luni, 1 iunie 2009

Să fie oare adevărat?

Liderii sindicatelor din invatamant au batut palma cu reprezentantii Ministerului Educatiei privind grila de salarizare a cadrelor didactice, astfel ca profesorul universitar va avea cel mai mare coeficient de ierarhi­zare, adica 13, chiar cu un punct mai mult decat ceruse Federatia "Alma Mater".
Incadrarea in grila se va face, pentru invatamantul preuniversitar, cu coeficienti intre 3 si 9,2. Astfel, profesorul I, cu studii de lunga durata 4 - 5 ani, va intra in sistem cu un coeficient de ierarhizare 6 si va putea ajunge la 9,2, dupa 40 de ani vechime si dupa ce isi va obtine toate gradele. Cadrele didactice cu studii de scurta durata vor intra in grila cu coeficientul 4,5 si vor putea ajunge la 7,5. Cei cu studii medii - institutorii - vor putea ajunge de la 3,5 la 6,5, in timp ce educatorii si invatatorii - de la 3,5 la 6. Cel mai mare coeficient in grila de salarizare, 13, il au profesorii universitari, in timp ce conferentiarul universitar intra in grila cu 5,7 si va putea ajunge la 11. Propunerile pentru grila de salarizare din educatie vor fi discutate in intalnirea de astazi, de la Ministerul Muncii.
Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, a declarat ca cea mai mare crestere a salariului va fi pentru debutantii din Educatie, de la aproximativ 1100 lei brut cat au in prezent la peste 3000 lei, iar cadrele didactice cu vechime vor avea o crestere a salariului cu aproximativ 80%.
(www.ziua.ro)
Nu mai cred nimic până nu văd că îmi intră în cont mai mulţi bani decât în prezent. Eu am fost unul dintre cei care au crezut povestea cu majorarea de 50%. Acum nu mai cred pe nimeni. Sper să răsară soarele şi pentru dascăli. Mulţi merită mai multă apreciere, mai multă consideraţie şi o salarizare mai bună.

4 comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

Ministerul Educatiei a finalizat, luni, proiectul grilei de salarizare a angajatilor din preuniversitar si propune lefuri de la 2.100 de lei brut pentru educatorii si invatatorii debutanti, la 5.400 lei pentru profesorii cu peste 40 de ani vechime si gradul didactic I, potrivit sindicatelor, anunta NewsIn.
"Am cazut de acord la salarii cuprinse intre de 3,5 ori salariul minim pe economie, la de 9,2 ori. In plus, vom stabili si acordarea unor sporuri de performanta, care se vor ridica la pana la 20% din salariu", a precizat, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Simion Hancescu.
Grila de salarizare, discutata luni la Ministerul Educatiei, propune cresteri de circa 300% pentru educatorii, invatatorii si profesorii debutanti.
Astfel, daca in prezent salariile debutantilor sunt de 900 de lei brut la educatori si 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grila se ajunge la 2.100 de lei, respectiv 3.300 lei.Cel mai mare salariu il vor avea educatorii, invatatorii si profesorii cu gradul I si maximum de vechime. Ei vor ajunge sa ia 3.800 lei in mana, fata de 2.000 cat au acum", a explicat vicepresedintele FSLI.
Sindicalistii sunt, insa, ingrijorati ca legea nu va putea fi aplicata in trei ani de la intrarea ei in vigoare in 2010. "Se prevad majorari semnificative si ma indoiesc ca guvernul va avea acesti bani. Educatia ar trebui sa aiba 8% din PIB pentru majorarile propuse, iar in prezent are efectiv, dupa restructurarea bugetara, circa 4%", spune Hancescu.

Daniel Mălăelea spunea...

Informare legea salarizarii unitare

În învăţământul preuniversitar, vor exista următoarele categorii de funcţii din punct de vedere al salarizării:

1.Profesor I, categorie care include: Profesor S + Profesor ciclul II Bologna + orice alte cadre didactice cu S;2. Profesor II, categorie care include: Profesor SSD + Profesor ciclul I Bologna (inclusiv absolvenţii cu specializarea Pedagogia Învăţământului Precolar şi Primar) + orice alte cadre didactice cu SSD;

3. Institutor (absolvenţii colegiilor universitare pedagogice care nu au liceul pedagogic la bază; în prezent colegiile universitare pedagogice nu mai există – ultima promoţie fiind 2007);

4. Educatoare M (absolvenţi liceu pedagogic/şcoală normală) + Învăţător M (absolvenţi liceu pedagogic/şcoală normală) + Maiştri-instructori (PL / şcoală de maiştri);

5. Profesor, învăţător, educatoare, maistru-instructor fără studii de specialitate.


Educatoare, Invăţător, Maistru-instructor Gradul I 6 Gradul II 5 Definitivat 4,5 Debutant 3,5

Institutor Gradul I 6,2 Gradul II 5,2 Definitivat 4,5 Debutant 3,5

Profesor II Gradul I 7,5 Gradul II 6,5 Definitivat 5,5 Debutant 4,5

Profesor I Gradul I 9,2 Gradul II 8,2 Definitivat 7,2 Debutant 5,5
Profesor, învăţător, educatoare, maistru-instructor fără studii de specialitate 3

Lilick Auftakt spunea...

@Daniel

Anul asta SIGUR profesorii nu vor primi nici macar un banut in plus la leafa. Discutiile astea sunt ca sa tina speranta treaza, atat. Pogea a spus ca nu se va da nimic.

Daniel Mălăelea spunea...

Stiu ca ai dreptate. Deja se stie ca in urmatorii 2-3 ani vor incerca sa puna in aplicare legea. Probabil ca nu vor reusi.