duminică, 14 septembrie 2008

„Râuri de lapte şi miere“, la început de an şcolar

Politicienii se înghesuie să fie azi alături de elevi şi de liceeni. Aleşii le promit şi de această dată clădiri curate, laptopuri şi examene mai uşoare. Şcoala va începe astăzi pentru cei aproximativ 3.300.000 de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Un an în care şcolarilor şi părinţilor li s-a promis reducerea materiei, în care cornul şi laptele vor ajunge cu întârziere pe băncile micuţilor din mai multe judeţe, iar mierea deloc, şi în care elevii de clasa a IX-a şi a X-a vor primi laptopuri de la guvern.

Orele opţionale de religie vor fi păstrate, în ciuda numeroaselor proteste. Chiar dacă prichindeii din grădiniţele Capitalei nu au locuri suficiente - aproximativ 12.000 au rămas pe dinafară -, ei vor fi înghesuiţi, astfel încât să încapă toată lumea.

Mai mult, elevii înscrişi la şcolile aflate în renovare vor învăţa prin vecini, până când autorităţile vor găsi soluţii. Până la concretizarea tuturor promisiunilor, făcute atât la sfârşitul anului şcolar trecut, cât şi în lunga vacanţă de vară, politicienii chiulesc astăzi de la serviciu pentru a suna clopoţelul. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, vrea să atingă un record în materie, astfel că şi-a propus ca la ultima deschidere de an şcolar din mandatul său să participe la festivităţile din şase unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi.

Modificări la tezele
cu subiect unic

Dacă pentru cei circa 230.000 de „boboci“, ziua de azi va fi emoţionantă, prima în care doamna educatoare va fi înlocuită cu doamna învăţătoare, pe elevii de a VII-a şi a VIII-a îi aşteaptă un nou an cu teze unice. Deşi contestate, acestea au fost păstrate de conducerea Ministerului Educaţiei.

Cea mai mare modificare vizează modalitatea de evaluare a lucrărilor. Dacă, în anii precedenţi, tezele erau evaluate de doi profesori din afara unităţii de la care proveneau lucrările, în anul şcolar 2008-2009, acestea vor fi corectate de un profesor de specialitate care a predat la clasă şi de un profesor din afara şcolii.
Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu: