joi, 6 mai 2010

Lume, lume, ne pregătim de grevă!

Toate federaţiile din învăţământ pichetează Parlamentul, începând de marţi, fiind nemulţumite de prevederile din proiectul Legii educaţiei, a declarat joi prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

Sindicaliştii spun că nu vor accepta titularizarea la nivelul unităţii şcolare, iar dacă Ministerul Educaţiei nu va renunţa la această variantă, protestele vor culmina cu greva, blocarea anului şcolar şi boicotarea examenelor naţionale.
O altă problemă care îi nemulţumeşte pe sindicalişti este componenţa consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Sindicaliştii vor ca reprezentanţii unităţii şcolare să reprezinte jumătate din consiliu, iar din cealaltă jumătate să facă parte autorităţile locale şi părinţii, în timp ce Ministerul Educaţiei vrea ca fiecare din aceste autorităţi să reprezinte o treime.
Sindicaliştii din învăţământ nu sunt de acord nici cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu renunţă la această variantă propusă în proiectul Legii educaţiei.
Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, în 30 aprilie, după patru ore de dezbateri la proiectul Legii educaţiei includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a IX-a în ciclul gimnazial. Membrii comisiei au votat astfel varianta propusă de Guvern, împotriva acesteia pronunţându-se doar reprezentanţii PSD.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent la dezbateri, a susţinut că aceasta este "o măsură fundamentală" şi că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este prevăzută pentru elevii care încep în acest an clasa a V-a. Funeriu a precizat că varianta Guvernului prevede un ciclu primar de cinci ani (prin includerea clasei pregătitoare), cinci ani - ciclul gimnazial (prin includerea clasei a IX-a) şi trei ani cel liceal.
Deputaţii din Comisia pentru învăţământ au început în 27 aprilie dezbaterile pe articole ale noi Legi a educaţiei. Votul final la raportul privind proiectul Legii educaţiei va fi dat de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor pe 7 mai, potrivit calendarului de lucru aprobat de Biroul Permanent.
Sindicaliştii din învăţământ au avertizat atunci că dacă autorităţile nu găsesc o rezolvare la problemele din educaţie, ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar.
Sursa: www.mediafax.ro
Se apropie clipa cea mare. Sper ca până la sfârşitul lunii mai, majoritatea colegilor noştri să reuşească să citească măcar acele prevederi din proiectul Legii Educaţiei Naţionale care ne dezavantajează şi să înţelagă faptul că răspunsul nostru la indiferenţa guvernanţilor faţă de problemele salariaţilor din învăţământ nu poate fi decât greva generală.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu cine se mai pregateste de vreo greva. Greva trebuia inceputa prin solidaritate cu Buzaul.
La incput de iunie e vax.
Sa faca liderii de sindicat atunci greva.

Lilick Auftakt spunea...

http://www.facebook.com/group.php?gid=114572068579803

Anonim spunea...

Greva sau Nu, se pare ca salariile tot scad...

SIPR-5 spunea...

Sa speram ca vom invata odata pentru totdeauna ca numai uniti suntem o forta.
Din pacate pana acum nu s-a vazut unitate in randul membrilor de sindicat.Unii nu stiu decat sa critice,sa fie suspiciosi si sa bage in aceeasi oala si liderii buni si pe cei rai.

Daniel Mălăelea spunea...

Ai dreptate, Stefania. Mai este timp sa-i convingem pe colegi ca greva este singura solutie in acest moment. S-ar putea ca o alta ocazie sa nu mai avem . Este adevarat ca increderea in liderii de sindicat nu mai este aceeasi de altadata. Dar trebuie sa fim uniti, multi si puternici. Macar de data aceasta.

Anonim spunea...

Nu este corect ca elevii sa mai faca odata anul scolar doar pentru ca vreti voi greva.De ce sa mai piarda un an din viata lor, cand ar putea trece mai departe! Nu va ganditi decat la voi si la bani!