marți, 30 iunie 2009

Examenul de bacalaureat va suferi modificări din anul şcolar 2009-2010

Examenul de bacalaureat va fi modificat din anul şcolar 2009-2010 şi va cuprinde o evaluare în timpul clasei a XII-a şi una la sfârşitul ciclului liceal, a declarat Ministrul Ecaterina Andronescu.
"Ne gândim ca examenul să aibă două părţi, una să reprezinte evaluarea competenţelor lingvistice şi de comunicare, care să înlocuiască probele orale susţinute în prezent, în timpul anului. În ceea ce priveşte examenul scris, ne gândim să îl reducem la trei probe, respectiv limba română obligatorie pentru toate liceele, o probă de matematică sau istorie, în funcţie de profilul liceului şi una la alegere tot în funcţie de profil. La aceasta din urmă elevii care au terminat specializări realiste vor susţine examenul la fizică, biologie, chimie şi informatică, iar cei care au terminat ştiinţe socio-umane la geografie, filosofie, psihologie, logică sau economie", a declarat Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu.
aici
Cred că măsura reducerii probelor scrise şi eliminarea probelor orale este una înţeleaptă. E de discutat dacă istoria şi limba modernă ar trebui să fie discipline obligatorii . Poate că matematica ar trebui să fie probă opţională.
Reducerea probelor de examen, trebuie coroborată cu reducerea programei, astfel încât elevii să se poată pregăti pentru susţinerea examenului de bacalaureat. Cel mai important lucru este însă transformarea acestui examen într-unul credibil, serios. Trebuie ca acest examen să ateste cu adevărat însuşirea unor cunoştinţe, deprinderi, competenţe, valori.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Poate suna ciudat dar eu cred ca invatam prea multa carte in liceu. Daca stam sa ne gandim, un copil alege profil tehnic intr-un liceu precum Media, deci ar trebui sa se puna accent pe elementele tehnice, pe cand, noi facem cam aceleasi materii din generala + cele tehnice, iar unele mi se par inutile pentru ce se face acolo iar daca vrei sa te axezi pe poligrafie atunci nu cred ca ai nevoie chiar de toate materiile.
Dar are si o parte buna, pentru ca iti deschide noi orizonturi, poti sa faci si alte joburi, sa zic asa, datorita cunostintelor asupra unei anumite materii.
Cat despre ideea doamne Andronescu nu stiu ce sa spun, vom vedea.


Numai bine, Safta George.

Daniel Mălăelea spunea...

George, ca profesor intr-un colegiu tehnic, pot sa spun ca ar trebui sa te bucuri ca faci si discipline de cultura generala. Si stii de ce spun acest lucru? Tocmai pentru faptul ca, din pacate, tocmai disciplinele de specialitate sunt tratate cu superficialitate. Si,ceea ce este mai dureros, nu doar de catre elevi

Anonim spunea...

La aceasta din urmă elevii care au terminat specializări realiste vor susţine examenul la fizică, biologie, chimie şi informatică, iar cei care au terminat ştiinţe socio-umane la geografie, filosofie, psihologie, logică sau economie"

Adica pe langa alea 3 trebuie sa sustina examen si la toate materiile d mai sus?? ca vad ca scrie fizica, biologie, chimie SI informatica ???

Tot safta george:D

Daniel Mălăelea spunea...

Vor fi 3 probe. La liceele tehnice se va da la limba română, matematica si, sa zicem, fizica. E bine ca se scoata disciplina de specialitate. Oricum aceste ore sunt predate, in general, de nespecialisti si sunt tratate cu multa superficialitate.

Lilick Auftakt spunea...

http://www.ziua.net/display.php?data=2009-07-01&id=255183

Anonim spunea...

Schimbarea asta tare seamana cu teoria formelor fara fond. Care ...cum vine la acest nenorocit minister cum il...''reformeaza'' Sunt curios daca reforma asta de tip abramburic va elimina conversatiile, targuielile corectorilor aflati in centrul de examinare cu ....:) sustinatorii catindatilor de afara . Am asistat la o adevarata licitatie....:P zilele astea Numai ca musiu catindatu asa de covarsit a fost de importanta examenului incat a rezolvat/ copiat subiectele de nota 10 dar nu pe cele care le avea el de facut ci colegii de la alt profil :)))) Ce sa faci in situatia asta ...cum rezolvi de incasat ai incasat acum trebuie sa si prestezi Dificila situatie pt unii vicepresedinti, nu ? :)

Anonim spunea...

Trebuie ca acest examen să ateste cu adevărat însuşirea unor cunoştinţe, deprinderi, competenţe, valori....oare ? asa o fi ? Adica daa unii si au insusit niste valori numai ca nu despre elevi e vorba :)...deprinderile insusirii ,,valorilor'' de la ,,cunostinte'' :) erau eheheee demult formate :) cred ca inca de cand si au luat def -ul d apai acuma ca s ditamai oamenii cu gr 1 si sigur cu diverse grade, gradatii, etc

Anonim spunea...

1.Si cand ma uit ce limbaj de lemn folosim mai ca mi e frica c o sa fim arestati in calitatea noastra de purtatori ilegali de limba romana

2. Si totusi in tara asta blestemata mai exista si altceva in afara de ...cloaca de zi cu zi

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/856789/Romania-in-zodia-mediocritatii/

Daniel Mălăelea spunea...

Pur si simplu, eu as vrea ca examenele sa fie luate de cei care merita. Trebuie sa se termine cu aceste examene trucate.