luni, 1 septembrie 2008

Premier caut rege

Premierul Tariceanu a declarat sambata, la scoala de vara a tineretului liberal ca Romania ar trebui sa fie republica parlamentara sau monarhie constitutionala. Este pentru prima data cand un prim-ministru in functie evoca reinstaurarea monarhiei in Romania. Din acest motiv, declaratia merita analizata, cel putin din punct de vedere al posibilitatii legale de indeplinire a acestui proiect.In Constitutia Romaniei se spune ca forma de guvernamant din Romania este republica. Schimbarea acestui articol in sensul instaurarii monarhiei este foarte dificila. La articolul 152, legea fundamentala prevede ca forma republicana de guvernamant nu poate face obiectul revizuirii Constitutiei. De altfel, orice alta revizuire a Constitutiei este complicata. Presedintele "poate initia" revizui­rea in urma propunerii guvernului, a unui sfert de parlamentari sau a cererii a 500.000 cetateni. Formularea ambigua poate da insa nastere interpretarii conform careia presedintele "poate", dar nu este obligat sa initieze schimbarea Constitutiei. Proiectul de schimbare trebuie votat apoi de doua treimi dintre deputati si senatori si apoi adoptat prin Referendum. O majoritate parlamentara ar putea incepe, de exemplu, prin a abroga articolul 152, referitor la imposibilitatea revizuirii constitutiei, schimbarea formei de guvernamant fiind apoi urmatorul pas. Proiectul s-ar impotmoli insa la Presedintia Romaniei. Pe de alta parte, este greu de crezut ca s-ar strange doua treimi din voturi in parlament. Oricat l-ar uri PSD pe Basescu, obsesia anti-monarhica a lui Ion Iliescu inca bantuie acest partid, mandru de caracterul sau "republican".
Regele Mihai nu are baieti
Daca adeptii regalitatii ar reusi totusi sa treaca peste toate aceste obstacole si sa instaureze monarhia in Romania, urmeaza alegerea regelui si implicit a dinastiei domnitoare. Regalistii din Piata Victoriei se gandesc la familia de Hohenzollern, mai precis, la printesa Margareta, fiica regelui Mihai, desemnata de tatal sau ca urmasa la tron si casatorita cu Radu Duda, care ar deveni astfel print consort, dupa modelul britanic. Dupa 1989, regele Mihai I a cerut revenirea la Constitutia din 1923, act care l-ar fi urcat automat pe tronul Romaniei. Mihai I a ignorat insa Constitutia de la care se revendica, prin numirea fiicei sale Margareta ca urmas la tron, desi femeile si urmasii lor sunt exclusi perpetuu de la succesiune conform Constitutiei din 1923. Mai mult, regele a aprobat si casatoria Margaretei cu un cetatean roman, casatorie interzisa membrilor familiei regale. De altfel, tatal sau, Carol al II lea, a fost silit sa renunte la tron din cauza casatoriei cu o romanca. In plus, Mihai I a fost detronat in 1930 de propriul sau tata, Carol al II lea, iar apoi s-a urcat pe tron in 1940 in locul acestuia si apoi a abdicat fortat de comunisti in 1947. Drepturile la tron ale familia Hohenzollern pot fi astfel contestate din punct de vedere al legitimitatii si continuitatii.
Harry al Dianei pe tronul Romaniei?

Prin Constitutia din 1923 se prevede ca, daca in familia de Hohenzollern Sigmaringen nu mai sunt urmasi pe linie masculina, se va desemna un rege dintr-o casa domnitoare suverana din Europa. Restrictia privitoare la originea europeana a regelui priveaza Guvernul Tariceanu de posibilitatea aducerii pe tronul Romaniei a unui rege din Japonia, Thailanda, Maroc sau Iordania. In Europa optiunile sunt destul de limitate. Printul Felipe din Spania este singurul baiat al regelui Juan Carlos, asa ca spaniolii il vor pastra pentru ei. Aceeasi situatie si in ceea ce il priveste pe printul Haakon din Norvegia. Ar mai fi disponibil Carl Philip, fiul regelui Suediei, doar ca iubita sa, Emma Pernald, nu este os domnesc. Printisorii de prin Olanda sau Danemarca nu au varsta majoratului, iar ches­tiunea monarhica din Romania nu sufera amanare. Printul Albert de Monaco si-a recunoscut fiul biologic, facut cu stewardesa Nicole Coste, dar micutul Alexandre Eric Stephane este prea tanar pentru tronul Romaniei, avand doar patru anisori. Un posibil rege al Romaniei ar putea fi astfel printul Harry, fiul printului Charles si al printesei Diana. Oricum, in Marea Britanie Harry este abia al treilea la tron dupa tatal si fratele sau mai mare William si poate vrea si el o coroana. Ungerea lui Harry ar fi si in conformitate cu orientarea Romaniei pe axa Washington-Londra-Bucuresti.
Care-i duda?

Alegerile prezidentiale din 2009 se apropie cu pasi repezi iar adversarii lui Basescu nu au gasit inca un candidat care sa aiba sanse reale de a-l invinge pe actualul presedinte. Asa a aparut ideea monarhiei constitutionale. Astfel, Radu Duda, sotul printesei Margareta, a inceput sa apara pe chestionarele institutelor de sondare a opiniei publice la intentia de vot pentru candidatura la presedintia Romaniei. In 2007, in plina campanie pentru suspendarea presedintelui Basescu, magnatul liberal Dinu Patriciu i-a propus premierului Tariceanu instaurarea monarhiei constitutionale. La nunta de diamant a familiei regale din luna iunie, presedintele Traian Basescu nu a fost invitat. In schimb, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, cu totii dusmani de moarte ai lui Basescu, au stat in loja familiei regale la Ateneul Roman, unde s-a sarbatorit nunta de diamant. Procesul a culminat cu balonul de incercare lansat sambata de premierul Tariceanu. PNL este la a doua tentativa de a-si asocia imaginea cu monarhia. La alegerile din 1992, PNL l-a propus pentru functia de presedinte al Romaniei pe regele Mihai, care a refuzat onoarea. Propunerea i-a costat pe liberali iesirea din parlament, dupa ce au obtinut doar 2,5% din voturi, prabusindu-se de la 10%.
Sursa: www.ziua.ro

Niciun comentariu: