sâmbătă, 21 februarie 2009

Guvernul pregăteşte trei proiecte de legi privind descentralizarea

Premierul Emil Boc a anunţat, sâmbătă, la Cluj, că Guvernul pregăteşte trei proiecte de legi privind descentralizarea în trei domenii, respectiv educaţie, sănătate şi poliţia locală.

"Trei legi vor intra în atenţia Guvernului în materie de descentralizare. Sunt trei proiecte care vor da putere autorităţilor locale şi vor da posibilitatea comunităţilor locale să aibă un cuvânt de spus", a afirmat Boc, la instalarea noului prefect al judeţului Cluj.

În ceea ce priveşte educaţia, Boc a spus că se observă că tot mai puţine şcoli profesionale răspund nevoilor comunităţilor locale de dezvoltare economică.

"Observăm că 80 la sută din absolvenţii învăţământului superior lucrează în alte domenii decât cele pentru care au fost pregătiţi. Din 1100 de şcoli profesionale, care erau în anii ‘90 mai sunt circa două sute. Sunt tot mai puţine şcoli profesionale care răspund nevoilor comunităţilor locale de dezvoltare economică", a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, agenţii economici cer angajaţi pentru meserii precum bucătar, ospătar, frizer şi sudor, care sunt considerate de sistemul educaţional ca fiind ineficiente, în timp ce piaţa economică cere altceva.

"Ştim că primăriile alocă bani pentru repararea şcolilor, dar primăriile nu au un cuvânt de spus în ce priveşte managementul unităţilor de învăţământ. Ori dacă dai resurse financiare, trebuie să ai şi controlul modului în care se utilizează fondurile", a spus Emil Boc.

Sursa:www.mediafax.ro

Niciun comentariu: