luni, 8 iunie 2009

A început colectarea banilor pentru protocol la bacalaureat

Pentru primirea cu ospitalitate a profesorilor supraveghetori la bacalaureatul de anul acesta, elevii de clasa a XII-a au spus că plătesc între 50 de lei şi 100 lei, ceea ce face sumele totale strânse într-o şcoală, pentru "un fursec şi un pahar de apă", să fie între 5.000 şi 20.000 de lei.

Pentru cumpărăturile de protocol, în multe licee din toată ţara s-au strâns câte 50 de lei de persoană, după cum au precizat elevi din Ploieşti, Suceava, Focşani şi Tulcea, dar şi de la liceele bucureştene Traian şi Nicolae Teclu. "Am dat sume mici, câte 50 de lei de persoană, pentru chestii de pus pe masă în ziua bacului - un fursec şi un pahar de apă, nu e mare lucru", a spus o elevă din Focşani.

La un liceu cu 100 de elevi de clasa a XII-a, un calcul simplu arată că pentru fursecurile şi sucurile destinate supraveghetorilor se strâng cel puţin 5.000 de lei. În condiţiile în care colectarea sumelor de protocol este strict interzisă, mulţi elevi şi profesorii se feresc să spună câţi bani se strâng. "Ni s-a spus ceva de 100 de lei de om, dar nu am plătit încă. Cred că, oricum, dă cine are, cât are", a spus un elev de la Liceul Iulia Haşdeu din Capitală. Dacă toţi elevii claselor a XII-a de la Haşdeu ar da câte 100 de lei, s-ar strânge peste 20.000 de lei.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că toţi profesorii care vor fi depistaţi că strâng bani de la elevi pentru protocol la examenul de bacalaureat vor fi sancţionaţi, după ce NewsIn a relatat că astfel de iniţiative au demarat în mai multe şcoli din ţară.

"O să trimitem un control în şcoli şi o să-i sancţionăm fără niciun fel de rezerve pe profesorii care se implică în asemenea demersuri, pentru că fac o imagine teribil de negativă sistemului de învăţământ. Există un ordin de ministru care le interzice să facă acest lucru", a declarat Andronescu, la Realitatea FM.

Pe forumuri, însă, elevii sunt mai vorbăreţi şi anunţă, de multe ori, sume care ajung şi la 500 de lei pentru protocol şi petrecerea de sfârşit de an. Alţi elevi au susţinut că li s-a spus să aibă la ei câte 50 de lei pe zi în perioada examenului de bacalaureat.

Voci din rândul elevilor pun însă la îndoială faptul că toţi banii strânşi ar avea ca unică destinaţie protocolul. Pe forumul de pe site-ul Ministerului Educaţiei, un elev a susţinut că o parte a banilor ar avea ca scop micşorarea vigilenţei supraveghetorilor. "La mine la liceu s-a hotărât să dăm acum cinci milioane pentru banchet şi protocol. Ni s-a zis ca asta e pentru protocol, pentru şeful de comisie, pentru profii de la oral. Nu înseamnă ca ne-am aranjat bacu'. La oral au zis că nu cred să fie nevoie de alţi bani, o să dea din ăştia, dacă ajung, dar banii ăştia sunt ca să luăm toţi cu note bunicele, cine vrea 10 o să dea în plus. De asemenea, ne-a zis să avem în fiecare zi la examen cel puţin 50 de lei la noi, ca să strângem în clase să dăm la supraveghetori. Totodată, să nu venim cu cărţi la noi cu rezolvările, să le facem fiţuici, se fac la un centru din ăsta special din oraş. La şedinţa de instruire cu părinţii care se ocupa de bac anul asta a venit doamna care s-a ocupat anul trecut de tot. Anul trecut fost super bine, s-a copiat pe rupte, au fost nişte note extrem de mari, cea mai mică medie din liceu la bac fiind 8,76 (au fost 8 medii sub 9, din 230 de elevi ai liceului)", s-a scris pe forumul ministerului pe 14 martie.

Alt forumist a spus că protocolul la bacalaureat este deja o tradiţie care, dincolo de ospitalitatea arată profesorilor musafiri, încurajează copiatul. "Acest protocol există dintotdeauna, profesorii sunt influenţaţi de acesta. De exemplu, mulţi elevi care au terminat anul trecut sau acum doi ani mi-au zis că au dat două-trei milioane de persoană şi au fost lăsaţi să..., ca să zic asa".

Reprezentanţii părinţilor au spus că sunt de acord cu strângerea banilor pentru de protocol, cu condiţia ca banii să fie destinaţi exclusiv în acest scop. "Noi nu suntem împotriva banilor de protocol. Este vorba de ospitalitatea şcolii, trebuie să se strângă nişte bani, 50-100 de lei, pentru o cafea, o sticlă de apă pentru profesori".

Punctul de vedere al autorităţilor este tranşant. "Părinţii nu ne-au semnalat probleme, însă inspectorul general Mihaela Florescu a avut o întâlnire cu toţi directorii de licee din Bucureşti şi a anunţat că se interzice cu desăvârşire colectarea banilor de protocol. Orice încălcare a metodologiei de examen va fi sancţionată aspru", a precizat directorul de comunicare al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.

aici

10 comentarii:

Anonim spunea...

Ma gandesc ....oare cei care stiu ca se intampla asemenea lucruri si nu anunta autoritatile nu sunt complici ? ...cei care se fac ca nu vad......dpdv legal...ascunderea, tainuirea unei infractiuni mmm ? :) de la cati la cati ani o fi pedeapsa.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

dar ce e rau in asta ?
la doctori s-a legalizat spaga si fara un stimulent nici nu te baga in seama cu toate ca platesti o viata CAS.

de ce profesorii ar fi altfel ?
ca doar in aceeasi categorie se afla: bataia de joc a tarii

Anonim spunea...

In tara in care EBA si JIJI au ajuns parlamentari europeni cui dracu i mai pasa de scoala ?? Ne reprezinta 2 analfabeti si pe voi va ...grija de copii astia . Pana la urma cine e de vina daca au ajuns nepregatiti la Bac ....nu profesorii care i au trecut ...lantul slabiciunilor

Mihai spunea...

da, profesorii sunt toata vina, nu ?
ca fi'tu joaca toata ziua pe counterstrike iar noaptea sta in disco. Profu' e toata vina.

Anonim spunea...

Fi miu e de vina fi i ar tasu ...astazi si maine :)) eu i am zis MAAA!! pune si tu dracu mana pe cartea aia ca nu te arde....el nu si nu ....ca uite JIJI are bani si n are carte si fraieru ala de profu de la scoala sta in camin. Tu ce argumente ai aduce la aceasta afirmatie plina de seva intelepciunii adolescentine ? :P

loredana spunea...

Jiji a ajuns europarlamentar ,eba la fel ....si daca e atat de usor sa ajungi sus,daca nu trebuie sa ai multa scoala (la fel ca ei)eu ma intreb la ce mai foloseste sa invatam ca prostii?
Si tot eu imi raspund...la mentinerea respectului de sine si la mentinerea conceptului de valoare ...daca nu pentru altceva macar pt a avea ce spune celor la care tii si care doresti sa devina OAMENI.

Anonim spunea...

Ohhh my gooodness!!....
la mentinerea respectului de sine si la mentinerea conceptului de valoare ...daca nu pentru altceva macar pt a avea ce spune celor la care tii si care doresti sa devina OAMENI. :)...cata pretiozitate!

Unii dintre noi s au nascut batrani . Oricum...e nevoie si de voi ! intre atatia manelisti , cocalari , profesori fomisti si alte specii

Daniel Mălăelea spunea...

Evidenţa cu sumele depuse este foarte importantă şi în general este ţinută de şeful clasei.

Intre 50 şi 100 de lei. Atât susţin elevii din Bistriţa Năsăud că le-au cerut profesorii pentru protocolul de la Bacalaureat. Chiar dacă acest lucru este ilegal, profesorii spun că elevii nu sunt obligaţi să cotizeze. Elevii susţin însă că cei care vor cotiza vor fi favorizaţi la examene. "La noi la şcoală ni s-a cerut între 40 şi 80 de lei bani de protocol pentru a avea profesorii anumite beneficii în timpul examenului nostru, majoritatea elevilor am dat aceşti bani deşi nu mi se pare corect", a declarat unul dintre elevi.

"Ni s-a cerut 100 de lei pentru protocol, pentru profesorii care vin acolo la bacalaureat, mi se pare puţin ciudat pentru că Guvernul trebuie să se ocupe cu banii pentru instituţiile de învăţământ dar având că e un obicei de ani întregi, asta e!", a povestit un alt elev.

Banii se strâng pentru că aşa e tradiţia.

"Şi părinţii sunt unul din factorii care influenţează în ideea că ar putea influenţa comisia. Au fost astfel de practici, se pare că mai sunt, dar ele nu sunt nici legale şi nici corecte.", a afirmat profesorul Firău.

Inspectoratul Şcolar va lua măsuri de îndată ce va primi prima sesizare legată de protocolul pentru bacalaureat.

În Bistrita Năsăud, anul acesta vor susţine bacalauraetul aproximativ 3.000 de elevi. Dacă fiecare dintre aceştia cotizează cu suma minimă pentru protocol, adică 50 de lei, se strâng aproximativ 150 de mii de lei.

Regele Sarpe spunea...

"In tara in care EBA si JIJI au ajuns parlamentari "

De fapt nu chiar oricine ajunge parlamentar,JIJI si EBA nefiinde deloc concludenti in acest caz.Sa privim astfel si sa-mi spuneti daca am sau nu dreptate.JIJI a reusit sa stranga voturile batranilor care il cred acum un "sfant"dupa felul in care vorbeste el intruna despre muntele Athos si ceea ce face( vezi diferitele"pomeni" alle lui Jiji cum ar fi platirea curentului acum catia ani pe o strada din capitala unde nimeni nu beneficia de curent electric)Deci Gigi a strans voturi cu imaginea de binevoitor. Cat despre EBA eu zic ca vorbim clar despre nepotism fiind fiica presedintelui banuiesc ca se gaseau votanti si pentru ea nefiind cineva nou si necunoscut,in plus cu imaginea ei de "fotomodel" a strans voturile tinerilor care habar n-au ce-i aia politica si voteaza "la misto".