luni, 10 mai 2010

A FOST 10 MAI

Pe 10 mai 1866 Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost încoronat ca principe al României şi a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. Cuvântarea rostita cu acest prilej este edificatoare pentru întreaga sa domnie: ,,Ales de naţiune principe al României, am părăsit fără ezitare patria şi familia pentru a raspunde apelului acestui popor care mi-a încredinţat destinele sale. Punând piciorul pe acest pământ sacru, eu am devenit român. Acceptarea plebiscitului îmi impune, ştiu, mari datorii. Sper că îmi va fi dat să le duc până la capăt. Vă aduc o inimă credincioasă, intenţii curate, o voinţă fermă de a face bine, un devotament fără limite către noua mea patrie şi un respect neclintit faţă de legi, pe care mi l-au dat strămoşii mei.’’
La 10 mai 1877 Carol I a semnat Declaraţia de Independenţă a României după ce la 9 mai 1877, în Parlament, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, proclamase independenţa României faţă de Imperiul Otoman.
Pe 10 mai 1881, în urma proclamării României ca Regat, Carol I şi soţia sa Elisabeta au fost încoronaţi ca regi ai României. Coroana Regelui Carol I a fost realizată din oţelul unui tun capturat la Plevna în amintirea luptelor din Războiul de Independenţă.

2 comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

Astazi am avut sedinta Cercului de istorie ,,Nemuritorii'' in care a fost dezbatuta tema ,,Monarhia-o pagina glorioasa din istoria poporului roman''. Pentru ca a fost ziua de 10 mai, discutiile au fost legate de semnificatiile acestei date in istoria romanilor. M-a bucurat faptul ca elevii au manifestat interes fata de prezentarea rolului Monarhiei in istoria poporului nostru. Eleva Craioveanu Ligia a prezentat tema ,,Carol I'', iar eleva Duţu Mădălina a prezentat tema ,,Ferdinand I''. Prezentarile celor doua eleve au cuprins principalele momente ale istoriei nationale la care si-au adus contributia cei doi monarhi.O dezbatere mai ampla pe aceasta tema va avea loc sambata, 15 mai cand in Colegiul Tehnic Media se sarbatoreste ,,Ziua Liceului''

acuvio spunea...

Am şi eu placheta de bronz de la SERBAREA PROCLAMAREI REGATULUI 10 MAIU 1881 (cu cele 2 articole din Legea din 14 martie 1881).