marți, 18 mai 2010

Elevii pierd sau câştigă atunci când lipsesc?

Sâmbătă, 15 mai 2010 în Colegiul Tehnic Media au fost organizate ,,Ziua Colegiului" şi ,,Ziua Porţilor Deschise". S-au desfăşurat numeroase activităţi ale comisiilor metodice la care au participat numeroşii invitaţi. Una dintre activităţile coordonate de mine a fost dezbaterea ,,Pierd sau câştig atunci când lipsesc?''. Elevii de la clasa a 10-a A au fost împărţiţi în două echipe: una formată din elevi care obişnuiesc să lipsească de la ore şi alta formată din elevi cu foarte puţine absenţe. Fiecare elev  a fost invitat să precizeze un câştig obţinut prin prezenţa la ore şi respectiv prin absenţa de la ore. Fiecare câştig enunţat a fost supus dezbaterii celor două echipe şi apoi a fost votat de către membrii ambelor echipe. Au fost reţinute ca fiind câştiguri obţinute prin prezenţa sau absenţa de la ore doar cele care au întrunit 50% + 1 dintre voturile exprimate. Au fost votate ca fiind câştiguri obţinute prin prezenţa la ore următoarele:
- evitarea conflictelor cu părinţii pe tema absenţelor
- posibilitatea obţinerii unei diplome care să le folosească în viitor
- petrecerea unei mari părţi a timpului în compania prietenilor din liceu
- participarea la activităţi, manifestări, proiecte la care altfel nu ar putea avea acces
- obţinerea unor rezultate mai bune la învăţătură
Surprinzător pentru mine a fost faptul că a căzut la vot acumularea prin participarea la ore a cunoştinţelor de cultură generală.
Au fost votate ca fiind câştiguri obţinute prin absenţa de la ore următoarele:
 - petrec mai mult timp în compania prietenilor în parc, la terase, pe terenul de sport
- au mai mult timp liber pentru activităţile care le fac plăcere
- dorm mai mult dimineaţa
- merg să muncească pentru a avea mai mulţi bani de cheltuială
- petrec mai mult timp alături de persoana iubită
- evită să obţină note mici pentru că nu au învăţat
Am constatat faptul că au fost votate mai multe câştiguri obţinute prin absenţa de la ore. M-a surprins tare neplăcut faptul că elevele mele de clasa a 10-a preferă să lipsească de la ore pentru a se întâlni cu iubiţii. Am fost şi noi odată tineri, dar parcă nu gândeam şi nu eram aşa. O, tempora! O, mores!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Surprinzător pentru mine a fost faptul că a căzut la vot acumularea prin participarea la ore a cunoştinţelor de cultură generală....:)))).spune totul despre calitatea orelor...In matematica exista o sintagma Quod Erat Demonstrandum....si cu asta am zis tot. Sanatate!...multe succesuri in ham ham ul politic!!..prietene..

Daniel Mălăelea spunea...

Nu sunt prietenul tau. Tu esti un nemernic. Ai revenit?