vineri, 11 septembrie 2009

In memoriam Sebastian Domozină






Sebastian Domozină s-a născut pe 15 iulie 1938, în comuna Ianca (judeţul Olt), a absolvit Colegiul „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, apoi Facultatea de Ziaristică din Bucureşti. A încercat să lucreze în presa scrisă, la fostul ziar „Munca“, dar a fost atras de microfon şi de aparatul de filmat. A rămas în istoria nescrisă a comentatorilor sportivi din România ca unul dintre cei mai reprezentativi, fiind catalogat drept „sufletul şi spiritul campioanei unei mari iubiri“, Ştiinţa.
„Gooooolllll, goooollll, extraordinar,Universitatea!“. Acesta a fost glasul nepieritor al celui mai îndrăgit comentator sportiv al Olteniei, Sebastian Domozină.
Ultima oară director al postului craiovean Radio Oltenia, Domozină s-a stins din viaţă pe 10 octombrie 1997, fiind înmormântat în cimitirul Ungureni.

„M-am simţit oltean chiar şi la...Leeds!“

„Sunt un om ca toţi oamenii. Sunt oltean, născut la Ianca, lângă Dăbuleni. Cu ani în urmă aveam una dintre cele mai frumoase bălţi din câte am văzut vreodată, Balta Potelu. M-am simţit oltean chiar şi la…Leeds!“ - Sebastian Domozină (dintr-un interviu dinainte de 1990).
„Sebi a fost unic, el trăieşte şi acum prin transmisiile sale radiofonice fantastice despre Ştiinţa cea glorioasă. Vocea sa inconfundabilă a rămas nepieritoare“. (Nicolae Secoşan)
„Am trăit şi suferit alături de cel mai mare şi cel mai entuziast crainic-reporter sportiv al României, Sebi Domozină fiind cunoscut şi recunoscut în toate coclaurile ţării, iar în judeţele Olteniei era de-a dreptul venerat şi aplaudat. A avut şi şansa ca pe vremea lui să existe o echipă de legendă, care a făcut furori în Europa. Ei, cei de la Craiova Maxima, au făcut istorie, aşa cum şi Sebi Domozină a făcut istorie…“. (Gabriel Bratu)
Sursa: www.gdo.ro

A fost un simbol al Olteniei. Am crescut cu vocea lui aproape de suflet. Stăteam lipit de aparatul de radio pentru a asculta transmisiunile radiofonice de pe ,,Centralul'' din Bănie. Ce suflet mare! Ce oltean adevărat! Ce mult ne lipseşti, Sebastian Domozină!

2 comentarii:

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Asa este si, din nefericire, mai avem decat foarte, foarte putini comentatori cu suflet mare care stiu sa te tina "in priza" in timpul unei transmisiuni.

Pacat, mare pacat!

Ionutz spunea...

Intr-adevar, desi eram doar la generala cand ascultam comentariile lui simteam ca particip la fiecare meci. A fost singurul comentator in stilul celor sud-americani, care se bucura imens cand echipa Braziliei sau a Argentinei da un gol. Intr-adevar, un comentator extraordinar si cu o dragoste imensa pentru fotbal.