Liceele cu profil tehnologic pe lângă care funcţionează şi şcoli de arte şi meserii (SAM) vor pune la dispoziţia candidaţilor din Capitală pentru admiterea din acest an, aproximativ 2.800 de locuri în plus faţă de anul trecut, a declarat inspectorul Marian Banu.
"Pentru învăţământul de zi, pe lângă cele 153 de clase de liceu pe care le avem în mod obişnuit, anul acesta vom mai înfiinţa 97 de clase, a câte 28 de elevi, în liceele tehnologice. Cele 97 de clase provin din restructurarea şcolilor de arte şi meserii. Pentru aceste clase noi vom folosi spaţiul, materialele didactice şi profesorii din SAM, urmând ca până la începutul anului şcolar, dar şi ulterior, dacă va fi nevoie, să modernizăm baza materială şi să angajăm profesori de specialitate", a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.
Pe lângă clasele destinate învăţământului de zi, vor fi înfiinţate clase noi şi pentru ciclurile cu frecvenţă redusă şi de seral. "Vor mai fi înfiinţate clase noi şi pentru frecvenţă redusă şi seral, în prezent lucrăm la împărţirea numărului de locuri pentru acest domeniu, dar de obicei se rezervă mai puţin de 15% din numărul total de locuri la liceu pentru aceste clase", a adăugat Banu.
Reprezentantul ISMB subliniază că, mai mult decât spaţiul şi baza materială, importante sunt programa şcolară care va fi folosită pentru clasele de liceu tehnologic şi certificatele care pot fi obţinute după finalizarea şcolii. "Această schimbare este benefică pentru elevi, pentru că ei vor avea parte de cursuri de specialitate mai bune, la nivel de liceu, şi vor putea obţine certificate de calificare superioare celor pe care le obţineau după terminarea unei şcoli de arte şi meserii", a mai spus Banu.
Potrivit Ministerului Educaţiei, din anul şcolar 2009-2010 nu se vor mai putea face înscrieri la SAM-uri, acestea urmând să mai funcţioneze doar pentru elevii care au început deja aceste şcoli. Din 2010-2011, SAM-urile se vor transforma în licee tehnologice, însă asta se va întâmpla numai în funcţie de dotări şi de specializarea pe care o va dobândi personalul didactic. Practic, în baza acestor două criterii, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) va da dreptul SAM-urilor să devină licee tehnologice.
Înfiinţate în 2003, în primul mandat de ministru al Ecaterinei Andronescu, SAM nu au fost la foarte mare căutare, potrivit statisticilor. În anul şcolar 2008-2009, în SAM erau disponibile 90.000 de locuri, dintre care au fost ocupate, în final, mai puţin de 45.000.
Oferta de şcolarizare în învăţământul postgimnazial şi broşura care cuprinde informaţiile despre admitere vor fi publicate pe 1 mai, când şcolile vor începe şi realizarea bazelor de date cu datele personale ale elevilor, baze de date folosite la repartizarea computerizată la liceu.
Sursa: www.realitatea.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu