vineri, 14 mai 2010

,,Domnule profesor, la noi nu vă gândiţi?''

         Întotdeauna mă gândesc la voi, dragilor. Nu pot să uit că vă sunt dator pentru anii minunaţi pe care îi petrec alături de voi şi pentru bucuriile nenumărate pe care mi le oferiţi. Niciodată nu m-aş gândi să vă fac vreun rău. În fiecare clipă, mă gândesc doar cum aş putea să vă ajut mai mult şi la ce aş mai putea face pentru voi. Vouă, elevilor mei, mi-am închinat viaţa şi fac tot ceea ce pot pentru a-mi face cât mai bine datoria de dascăl. Sunt conştient că sunt şi unii dintre voi care nu înţeleg, câteodată, că prin tot ceea ce fac, de fapt, vă vreau binele. Recunosc şi faptul că uneori mai şi greşesc. Dar, întotdeauna, îmi îndrept greşelile şi fac în aşa fel încât să fie bine pentru voi. Niciodată nu am uitat că şi eu am fost copil ca voi şi m-au durut, ca şi pe voi, greşelile oamenilor mari. De multe ori, vă privesc cu ochii şi vă judec cu sufletul copilului care am fost. De aceea, poate, sunt atât de ataşat de voi, de aceea vă tratez ca pe nişte prieteni mai mici.
       Înainte de a fi profesor sunt om. Am şi eu sentimente, am necazuri şi bucurii, am vise pe care vreau să le împlinesc şi, mai presus de toate, am un copil pentru viaţa căruia sunt responsabil.  Ca om, nu pot accepta să fiu călcat în picioare şi, ca părinte, vreau să-i ofer copilui meu o viaţă cât mai frumoasă. Consider că am dreptul să lupt pentru o viaţă mai bună şi nimic nu mă poate opri să-mi apăr drepturile. Să mă iertaţi, copiii mei, pentru faptul că mă gândesc mai mult la copilul meu de acasă decât la voi, dar trebuie să înţelegeţi că pe copilul meu nu-l poate nimeni ajuta în afară de mine şi de Dumnezeu.
     Acesta este răspunsul meu la întrebarea adresată de un elev de clasa a 12-a, atunci când a aflat că sindicatele din învăţământ au hotărât să declanşeze greva generală, să nu încheie mediile şi să blocheze sfârşitul anului şcolar.

5 comentarii:

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Daniel,
Copiii tai vor intelege demersul vostru. Probabil si parintii lor.
Asa ca....

Daniel Mălăelea spunea...

Multumesc pentru tot, prietene !

Micawber spunea...

Ati fi putut adauga si ca, prin atitudinea dvs. si a colegilor dvs., daca ea va ramane ferma, ii veti ajuta pe elevi dand un exemplu de demnitate si consecventa.

Si, indirect, ii veti ajuta in masura in care gesturile dvs. vor avea o cat de mica urmare pe plan politic sau social, desi sunt slabe sanse sa se intampla asa ceva.

Anonim spunea...

mie mi se pare ca daca totusi nu veti obtine nimic si veti ingheta anul scolar degeaba atunci va fi cu adevarat urat. sunt multi elevi care sunt nemultumiti de decizia de a ingheta anul scolar LA SFARSIT. inca de cand am inceput eu scoala din clasa I s-au tot vehiculat greve in fiecare an. uneori s-au realizat, alteori s-au anulat, dar aproape intotdeauna a avut cineva de suferit de pe urma lor. elevii. nu am nimic impotriva cererii drepturilor salariale, dar chiar nu imi convine, fiind in an terminal sa nu pot da examenele de final de an doar din cauza ca voua nu va dau ceea ce vreti. puteati destul de bine sa continuati cu greva atunci in noiembrie-decembrie, pana va dadeau absolut tot ceea ce doreati.

acuvio spunea...

[Hello: Daniel]
Bine că încă se mai poate protesta, se iese în stradă, marşuri, greve!
"Îngheţarea anului şcolar" a fost prea des folosită anterior iar alte categorii care ar trebui să fie alături, nu mai spun de cei care ar trebui să suporte eventuale consecinţe negative, o vor eticheta ca "şantaj" şi fiecare va protesta pe bucăţica lui: pentru pensie, pentru pampersi, etc.
Cam pe aici suntem acum ...