miercuri, 13 mai 2009

Să lăsăm titularizarea la latitudinea directorului unităţii de învăţământ?

Ecaterina Andronescu a declarat ca numarul profe­sorilor suplinitori s-a triplat intre cele doua mandate ale sale de ministru, ajungand la 68.000. "Chiar in scoli bune exista profesori suplinitori foarte multi, iar numarul acestora a crescut in ultimii ani, respectiv intre cele doua mandate de ministru, de trei ori, ajungand acum la 68.000. (...) Poate ca daca am lasa titularizarea la latitudinea directorului unitatii de invatamant, acesta ar fi interesat sa atraga profesori bine pregatiti in scoala lui, profesori titulari si nu suplinitori", a argumentat ministrul de ce i se pare necesara regandirea titularizarii.(www.ziua.ro)
De ce profesorii nu sunt deloc încântaţi de ideea organizării şi desfăşurării concursurilor de titularizare în şcoli? De ce se prefac cei din M.E.C.I. şi inspectoratele şcolare că nu cunosc multitudinea problemelor existente în şcoli, datorate managementului defectuos al directorilor? La momentul acesta nu cred că este posibilă organizarea concursurilor de titularizare la nivelul unităţilor de învăţământ. Ar trebui să se înceapă cu schimbarea sistemului de numire a directorilor. Sau ar trebui să importăm directori.

10 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Buna ziua!
Foarte buna intrebarea ta!
Cu multzi ani in urma, am participat la un concurs foarte serios de ocupare a unei catedre de limba romana in orashul meu- doua locuri( deshi ,in realitate erau 15 - se intzelege ca erau " dosite" celelalte pentru anumite persoane) si 24 de profesoare. Am obtzinut un punctaj mare, dar catedrele erau la gimnaziu- eu eram profesorI.
Dupa numeroase"certuri" cu ministerul, am cashtigat. A fost un drum greu, obositor si lipsit de morala, din partea lor.
Intre timp, lucrurile s-au schimbat.Au aparut tot felul de "gaselnitze", care nu sunt total diferite de cele de dinainte.
Cred ca daca se da concursul in shcoala, poate fi corect, daca directorul este corect. Cine garanteaza asta?
Sunt atatzia factori de care ar trebui sa se tzina seama.
Ma intreb ce shanse poate avea un profesor bine pregatit, exigent- lasa corigentzi, ishi respecta statutul, are verticalitate, dar nu -i face curte directorului/directoarei; daca are o alta orientare politica, daca nu are veshic , capul plecat?
Pentru ca , sigur nu shi-l va pleca..
O zi frumoasa!

Daniel Mălăelea spunea...

Sunt profesor titular de 13 ani si lider de sindicat de vreo 9 . Cunosc bine sistemul de invatamant. Stiu cam tot ce se intampla prin scolile noastre. Nu sunt de acord cu organizarea concursurilor de titularizare de catre scoli. Tocmai profesorii cei mai buni, cei fara ,,spate'' asigurat,nu vor avea nicio sansa.

loredana spunea...

Dintotdeauna elevul a fost invatat sa-si respecte profesorul (desi respectul acesta trebuie castigat nu impus,zic eu)insa oare nu a venit si timpul ca sa fie putin si invers...si profesorul sa-l respecte pe elev?
Cum vi se pare faza ca niste elevi merg la un concurs national de limba romana si sunt cazati intr-un loc in care iti era sila sati desfaci si bagajul si ca au avut noroc ca aveau cunostinte la care au putut sa apeleze sa stea pana in ziua concursului?...un concurs national..totusi...
Cred ca noua romanilor nu ne lipseste morala si spiritul de dreptate ci curajul de a le arata si sustine.
V-as intreba daca imi permiteti ,domnule profesor,daca dvs vati implica si sustine intr-un proiect national cu tema ,,Problemele tarii vazute prin ochi de copil'' care are ca scop dezvoltarea s spiritului de initiativa si implicare al tinerilor in problemele din jurul lor...?

Daniel Mălăelea spunea...

Eu ma implic in foarte multe proiecte si activitati. O foarte mare parte din timpul meu liber il dedic elevilor. Sigur m-as implica intr-un astfel de proiect.
Nu cred ca profesorii sunt vinovati pentru conditiile mizerabile care au fost oferite unor copii merituosi veniti din toate colturile tarii pentru a participa la un concurs national . Cred ca vinovat este un inspector,poate un director sau un administrator. Profesorii ce vina au, bietii de ei?

Anonim spunea...

Titularizarea de anul acesta...cu certitudine... va rotunji contul din banca al jmeckerilor ...al lui John ; al lui Joe... :)...nu era suficient Bac ul cu subiectele ascunse prin WC uri ....etc etc etc Prosperati baieti...prosperati...!!! Da ...cine stie...intr o zi....a picat el Becali la zdup d apai niste....

Daniel Mălăelea spunea...

Deocamdata DNA se ocupa de arbitri. Dar cine stie ce se mai poate intampla?

Anonim spunea...

La o mai atenta evaluare a situatiei (asta apropo de observatia cum ca s ar fi triplat numarul de suplinitori ) am realizat ca unui director ''pe model nou ''....capitalist sadea adica :) ii convine mai degraba ...decat sa ia spaga o singura data ...si sa titularizeze nulitati (ex. oameni cu note de 1.75 la concursul national ) mai bine i tine suplinitori....continuitate an de an....si mulge vaca in fiecare sezon . Plus ca ...la titularizare ...dracu' stie de unde mai aterizeaza vreun catindat care chiar mai stie cate ceva .:)...face scandal pe urma etc etc etc Asa...ne tinem oamenii de casa bine merci.....servitori umili pe mosie...ba daca s cumintzei le mai angajam si familia.Pai nu ?

Anonim spunea...

nu sunt de acord ca directorul sa decida. eu am un director care ignora total unii titulari(de care nu a reusit sa scape prin reducerre) si ii vede doar pe suplinitorii care fac ce zice ea. pe linga faptul ca este o nepriceputa, duce scoala spre desfiintare, ii lipseste doar acest drep de a titulariza. ar aduce doar slugi care sa faca ce zice ea

Daniel Mălăelea spunea...

Sunt de acord cu dv. In Romania anului 2009 nu se poate lasa concursul de titularizare la dispozitia directorului. Asta daca ne pasa de scoala, daca ne pasa de copii, daca ne gandim si la viitor.

Anonim spunea...

Titularizarea la nivelul scolii????? Cred ca ministrii nostri ori traiesc intr-un glob de cristal ori ignora voit realitatea.Eu lucrez intr-o scoala dintr-o localitate mica. Directoarea scolii care este invatatoare(si sotia primarului) a terminat facultatea de istorie si doreste sa ia si orele de istorie. Ce sansa as avea eu la o eventuala titularizare la nivel de scoala in fata dumneaei? Asa macar repartizarea se face in functie de notele obtinute.