joi, 1 octombrie 2009

Inspectoratele şcolare cer comasarea claselor

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a trimis o notă mai multor şcoli din Capitală, în care se cere comasarea claselor care au sub efectivul mediu de elevi. Sindicatele cataloghează, această măsură, drept o soluţie abuzivă de a reduce normele şi de a concedia cadre didactice.

Ministerul a trimis o adresă Inspectoratului Şcolar al Municipilui Bucureşti şi inspectoratelor din ţară la jumătatea lunii iulie şi vizează comasarea claselor care au sub 25 de elevi la gimnaziu şi sub 20 de elevi la liceu, acesta fiind efectivul mediu de elevi la clasă, stabilit prin legea învăţământului. Cei care nu au respectat această adresă sunt obligaţi să solicite comasarea claselor la inspectoratele şcolare acum.

Deşi anul şcolar a început de mai bine de două săptămâni, iar necesarul de cadre didactice a fost calculat începând cu luna martie a acestui an, inspectorul general şcolar al Capitalei, Mihaela Florescu, a explicat nota respectivă ca fiind o procedură obişnuită.

"La fiecare început de an, se face o inspecţie tematică ce are ca scop tocmai verificarea claselor care nu şi-au realizat efectivul de elevi. Această inspecţie nu se face mai devreme pentru că, din varii motive, unii dintre elevii înscrişi nu mai vin la şcoală, pentru că pleacă din ţară, rămân repetenţi sau din alte cauze. Şcolile semnalează acest lucru şi se întocmeşte un raport al datelor statistice, după care se realizează comasarea claselor sub efectiv. Această procedura nu afectează, categoric, normele didactice ale titularilor", a precizat, Mihaela Florescu.
Sursa: www.realitatea.net
Ce minciună ordinară! Unele norme s-au făcut la limită. Desfiinţarea unor clase afectează evident norma profesorilor de la acele clase, fie ei titulari sau suplinitori. În multe licee, la unele specialităţi există cîte un singur profesor şi desfiinţarea unei clase duce la diminuarea orelor profesorilor respectivi. Până la începutul lunii decembrie sunt convins că vor mai fi luate astfel de măsuri.

Niciun comentariu: