joi, 24 mai 2012

Despre recâştigarea demnităţii cadrului didactic

       Din anul 2000, de când am fost ales lider de sindicat în Colegiul Tehnic Media, am luptat pentru a-mi păstra şi, în ultima vreme, pentru a-mi recâştiga demnitatea de cadru didactic. Am luptat pentru drepturile mele şi pentru drepturile colegilor de la catedră prin toate mijloacele posibile. Am fost în stradă, alături de colegii mei sindicalişti, am dus campanii acerbe pe bloguri şi forumuri şi nu am pregetat să exprim, prin toate canalele posibile, nemulţumirile preluate din sistem. Sunt sigur că, acum,  ideile noastre vor fi puse în practică de colegul nostru Liviu Marian Pop, care vine din mişcarea sindicală şi care, de mulţi ani, luptă pentru apărarea drepturilor dascălilor. 
         În numărul din 14-20 mai 2012 al ,,Tribunei Învăţământului'', domnul Florin Antonescu a scris un foarte interesant articol despre demnitatea cadrului didactic. Redau finalul acestuia, în speranţa că aceste idei vor fi preluate de oamenii politici din USL care îmi citesc blogul şi că ei vor sprijini punerea lor în practică:
       ,,Demnitatea în sistemul educaţional se întreţine, în mare măsură, cu bani: costă bani să fii îmbrăcat, să fii sănătos, să ai acces la informaţie, să cunoşti oameni, locuri şi lucruri, aşa cum trebuie să fie îmbrăcat, sănătos, informat şi cunoscător un cadru didactic. Mai mult decît oricând, pentru recâştigarea demnităţii salariaţilor şcolii, de orice nivel ar fi aceştia, este de readus în atenţie vorba înţeleaptă auzită în altă epocă istorico-politică, dar în condiţii identificabile cu cele de azi: dacă ai bani, îl priveşti în ochi şi pe Dumnezeu.''
      

2 comentarii:

loredana spunea...

cred ca ar mai fi ceva cu care se intretine demnitatea unui profesor,ceva care nu se cumpara de la taraba ,ceva care poti avea sau nu....suflet.multi profesori se uita la elev ca la ceva care trebuie sa stie ce predau ei...doar atat...elevul e mult mai mult,e om...un om care are destul de mult suflet pe care nici un statut nu iti da dreptul de al calca in picioare...
In sala de clasa nu se afla dumnezeu si ceilalti ci doar un prof si elevii sai.

Daniel Mălăelea spunea...

Loredana, ai dreptate. Stii ca noi gandim asemanator. In societate, profesorul trebuie sa arate ca are si bani, pentru a nu mai fi desconsiderat. Si in fata elevilor, profesorul trebuie sa apara bine imbracat, aranjat etc. Dar este esential ca el sa aiba mult suflet. Eu imi iubesc elevii si le arat intotdeauna ca sunt de partea lor. Din pacate, multi profesori gandesc diferit.