miercuri, 2 septembrie 2009

Şcoala începe la timp, dar preţul plătit este prea mare

Şcoala va începe la 14 septembrie. Şi nu oricum. Dascălii de la sate vor avea sporul de rural înjumătăţit, iar în locul profesorilor de sport şi de religie de la clasele primare va preda doamna învăţătoare.

Toate acestea pentru a genera la buget economiile impuse de Guvern prin ordonanţa de rectificare bugetară. În baza acesteia, angajaţii de la stat trebuie să plece în concediu fără plată timp de 10 zile sau să-şi reducă timpul de lucru de la 8 la 6 ore.

Nota de plată a cadrelor didactice include şi suprimarea până la sfârşitul lui 2009 a premiului anual de 2% aflat la dispoziţia directorului, a salariului de merit, precum şi a gradaţiei de merit. Tot pentru a se realiza economia bugetară de 154 de milioane de lei la Educaţie, în luna decembrie dascălii vor munci o zi fără să fie plătiţi. Profesorii care au doctorat şi care până acum primeau un spor de 15% la salariu nu vor mai primi nimic.

Experţii în educaţie arată că sporurile tăiate de minister reprezintă tocmai banii pentru susţinerea olimpicilor şi a profesorilor care vor să predea în mediul rural. În lipsa banilor, excelenţa în Educaţie va rămâne fără fonduri.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin că nu sunt de acord cu tăierea sporurilor şi spun că vor da Executivul în judecată.

„Gradaţiile de merit şi salariile de merit se dau numai profesorilor care au rezultate la olimpiadele naţionale şi la concursurile internaţionale. Nu există profesori care să pregătească olimpici care să nu aibă salariu de merit“, susţine Liviu Pop, reprezentantul FSLI. Acesta a mai spus că şcoala va începe la 14 septembrie, aşa cum prevede ordinul de ministru pentru structura anului şcolar 2009-2010.

„Nu suntem de acord cu suprimarea sporurilor pentru că sunt date prin legi şi nu ai cum să le iei prin ordonanţă de urgenţă. Noi vrem să susţinem calitatea, dar tăiem tocmai sporurile care susţin calitatea“, a declarat Dragoş Neacşu, reprezentantul Federaţiei Educaţiei Naţionale. Excluderea profesorilor de educaţie fizică şi de religie de la clasele primare va duce la disponibilizarea unui număr mare de profesori, arată sindicaliştii, dar nu va elimina suplinitorii şi necalificaţii din sistem.

O altă măsură de economisire a fondurilor la buget este şi aceea a revenirii directorilor de şcoli la catedră. Ei vor intra la clasă şi vor preda specializarea lor, iar profesorii cu vechime de peste 25 de ani vor primi normă întreagă de 18 ore pe săptămână.
Sursa: www.adevarul.ro
Oare de ce liderii de sindicat susţin faptul că ei nu sunt de acord, când televiziunile şi ziarele au făcut publice măsurile discutate cu reprezentanţii sindicatelor? Dacă acesta trebuie să fie preţul plătit, atunci mai bine stau acasă 10 zile şi mă joc cu fetiţa mea.

5 comentarii:

Anonim spunea...

maririle de salariu au fost mereu acordate PROCENTUAL....exemplu cei cu 20 milioane salariu la 10 % au luat 200 cei cu 10 milioane au luat 100 ...acuma cei cu 20 vor scaderea in suma fixa ? :)

Anonim spunea...

maririle de salariu au fost mereu acordate PROCENTUAL....exemplu cei cu 20 milioane salariu la 10 % au luat 200 cei cu 10 milioane au luat 100 ...acuma cei cu 20 vor scaderea in suma fixa ? :)

Daniel Mălăelea spunea...

Era suficient un singur comentariu. Am inteles ce ati dorit sa spuneti.

Daniel Mălăelea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Adevarul este ca cei de la putere isi bat joc de noi si de copii. Nu-i intereseaza absolut deloc invatamantul...