marți, 6 iulie 2010

Problemele ţării văzute prin ochi de copil

 Are aproape 17 ani si idei bune de schimbat lumea. Are ganduri si teluri care ar putea, de fapt ar trebui, sa inspire lideri, oameni politici, parinti si profesori.  Creste frumos si invata la Petrosani, in Hunedoara, inconjurata de toate ingredientele universului de adolescent dar si de valori, modele si preferinte actual-romanesti si pe termen lung inutile. Le-a observat insa si nu se supune. Nu tace si e pregatita de lupta. Este Loredana Bianca Aspru, tanara eleva care a pornit sa deschida un drum nou tinerilor, aproape copii, din Romania.  Proiectul ei isi propune simplu sa ne arate, “Problemele tarii vazute prin ochi de copil”, in lansarea unui nou curent educational pentru dezvoltarea spiritului de initiativa si implicarea tinerilor in probleme societatii. Pentru ca ei au multe de spus si pentru ca “ a sta doar si a ne plange de ceea ce consideram nedrept, fara  a incerca sa schimbam ceva,  ne fura dreptul de a mai intreba de ce nu ne este mai bine.Ma ghidez dupa ideea ca nepasarea omoara spirite iar implicarea le creste, asa cum imi place mie sa spun, caci la urma urmei nu ne putem plange de destin atata timp cat nu am incercat sa facem nimic ca sa il schimbam. O fata  obisnuita cu defectul, spun unii sau calitatea, asa cum spun altii, ca incearc sa ma exprim asa cum  gandesc si incerc sa schimb ce nu mi se pare ok.”
Pe modelul interpelarilor parlamentare, Loredana invita elevi din toata tara sa aiba, pentru o zi, un rol de conducere in Romania, sa discute despre problemele majore ale tarii, asa cum le identifica ei dar mai ales sa ofere solutii si strategii. Intr-o efervescenta care vai! ar fi atat de utila rationamentelor greoaie care ne conduc azi, Loredana a pus pe hartie, disciplinat ca un adevarat manager de proiect, etapele, oamenii, activitatile si nevoile acestei initiative. Şi n-a asteptat prea mult. Azi o sprijina oameni valorosi: 
“Sustin acest proiect si ma implic in desfasurarea lui, avand onoarea de a face parte din comisia parlamentara de evaluare a lucrarilor participantilor.” (Ana Birchall-şef departament educatie PSD, avocat). 
,,Nu puteam ramane deoparte. Sunt bucuros si onorat ca fac parte din echipa care sprijina derularea acestui proiect.” (Daniel Mălăelea- profesor istorie Colegiul Tehnic Media sector 1 Bucureşti) 
,,Sustin initiativa! Mai mult decat atat, ma implic in jurizarea concursului inedit prin idee si prin desfasurarea lui.” (Alina Gorghiu, deputat în Parlamentul României).
,,Ma bucur ca initiatoarea lui este o tanara de o varsta atat de frageda si vreau sa ma implic in acest proiect pentru a reusi impreuna sa demonstram ca nu e niciodata prea devreme pentru a dezvolta simtul civic si responsabilitatea fata de societatea in care traim.” (Oana Niculescu-Mizil,  deputat în Parlamentul României)     
Cum s-a născut aceasta initiativa, unde isi propune sa ajunga si ce sperante mari nutreste “bobocul” Loredana Bianca Aspru, intr-un interviu care ne poate invata sa traim “nebun si frumos si fara regrete.”

Niciun comentariu: