, eventual cateva discipline. Dar sa scoti singura ora de istorie a neamului romanesc mi se pare o barbarie? Cum se poate comite un asemenea sacrilegiu?
Istoria nu ne va ierta! Sunt convins ca aceasta grava eroare se va corecta. Istoria neamului romanesc trebuie sa ramana in continuare materie de studiu, pentru ca altfel vom fi o natiune dezradacinata.
Invit liderii de sindicat, profesorii, parintii si elevii sa protesteze impotriva acestei masuri aberante. Elevii nostri au dreptul sa aiba un program mai putin incarcat, dar nu cu aceasta conditie inacceptabila a sacrificarii disciplinei Istorie.

7 comentarii:

tony spunea...

Dupa reducerea orelor de sport si limba straina,acum si istoria? Nu stiu ce sa zic,este revoltator.Oare ce mai urmeaza?

quintus spunea...

Domnule profesor,
iti scrie un coleg de suferinta care preda la un grup scolar industrial.Sunt profund scarbit de ceea ce se intampla.Se predau o mie de materii inutile,exista o gramada de ingineri reciclati care predau in fiecare an cu totul altceva(si cum predau... citind din manual!),exista deja sute de incompetenti,activisti pe stil nou care freaca putin menta si obtin burse numite pompos ,toate legate invariabil de cuvantul magic UE.Si in conditiile astea se reduc istoria,limbile straine,biologia ,chimia,fizica poate si matematica...Au mare nevoie de prosti!

Daniel Mălăelea spunea...

Ar trebui sa initiem o petitie fie si on-line pana cand vom reusi sa protestam si in alt mod.

avu spunea...

Masura este o abrambureala totala. Doamna Andronescu nu stie ca istoria nu se uita, ea ramane in memoria colectiva. Ce ramane dupa aceasta masura: "ROMANIA S-A VANDUT COMPLET. NU-I MAI TREBUIE ISTORIE. II TREBUIE MAIMUTE CARE SA APESE BUTOANELE. FARA CULTURA, FARA IDENTITATE NATIONALA. ATUNCI CAND SE VA REFACE ISTORIA INVATAMANTULUI CU SIGURANTA VA FI POMENINTA LA CAPITOLELE DEZASTRE!

Anonim spunea...

Abramburica a creat o mare abrambureala in sistemul de invatamant. Este dureros. Inca odata ne dam seama ca acest executiv nu a facut nimic bun pana acum. Totul este o mare mascarada. Ne meritam soarta. A avut dreptate Madalin Voicu. Peste 10 ani, Romania se va scrie cu doi de R. Initiati mai repede petitia online. Cu astia trebuie sa joci tare, altfel iti dau delete.

quintus spunea...

Domnule Daniel Malaelea,am descoperit de curand blogul d-voastra si va felicit pentru ideile expuse aici.Vreau sa va intreb CE ESTE DE FACUT in privinta monstruoaselor criterii de evaluare propuse pentru profesori,cat si in privinta parazitului ARACIP care le-a propus.Eu le-am citit pe blogul Adinei Barsan si m-am ingrozit.Daca se vor pune in practica,eu renunt la invatamant.Nu vreau sa ma imbolnavesc de nervi!

Daniel Mălăelea spunea...

Andrei, multumesc pentru ca nu ne-ai uitat.Eu sunt mandru ca ai fost elevul nostru. Vreau sa colaboram.