vineri, 21 mai 2010

Va fi sau nu va fi?

Mai sunt doar 10 zile până când ar trebui să declanşăm greva generală. Liderii de sindicat spun că va fi. grevă generală începând cu 31 mai.  Ministrul Educaţiei spune că nu va fi şi îi îndeamnă pe profesori să nu-i asculte pe liderii de sindicat. În judeţe au fost transmise note prin care li se cere directorilor să declare câţi profesori vor intra în grevă şi în ce măsură va fi afectată proba de competenţe lingvistice care ar trebui să înceapă pe 31 mai. Este de aşteptat ca în săptămâna viitoare directorii să facă presiuni asupra liderilor de sindicat şi asupra profesorilor pentru ca greva să nu fie declanşată. Deja au fost anunţate consilii profesorale în unităţile şcolare în care, cu siguranţă, va fi dezbătută această problemă. 
Pot să spun că în unităţile şcolare opiniile sunt împărţite, dar majoritatea profesorilor este pentru grevă. Îi văd pe liderii de sindicat de la toate nivelurile şi pe colegii de breaslă mai hotărâţi ca niciodată. Cred că şi în rândurile elevilor şi părinţilor opiniile referitoare la grevă sunt împărţie. Mulţi ne înţeleg necazurile şi sunt de partea noastră, dar sunt şi alţii care ne reproşează faptul că ne gândim numai la bani şi nu ne interesează soarta copiilor. 
Cele câteva zile care au mai rămas pot fi decisive pentru succesul sau insuccesul grevei generale. Depinde mult dacă liderii de sindicat vor fi capabili să transmită încredere şi fermitate celor pe care îi reprezintă. Va conta mult şi modul în care mass-media va reflecta nemulţumirile şi realităţile din sistemul de învăţământ. Personal consider că o mare problemă este faptul că nu a fost deschis conflictul de interese şi astfel legalitatea grevei este pusă sub semnul întrebării.

4 comentarii:

Anonim spunea...

va fi? sigur :)

Daniel Mălăelea spunea...

Alexandru, ce te face sa crezi ca va fi? Tu ce ai face daca ai fi in locul nostru? Care este parerea ta despre aceasta greva?

KQQ spunea...

Aş atrag atenţia asupra unui lucru. După realegerea lui Băsescu, ministerul şi-a schimbat denumirea. Nu cumva, o schimbare a denumirii unei instituţii poate fi interpretată ca schimbare de persoană juridică? Altfel spus, se declanşează greva care, chiar dacă nu o susţin, o consider justificată. Bun. Ministerul afirmă că MECTS nu e totuna cu MECI, deci, conflictul de muncă nu a parcurs toate etapele legale iar greva poate fi declarată ilegală nu atât la insistenţele ministerului, cât la cele ale părinţilor claselor terminale care au dat mii de lei noi pe meditaţii iar viitorul odraslelor lor are de suferit. Că, de o vreme încoace, sprijinul pe care îl avem de la părinţi e tot mai mic. Şi, dacă, într-adevăr, nu a fost declanşat conflictul de interese, e cu atât mai grav pentru juriştii sindicatelor. Ce păzesc? Pentru ce sunt platiti? Nu ca sa asigure legalitatea oricaror actiuni sindicale?

Ministrul actual pare a fi un om căruia îi plac "chestiile" elegante. Deci, am toate motivele sa il cred ca nu va recurge la represalii in cazul in care greva e iminenta. Destul ca taie peste 30000 posturi iar in situatia in care "coace" un nou plan-cadru (ca asta vroia chiar daca LEN nu intra in vigoare)numarul posturilor cazute poate ajunge lejer la 37000. Dacă e să dau crezare celor postate pe Mediafax, e posibil să dispună încheierea anului şcolar până în data de 31 mai. Treaba asta nu trebuie să ne mire. Andronescu a fost prima care şi-a permis să nu respecte în totalitate calendarul evenimentelor din anul şcolar 2008-2009, modificând data uneia din tezele unice in conditiile in care data sustinerii tezelor era precizata clar prin ordin de ministru. Şi, ce daca era stabilita prin ordin de ministru? Se da un alt ordin care muta teza, in asa fel incat sindicatele sa nu o poata boicota. Sa nu uitam ca moda ministrilor cu tupeu exagerat a fost initiata de Andronescu. Deci, tupeul exagerat nu apartine numai PDL, ci si PSD-ului. PNL-ul a fost, relativ, corect cu dascalimea. Desi Adomnitei a fost facut harcea-parcea pe site-ul FEN, totusi, nu a comis greseli atat de grave ca Andronescu si Funeriu

acuvio spunea...

Este dificil să aperi interesele unui grup prin grevă fără să afectezi şi alte grupuri... ai oprit prin grevă trenul, metroul, autobuzul, avionul, vor fi şi persoane "neutre" faţă de protestul tău care vor fi afectate.
Soluţia capra-varza ... guvernul este mulţumit cu o grevă de o lună şi jumătate că parcă nu se plătesc zilele de grevă!
Iar acum vorbesc de grevă toate categoriile, fiecare cu propriile revendicări ceea ce complică situaţia
Doamna Andronescu m-a uimit prin rigiditatea sa când în loc să aducă mulţumiri celor care îşi fac instrucţia pe banii lor căuta nod în papură!