marți, 16 iunie 2009

BAC' 2009

Examenul din acest an va fi monitorizat de camere video. La intrarea în şcoală, elevii vor fi controlaţi să aibă la ei doar pixul şi buletinul, iar la toaletă nu vor putea ieşi decât o dată.
Absolvenţii de liceu şi profesorii care vor face parte din echipele de organizare a bacalaureatului sunt atenţionaţi de inspectoratele şcolare că examenul din acest an trebuie să fie “corect şi legal”. Prima regulă: elevul nu are voie să intre cu telefonul mobil în incinta centrului de examen. De culegerile cu rezolvări nici nu se discută. “În cele aproximativ 70 de centre de examinare, candidatul nu poate intra decât cu pixul şi buletinul. Se interzic cu desăvârşire intrarea cu telefonul mobil, culegeri, cărţi sau aparate de ascultat muzică. Dacă intră cu astfel de obiecte, riscă să fie eliminat din examen.
Pe cei din comisia de examinare nu îi va interesa unde îşi va lăsa elevul telefonul, nu e treaba lor.
Important este să nu intre cu telefonul în şcoală”, anunţă Marian Banu, inspectorul de imagine al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. La intrarea în şcoli vor fi afişate aceste cerinţe, însă “elevilor nu li se va face control corporal, că nu este moral. Dar fiind în costumaţii de vară, se va vedea dacă are în buzunar o culegere”, precizează inspectorul. În Capitală sunt peste 35 de licee şi colegii în care sunt montate pe holuri, aproape 700 de camere video.
Dacă în anii trecuţi au fost găsite teancuri întregi de culegeri în toaletă, anul acesta şefii şcolilor vor fi vigilenţi. Inspectorul şcolar general Stela Todea de la Bistriţa-Năsăud i-a atenţionat pe directorii de şcoli din judeţ că una dintre metodele de fraudă la examenul de bacalaureat este "telefonul mobil învelit în folie şi ascuns sub capacul de la WC".
"Nu mai vreau să văd telefoane mobile în folie sub capacul de la WC, fiindcă am văzut şi ştiu că se practică astfel de metode. Cei care găzduiţi centrele de examinare sunteţi răspunzători de toate aceste aspecte, ca şi de probitatea morală a celor care s-au înscris să supravegheze elevii la examen", le-a ordonat Todea directorilor de şcoli din judeţ. Şi în Capitală, directorii liceelor care sunt şi centre de examinare trebuie să participe la desfăşurarea Bacului, nu cum s-a mai întâmplat şi în ceilalţi ani, când şi-au luat concedii de odihnă. Mai mult, “se vor controla şi toaletele. Iar elevilor li se va limita mersul la grupul sanitar. Anul trecut, unii mergeau şi de 5-7 ori. Anul aceasta, dacă va cere să meargă de două ori, deja este suspect. Nu au de ce să aibă atâta nevoie în 80 de minute, decât dacă este un caz special”, explică Marian Banu.
aici

Niciun comentariu: