marți, 6 iulie 2010

Funeriu despre examenul de bacalaureat

- Cum se explică faptul că promovabilitatea a scăzut cu 12% faţă de anul trecut?
Efectuăm o analiză la nivelul ministerului pentru a evalua corect toţi factorii. Organizarea a fost mult îmbunătăţită. Nu au mai existat cazuri de scurgeri de informaţii privind subiectele, comisiile de control ale ministerului şi-au făcut datoria cu discreţie şi eficienţă, telefonul verde pentru semnalarea neregulilor şi atitudinea foarte fermă a ministerului au inhibat tentativele de fraudă. Buna organizare şi politica de toleranţă zero faţă de şmecherie, furt, aranjamente, mica ciupeală sunt cheia însănătoşirii educaţiei şi a societăţii în general. Am avut un bacalaureat nefardat. Este un cert şi vizibil pas înainte, care trebuie continuat şi în alte domenii. Acesta este doar începutul. Urmarea se va vedea în câteva zile la examenul de titularizare şi, din toamnă, în universităţi. Sper ca cetăţenii României să înceapă să aibă încredere în sistemul de educaţie şi le mulţumesc profesorilor pentru că sunt lângă noi pentru a face acest lucru.

-Elevii au învăţat mai puţin?
Nu avem date care să ne certifice acest lucru. Este cert că notele din acest an reprezintă mult mai bine decât în alţi ani cât şi cum au învăţat elevii. Rezultatele sunt mult mai relevante şi reprezintă România reală.

-Au fost debusolaţi de frecventele schimbări de sistem?
Improvizaţiile în educaţie nu aduc nimic bun. De aceea este important să avem o nouă lege a educaţiei care să dea stabilitate şi predictibilitate pe termen lung sistemului. Se pare însă că senatorii PNL şi PSD nu văd stabilitatea ca fiind importantă, motiv pentru care au frânat adoptarea legii educaţiei.

-Cum se explică diferenţele mari dintre rezultatele pe judeţe?
Evaluarea şi supravegherea neunitare, dar şi posibilitatea ca în unele judeţe, într-adevăr, pregătirea să fi fosi mai bună.

-Cum va arăta bacalaureatul anul viitor?
Din punctul de vedere al elevilor, cvasiidentic cu cel din anul acesta. Cu siguranţă anul viitor voi organiza bacalaureatul cu un plus de rigoare în evaluare.
Sursa: www.gandul.info
Domnul Funeriu este naiv. Diferenţele faţă de examenul de bacalaureat din 2009 sunt foarte mici sau chiar inexistente. Nu o spun doar eu, ci exact aceia care au susţinut examenul. Mărturiile lor, este adevărat că sunt anonime,  se găsesc pe forumuri, bloguri, în presa scrisă. Nu a fost deloc un bacalaureat nefardat. Sperăm şi noi că se vor schimba în viitor condiţiile în care se desfăşoară aceste examene. Eu chiar cred că examenul de bacalaureat ar trebui desfiinţat pentru că este irelevant, costisitor, fals.

Niciun comentariu: