marți, 30 iunie 2009

Scenariu de groază pe masa Finanţelor: TVA - 22%, cotă unică de 18-19%


Ministerul Finanţelor discută, deocamdată la nivel neoficial, cu specialiştii în taxe din mediul privat despre majorarea, de la 1 ianuarie 2010, a cotei unice de impozitare la 18-19% şi a TVA la 22%, a declarat Marius Stăncescu, preşedinte fondator al MooreStephens Riff, firmă de consultanţă şi audit, la seminarul RoTaxLaw Forum, organizat de revista “Biz”. “Discuţiile cu Finanţele se învârt în jurul diminuării încasărilor la buget. Se pare că soluţia lor ar fi o majorare a taxelor imediate. La nivel neoficial discută cu noi despre o majorare de la 1 ianuarie a cotei unice la 18-19%. Personal, cred că vor opta prentru 18%.
De asemenea, se vorbeşte despre majorarea TVA la 22%. Nu cred că vor aduce discuţiile în spaţiul oficial înainte de alegeri. Cel puţin în ceea ce priveşte TVA este foarte probabil să se întâmple aşa, pentru că majoritatea statelor UE au o cotă de peste 20%, multe de 22%”, a declarat Stăncescu.
În ciuda asigurărilor premierului Boc că taxele nu vor creşte, unii oficiali ai coaliţiei de la guvernare spun că situaţia fiscală trebuie schimbată. Potrivit “Ziarului Financiar”, ministrul IMM-urilor, Constantin Niţă, a spus că “nu mai putem să continuăm cu această cotă unică”. “La un moment dat este nevoie de o reformă a sistemului de impozitare. Pur şi simplu, cu o pondere a veniturilor în PIB de 30-31% nu mai poţi face faţă cheltuielilor cu salariile şi cu pensiile. Cota unică este la sfârşitul vieţii”, a spus Niţă.
aici

Primim veşti din ce în ce mai proaste. Salariile nu vor creşte, ba chiar ar putea sa scadă, în timp ce impozitele şi taxele se vor majora. Am ajuns să regret guvernarea Tăriceanu. Poate că şi condiţiile economice erau altele, dar parcă se pricepeau mai bine să guverneze. Mereu mă raportez la ceea ce ni s-a promis în campania electorală. Nu pot să iert acele minciuni ordinare care m-au făcut să votez unul din partidele aflate acum la guvernare. Am fost unul dintre naivii care au visat frumos. Dar realitatea este cumplit de dură. Şi sunt convins că mai este mult până când vom zări luminiţa de la capătul tunelului.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Impozitele sunt platite de catre contribuabili in 2 modalitati: 1) direct, la agentiile fiscale si 2) indirect, prin cresterea preturilor ca urmare a banilor ce curg din tiparnita d-lui Isarescu (nemotivata de cresterea de bunuri + servicii- pib). Ma intreb de ce nu se renunta complet la impozitul direct ? Folosirea impozitului indirect are si imensul avantaj de a nu mai plati colectorii de impozite directe plus ca prin < impozitul indirect >, nu se mai pot sustrage cei ce obtin venituri la negru. Aceasta modalitate este posibila in cazul aceluias nivel de impozit pentru toata lumea. Agentiile fiscale sunt necesare numai daca sunt mai multe nivele cau cote de impozitare.