miercuri, 25 martie 2009

FSLI şi FEN se retrag de la discuţiile cu Ministerul Educaţiei

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) au anunţat că se retrag de la orice discuţii cu MECI, nemulţumite de faptul că ministrul Ecaterina Andronescu l-a invitat la întâlnirea interministerială doar pe reprezentantul "Spiru Haret", Marius Nistor.

Reprezentanţii celor două federaţii sindicale susţin că, deşi au avut o poziţie constructivă şi fermă faţă de ceea ce trebuie să reprezinte reforma în educaţie, ministrul Educaţiei l-a invitat la discuţiile interministeriale doar pe reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) "Spiru Haret".

"Ministrul Ecaterina Andronescu, probabil în baza acordului pe care PSD îl are încheiat cu CNSLR Frăţia, a invitat la întâlnirea interministerială doar reprezentantul FSI "Spiru Haret", Marius Nistor, care este şi vicepreşedinte CNSLR Frăţia. Faţă de toate acestea, FSLI şi FEN au hotărât să se retragă de la orice discuţii cu MECI, dacă ministrul Educaţiei nu îşi va reconsidera poziţia faţă de toţi partenerii sociali", se arată într-un comunicat comun al celor două federaţii, remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, FSLI şi FEN cer respectarea Strategiei "Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii" şi a principiului stabilit "bani pentru reformă".

Cele două federaţii sindicale precizează că reprezentanţii FSI "Spiru Haret" au fost prezenţi la toate negocierile privind planurile cadru şi descentralizarea învăţământului preuniversitar care au avut loc la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

"Reprezentanţii FEN şi FSLI nu au declarat niciodată că forma finală a acestor planuri cadru este cea ideală, însă ne-am asumat public participarea la aceste discuţii şi nu am încercat, aşa cum a făcut FSI "Spiru Haret", să ne dezicem de rezultatul final al negocierilor şi să distorsionăm adevărul. Am criticat încă de la început modalitatea în care ministrul Ecaterina Andronescu a promovat ordinele privind planurile cadru", se mai arată în comunicat.

Cele două federaţii sindicale reclamă faptul că la ultima discuţie pe tema descentralizării de la MECI, reprezentantul "Spiru Haret" s-a retras de la negocieri spre sfârşitul discuţiei, "în urma unui telefon primit cu câteva minute înainte ca delegaţia FSI "Spiru Haret", venită de la Consiliul Naţional, să solicite o audienţă ministrului Educaţiei".

FEN şi FSLI susţin că delegaţiile lor la şi-au asumat rolul de parteneri sociali şi chiar dacă nu au fost de acord cu principiile descentralizării, aşa cum sunt gândite de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), au hotărât continuarea negocierilor, cerând în mod expres continuarea negocierilor numai în prezenţa reprezentanţilor MAI.

Sursa: www.mediafax.ro