luni, 29 august 2011

Copiatul la examenul de bacalaureat a devenit singura şansă pentru majoritatea absolvenţilor de liceu

          Majoritatea elevilor a copiat întotdeauna la examene sau teste. Dar generaţie după generaţie, elevii obişnuiau să copieze mai ales unul de la altul şi mai puţin din caiete sau fiţuici. În ultimii 10 ani, copiatul a devenit sport de masă în rândul elevilor şi acest lucru a devenit posibil cu larga complicitate a profesorilor supraveghetori. Prea puţini profesori mai sunt deranjaţi de faptul că elevii copiază. Această practică s-a generalizat, iar tehnicile s-au perfecţionat de-a lungul anilor.  Altădată, elevilor le era ruşine, dar şi teamă să copieze. Foarte puţini elevi mai au astăzi mândria de a rezista tentaţiei de a copia.
      164 de elevi au fost prinşi astăzi copiind la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. În zilele următoare vor urma alte sute. Din nefericire, copiatul este pentru foarte mulţi singura şansă de a promova acest examen. Pentru faptul că doar copiatul a ajuns să fie singura şansă a majorităţii absolvenţilor de liceu, noi, profesorii, suntem  vinovaţi. 

4 comentarii:

Anonim spunea...

daca si la astfel de subiecte,de nivel mediu,mai usoare decat cele din vara,5o la suta au dat-o in bara....unii dintre ei chiar daca au ocazia sa copieze,nu stiu ce trebuie sa copieze....cat despre bunul simt...la nivel colectiv bunul simt in mare parte a disparut.....si apropo:un profesor supraveghetor primeste 25 de lei pentru o zi de supraveghere la examen.viorel p.

Anonim spunea...

daca si la asemenea subiecte,mai usoare decat cele din vara,50 la suta au dat-o in bara.....unii daca au ocazia sa copieze,nu stiu ce sa copieze...cat despre bunul simt,in societatea in care traim a cam disparut aceasta sintagma.
P.S.:un profesor supraveghetor este platit cu 25 de lei pe zi...

Stefan Vlaston spunea...

Si sistemul. Exista un singur traseu educational, cel liceal, pe care unii elevi nici nu-l doreau. Dar pe care altul sa mearga?

Hortensia spunea...

Hotia e sport national, se fura orice, de ce ne mai mira furtul la bac?