sâmbătă, 7 februarie 2009

Va avea sistemul de învăţământ puterea să suporte greaua operaţie?

Este un adevăr faptul că sistemul de învăţământ românesc se confruntă cu mari probleme. În presă au apărut numeroase cazuri de corupţie şi cazuri de violenţă, numeroase studii ale organizaţiilor neguvernamentale şi cercetări ale unor institute şi asociaţii au relevat faptul că sunt multe lucruri care trebuie schimbate în şcoala românească. Noi, profesorii cunoaştem aceste probleme mai bine decât alţii pentru că ne confruntăm permanent cu ele şi luptăm să le rezolvăm. De multe ori este o luptă cu morile de vânt, pentru că oricât de mult am dori să schimbăm ceea ce nu merge bine, constatăm că dorinţa noastră, eforturile noastre nu sunt suficiente.
Toate problemele sistemului de învăţământ românesc s-au acumulat în timp. Ele au fost întotdeauna cunoscute de cei care vremelnic au fost răspunzători de soarta acestuia. Ei însă s-au prefăcut că nu văd şi nu aud nimic. Şi astfel bolile au devenit cronice, chiar incurabile. Era mai uşor ca problemele semnalate să fie rezolvate treptat. Acum se doreşte rezolvarea lor dintr-o dată printr-o operaţie extrem de complexă şi dureroasă. Eu însă cred că ar trebui să ne întrebăm şi dacă sistemul va avea puterea să o suporte.
Trebuie făcute schimbări, chiar substanţiale, în sistemul de învăţământ, care să ducă la însănătoşirea acestuia, dar ele trebuie făcute cu mare atenţie, cu grija de a nu se distruge şi aceea de a se păstra ceea ce merită păstrat, ceea ce este bun şi şi-a dovedit valoarea în timp.

Niciun comentariu: