marți, 11 noiembrie 2008

FSLI şi Federaţia ''Spiru Haret'' vor ataca la CCR ordonanţa prin care salariile profesorilor se măresc cu până la 28%

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia ''Spiru Haret'' vor ataca la Curtea Constituţională, prin Avocatul Poporului, ordonanţa prin care vor fi majorate salariile cadrelor didactice etapizat cu până la 28%. Motivul invocat de sindicalişti este că, la elaborarea ordonanţei, nu au fost consultaţi partenerii sociali, aşa cum prevede legea.

"Pentru grila de salarizare prevăzută prin această nouă ordonanţă de urgenţă nu am fost consultaţi aşa cum cere legea. În plus, această ordonanţă anulează o lege votată de Parlament şi promulgată de Preşedinţie, ceea ce este iarăşi ilegal. Ordonanţa a apărut din senin şi este un abuz al Guvernului, aşa că o vom contesta la Curtea Constituţională a României, prin Avocatul Poporului", spune preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Liderul FSLI susţine că primul ministru dezinformează opinia publică, pentru că, de fapt, la negocieri, s-a vorbit despre majorări de 24%, în două etape, numai pentru cei care au salariu până la 640 de lei.

"Noi avem o grilă a noilor salarii, pe care am primit-o de la Guvern şi care nu ne satisface. Potrivit acesteia, cei care au salarii între 640 şi 700 de lei ar urma să primească 23%, iar la 1.500 de lei nu se mai dă nicio majorare. Iar în a doua etapă, celor cu salariu de la 1.500 de lei în sus li se majorează cu 3 la sută. Salarii de până la 640 de lei au, însă, doar cadrele necalificate. Altfel spus, de majorarea 'generoasă' a lui Tăriceanu beneficiază, potrivit noii ordonanţe, femeile de serviciu", spune Cornea.

Federaţia ''Spiru Haret'' apelează şi ea la Avocatul Poporului, solicitând sesizarea Curţii Constituţionale în cazul Ordonanţei de urgenţă privind majorarea salariilor profesorilor cu 28%.

''Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ''Spiru Haret'' consideră că şi O.U.G. nr. 151/2008 este neconstituţională, fiind emisă cu încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţia României, potrivit căruia în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, şi a art. 41 alin. (5) din Constituţie, potrivit căruia dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate'', se arată într-un comunicat al Federaţiei ''Spiru Haret''.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că salariile cadrelor didactice vor creşte diferenţiat, cu până la 28%, în două trepte, la 1 martie şi, respectiv, 1 septembrie 2009, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Executiv.

De asemenea, Federaţia Sindicală "Spiru Haret" a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei, pentru că a iniţiat ordonanţa de amânare a majorărilor salariale pentru cadrele didactice fără să consulte sindicatele, lucru ce ar încălca contractul colectiv de muncă la nivel de ramură.

Potrivit federaţiei, la articolul 4 din contractul colectiv de muncă la nivel de ramură învăţământ, ministerul "se obligă să nu iniţieze niciun act normativ şi/sau act administrativ cu caracter normativ care priveşte relaţiile de muncă şi sistemul naţional de învăţământ fără consultarea federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă''.

Sursa: www.realitatea.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.