duminică, 28 septembrie 2008

Cât de coruptă este poliţia

Daca voi fi vreodata ministru de Interne, nu mi-ar trebui mai mult de un an pentru a curata politia de cele mai corupte elemente. Si de inca unul ca sa ma asigur ca politistii ramasi vor esua in anularea a ceea ce s-a facut in anul precedent. Ideile de mai sus mi-au venit dupa ce un prieten, politist de rang foarte inalt, mi s-a plans de dificultatile pe care le intampina ca politist cinstit, care vrea sa-si faca datoria cu profesionalism. Si voi spune prietenului politist "Generalul" si nu voi mai da alte amanunte, ca sa nu-l deconspir. Ceea ce mi-a povestit "Generalul" pare un thriller si ar lua cu siguranta premiul in orice concurs de roman de fictiune. O voi considera in continuare drept o fictiune, cu toate ca nu are un happy-end, ci pare a se termina cu instaurarea unui fel de "Mafia State." "Generalul" mi-a semnalat ca "sindromul rutier de la Arges" nu este izolat. Izolate sunt judetele unde politia rutiera nu este corupta. Scandalul de la Pitesti ar fi fost declansat din pricina unei lupte fratricide intre politisti: situatia de acolo era posibila datorita protectiei de la nivel inalt, din minister si din politica. Sunt mii de cazuri (!!!) de oameni de afaceri, politicieni, interlopi, vedete de tot felul (de la fotbalisti la manelisti), politisti, la care se adauga si familiile lor, care beneficiaza de "imunitate rutiera", datorita unui mecanism sofisticat de scoatere a lor din evidenta computerizata, din anumite filmari, inregistrari, acte, precum si unor interventii de atenuare sau anulare a contraventiilor de tot felul.
Groaznicele accidente care se petrec zilnic pe drumurile patriei se datoreaza usurintei cu care obtin carnete de conducere analfabetii, nebunii si aventurierii al caror loc este fie la puscarie, fie la ospiciu. Coincidenta a facut ca, exact acum o saptamana, un senator al Romaniei sa-mi spuna niste povesti adevarate, care confirmau spusele "Generalului". Una era despre seful politiei dintr-un oras dunarean, care era si seful unei retele de proxeneti, precum si agentul electoral al candidatului unui partid la primarie. Una dintre temele recurente este cea a "taxei de protectie" platite de catre retele de traficanti de droguri, clanuri mafiote, familii interlope, bande de cartier, raufacatori de toate felurile unor politisti de ranguri diferite. La prietenia dintre ofiterii de politie si interlopii cei mai abjecti s-au referit deja inalte personalitati politice. Cu certitudine, este vorba despre fenomene reale. Singurele semne de intrebare care se ridica sunt cu privire la raspandirea pe orizontala a fenomenului coruptiei politistilor, precum si la protectia pe verticala de care beneficiaza. Si aici ma gandesc nu doar la ierarhia politieneasca, ci si la ierarhia administrativa locala (primari, prefecti, presedinti ai unor consilii judetene) si la marea protectie politica. Indiferent de fortele politice aflate la putere, reforma din politie a fost blocata in toate guvernarile de catre elementele reactionare din interiorul sistemului. Blocajul a fost posibil datorita complicitatii cu anumiti politicieni. S-ar putea ca politistii cinstiti sa fie mai multi decat coruptii. Insa plasamentul coruptilor in pozitii cheie anuleaza munca politistilor cinstiti.
Una dintre intrebarile cruciale puse de Almond si Verba in cartea lor despre cultura civica, care cerceta democratiile din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia si Mexic se lega de increderea pe care un cetatean obisnuit o are in faptul ca - daca este nedreptatit cu ceva si se adreseaza politiei - i se va face dreptate. In anumite tari, increderea era de peste 80%, in altele sub 20%, iar cititorul care nu a citit cartea este invitat sa ghiceasca unde. Ma tem ca un asemenea sondaj facut in Romania ar produce rezultate sub 10%. Situatia va ramane mereu neschimbata daca noi, cei nemultumiti, continuam sa nu facem nimic. Si ar mai trebui sa faca ceva si politistii carora le este rusine de coruptii din sistem.
Articol scris de Dan Pavel şi publicat în ziarul ,,Ziua''

Niciun comentariu: