vineri, 17 septembrie 2010

De ce există efective de 34 de elevi în clasa a 9-a?

Art.68 din ROFUIP:
(1) Elevii declaraţi repetenţi se pot înscrie în anul şcolar următor în clasa pe care o repetă, la aceeaşi unitate de învăţământ sau la alta, în limita efectivului de 30 de elevi/clasă. În situaţia în care formaţiunile de studiu sunt constituite la limita maximă prevăzută de lege şi şcolarizarea nu se poate realiza cu respectarea limitei de 30 de elevi la clasă, efectivul maxim poate fi depăşit cu 1 – 2 elevi/ clasă.
(2) Pentru elevii din învăţământul liceal, profesional (şcoala de arte şi meserii şi anul de completare) şi din învăţământul postliceal, declaraţi repetenţi la sfârşitul primului an de studii, reînscrierea se poate face şi peste cifra de şcolarizare aprobată, de regulă în limita efectivului de 30 de elevi la clasă. Excepţiile de la regulă se analizează şi se aprobă, în situaţii speciale, de către inspectoratele şcolare.
ROFUIP prevede că se poate ajunge în situaţii speciale la efective de 32 de elevi, dar dacă aşa au fost formate toate clasele a 9-a, în toate liceele, atunci se explică de ce colegii noştri cu medii de peste 8,00 la examenul de titularizare au rămas fără post. Am rămas surprins găsind într-o clasă 34 de elevi, în alta 32 şi în cea de-a treia 31 de elevi. A trebuit să împrumut 2 scaune pentru ca toţi elevii să poată susţine testul predictiv. Într-o singură clasă erau înscrişi şi 2 repetenţi. Cred că în toate liceele au fost depăşite efectivele la clasele a 9-a tocmai pentru a fi reduse cât mai multe posturi didactice.

3 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Dar totusi, in cazul asta directorii nu au niciun rol? Legea trebuie respectata.

Daniel Mălăelea spunea...

Trebuie sa accepte. Nu se pot pune rau cu stapanii.

Anonim spunea...

Cred ca si ei incearca sa mearga cu fruntea sus...oricat ar fi de greu :))) e plin invatamantu de oameni demni :))