duminică, 10 iunie 2012

Noaptea absolvenților

      De multă vreme, mă gândesc să propun o alternativă la banchetele organizate de/pentru liceeni la sfârșitul clasei a 12-a. O fac acum, după ce am citit ceea ce scrie domnul profesor Florea Costache, într-un articol publicat în ,,Tribuna Învățământului'', din care redau o mică parte:
,,[...]Se întreabă cineva dacă aceste petreceri nu creează frustrări acelor elevi care, din punct de vedere material, nu-și permit să participe la ele? Părinții sunt puși într-o situație delicată, deoarece nu pot asigura propriului copil sumele necesare participării la banchet, fără a mai lua în considerare suma pentru toaletele necesare acestui eveniment[...]Cum se simt acei elevi care nu pot să participe la acest eveniment?Acești elevi trăiesc un prim șoc, ei percep cu tristețe aceste inegalități sociale, care vor lăsa urme asupra stării lor psihice. [...]Nu cumva dorința firească a tinerilor de a se veseli și necesitatea fizică și psihică de recreere sunt transformate în afaceri, neglijându-se latura socială și morală? Nu cumva aceste ban(i)chete, care nu mai simbolizează încununarea unei reușite, ascund alte interese?
       Prin 2001-2002, am participat, în Pavilionul Central ROMEXPO, împreună cu elevii din clasa la unde eram diriginte, care nu era clasă terminală, la o noapte distractivă, un fel de Revelion organizat de Marian Vanghelie. Toată noaptea, pe scenă s-au aflat cei mai în vogă artiști, iar elevii și profesorii au dansat și au primit gratuit pachete cu mâncare, dulciuri și băuturi răcoritoare. Au fost peste 7 ore de distracție, pentru care elevii și profesorii nici măcar nu au știut cui să mulțumească. Nu am știut niciodată cine și de ce a organizat acea acțiune. Cred că o astfel de ,,petrecere'', de fapt manifestare educativ-distractivă, ar trebui să fie organizată de către Primăria Municipiului București și ISMB pentru toți absolvenții liceelor din București. Nu numai că elevii, supravegheați de profesorii diriginți, ar avea o noapte de neuitat, dar, cu această ocazie, universitățile ar putea să-și prezinte oferta educațională, agenții economici să prezinte ofertele de locuri de muncă, iar instituțiile statului și organizațiile non-guvernamentale ar putea să lanseze programe și să transmită mesaje educative pentru copii și tineret.

Niciun comentariu: