luni, 24 mai 2010

La mulţi ani PNL!

Astăzi se împlinesc 135 de ani de la constituirea Partidului Naţional Liberal, cel mai vechi şi cel mai important partid politic din istoria României.
La 24 mai 1875, în casa englezului Stephen Lakeman, cunoscut sub numele de Mazar Pașa, Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, C.G. Peşacov, C. Fusea, Al. Candiano-Popescu, Anastase Stolojan, Tache Anastasiu, Gh. Chiţu şi N.C. Furculescu puneau bazele Partidului Naţional Liberal. Un moment decisiv de apropiere a celor patru grupări liberale l-a constituit campania pentru alegerile parlamentare din aprilie 1875. Încă de la 4 ianuarie 1875, liberalii alcătuiseră un Comitet Central Electoral, cu scopul de coordona activitatea politică în întreaga Românie. Campania politică a liberalilor coalizaţi nu le-a adus rezultatele scontate în Parlament. Rămaşi în opoziţie, liderii lor s-au convins că, pentru succesul politic, trebuia să se mai facă un pas înainte spre a se ajunge la fuziune.

3 comentarii:

bujold spunea...

Salut.

Greu, din motive ce tin de pozitionare pe harta orasului. Locuim in Sectorul 2 si, mai mult decat atat, sediul companiei la care lucram se afla in Pipera.... Acum, poate ca putem lua, cumva, legatura... In acest moment ma aflu in aeroport, pregatindu-ma sa plec din tara si voi reveni vineri. V-as invita, la ora 17, vineri, la Centrul Cultural Calderon, la sedinta Cenaclului Literar ProspectArt. Poate, acolo, putem dezvolta subiectul. Gasiti toate datele pe blogul meu.

O zi minunata....

Daniel Mălăelea spunea...

Bujold, o sa vezi ca inscrierea in filiala PNL Sector 5 merita sacrificiul de a traversa orasul Si eu locuiesc si lucrez in sectorul 1. Sediul central al filialei PNL Sector 5 este langa Institutul National de Statistica, vis-a-vis de Palatul Parlamentului, colt cu Parcul Izvor.
O sa incerc sa vin la sedinta cenaclului.Multumesc pentru invitatie.

stefania spunea...

LA MULTI ANI PNL!Urez acestui partid sa aiba parte de cat mai multi membri asemeni fondatorilor sai, care sa mentina o punte intre istoria veche si cea recenta si sa inteleaga rolul esential al miscarii national-liberale.